Je eigen huis kopen is een spannende en leuke stap. Misschien zie je het al helemaal voor je: jouw eigen plekje precies naar jouw smaak ingericht. Maar voordat het zover is, komt er het nodige bij kijken. Van Funda-zoektocht tot sleuteloverdracht bij de notaris. Geen zorgen: wij zetten alle stappen in dit proces voor je op een rij. Zodat jij met een helder stappenplan op huizenjacht kunt gaan.
Je begint je huizenzoektocht natuurlijk met een budget. Want hoeveel heb je eigenlijk te besteden? Bereken zelf heel eenvoudig hoeveel jij kunt krijgen aan hypotheek. Tel daar je spaargeld bij op. Dan weet je binnen een paar minuten hoeveel jouw budget voor een koophuis is.
Hoofdstuk 1
Ben je er al over uit dat je een huis wilt kopen? Of twijfel je nog tussen huren en kopen? Steeds meer Nederlanders kiezen voor een koophuis, maar het kopen van een huis heeft natuurlijk voor- en nadelen. En het is ook nog eens een grote beslissing die gaat over aardig wat geld.
Waarom een huis kopen? Hieronder lees je de drie belangrijkste redenen waarom zo’n 60% van de Nederlanders kiest voor een koopwoning.
Als je een huis huurt, ben je nooit zeker over je maandlasten. Het kan zomaar zijn dat je huisbaas de huur volgend jaar verhoogt. En misschien het jaar daarna ook weer. Wat dat betreft geeft kopen je meer duidelijkheid over je maandlasten. Je weet bij het afsluiten van je hypotheek hoeveel je per maand gaat betalen. Zolang je rentevaste periode duurt, blijf je steeds hetzelfde rentepercentage betalen. Omdat de rentes op dit moment historisch laag liggen, is dat gunstig. Je weet dan zeker dat je 5, 10 of 20 jaar van dit lage percentage profiteert.
Daar komt nog bij dat de kosten voor particuliere huur vrij hoog liggen. Vaak zijn mensen met het kopen van een huis per maand een stuk voordeliger uit dan bij het huren van een particuliere huurwoning. Ook hierbij speelt de lage actuele hypotheekrente een rol.
Bij een huurwoning ben je afhankelijk van je huurbaas. Je mag bijvoorbeeld vaak niet zomaar je woning verbouwen. Ook geef je elke maand geld uit aan een huis dat eigenlijk niet van jou is of wordt. Bijvoorbeeld in de vorm van huur, maar ook aan kosten die je maakt om je woning meer “eigen” te maken.
Alleen al dat is een reden voor veel mensen om een koophuis te willen. Het huis is dan echt van jou en je betaalt erop af. Daarom kun je een koophuis zien als een investering. Ook als je het huis verbouwt, zie je de gemaakte kosten (bij de verkoop van je woning) uiteindelijk terug.
Natuurlijk kunnen er ook redenen zijn om (nog) geen huis te kopen:
Lees ook: Een huis kopen of een huis huren, wat zijn de voor- en nadelen?
Hoofdstuk 2
Ben je eruit dat jij een huis wilt kopen? Dan komt er al snel een volgende vraag om de hoek kijken: wat is je budget voor een woning? Want als je op huizenjacht gaat, is het belangrijk om te weten binnen welke prijsklasse je op Funda kunt gaan zoeken. Via onze handige tool kun je heel snel berekenen hoeveel jij kunt lenen voor je woning.
Deze tool geeft een eerste indicatie van jouw hypotheek. Wil je precies weten hoeveel je budget is? Dan is het verstandig om een afspraak te plannen met een hypotheekadviseur. Die kijkt in detail naar jouw financiële en persoonlijke situatie en kan je precies vertellen wat jouw budget is. En wat je mogelijkheden voor een hypotheek zijn.
Onze hypotheekadviseurs zullen kijken naar onder andere de volgende punten. Die tellen allemaal mee voor de hoogte van je hypotheek:
Naast je hypotheek, is het handig om spaargeld te hebben als je een huis koopt. Een huis kopen zonder eigen geld is vaak lastig of zelfs onmogelijk. Vaak heb je voor de betaling van de kosten koper op z’n minst een klein bedrag aan eigen geld nodig.
Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee naar al die aspecten, zodat je precies weet waar jij aan toe bent en wat je kunt lenen. Ook fijn: een eerste oriëntatiegesprek is bij Hypotheek.nl altijd gratis en vrijblijvend. Pas als je daadwerkelijk door ons je hypotheek laat regelen, rekenen we daar kosten voor. En dat is altijd een helder tarief. Zonder kleine lettertjes.
Hoofdstuk 3
Dan is het tijd om de Funda-app te installeren. De grote zoektocht naar jouw droomhuis kan beginnen. Misschien zie je honderden huizen voorbijkomen die aan jouw zoekcriteria voldoen, maar het kan ook zijn dat jouw droomhuis eerder een speld in een hooiberg lijkt te zijn.
Handig is om je zoektocht altijd te beginnen met een lijstje met zoekcriteria die voor jou belangrijk zijn. We hebben een aantal overwegingen op een rij gezet.
Waarschijnlijk heb jij al wel een idee van wat je ongeveer zoekt. Heb je dat nog niet? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:
Een andere belangrijke keuze om te maken, is die tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Als je kiest voor nieuwbouw, verlopen je hypotheekaanvraag en de oplevering van je woning net iets anders dan bij bestaande bouw. Dat komt doordat je een nieuwbouwhuis koopt voordat dit opgeleverd wordt. Je moet hiervoor het bedrag van je hypotheek in een bouwdepot storten, zodat dit in termijnen aan de aannemer kan worden betaald.
Lees op onze site meer over de kosten voor een nieuwbouwhuis. Dan kun je voor jezelf een goede afweging maken als je nog twijfelt.
Hoofdstuk 4
Heb je online een huis gevonden waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Mooi! Dan wil je het waarschijnlijk ook in het echt bewonderen. Oftewel: je plant een bezichtiging in, zodat je kunt zien of de woning in het echt minstens zo mooi is als op de foto.
Het is handig om een bezichtiging altijd goed voor te bereiden en om ook tijdens de bezichtiging niets over het hoofd te zien. Zo weet je zeker dat jouw droomhuis ook echt een droomhuis is.
Deze 7 handige tips helpen je daarbij:
Kooptip 1
Noteer van tevoren eventuele vragen die je aan de makelaar wilt stellen.
Kooptip 2
Plan je bezichtiging overdag. Bij daglicht kun je veel beter zien hoe het zit met de lichtval in de woning. Ook vallen in het licht o.a. vochtvlekken en scheurtjes beter op.
Kooptip 3
Bekijk de buurt. Voel je je hier prettig? Zijn er supermarkten, scholen en andere voorzieningen in de buurt?
Kooptip 4
Maak eventueel foto’s tijdens de bezichtiging. Dan kun je makkelijker dingen terughalen naderhand.
Kooptip 5
Kijk door de meubels heen. Probeer niet te veel te letten op muurkleuren, meubels of een vloer die niet naar je smaak is. Denk liever in kansen. Biedt een woning voldoende mogelijkheden om hem naar je smaak te maken? (En past dat ook binnen je budget?)
Kooptip 6
Let ook op de details. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kozijnen? Hoe is het schilderwerk? Is er schimmel te zien? Als koper heb je een onderzoeksplicht, dus het is belangrijk om een kritische blik op die punten te werpen. Zo voorkom je onverwachte kosten.
Kooptip 7
Vraag naar de cv-ketel. Een verouderde cv-ketel is vaak al binnen een paar jaar aan vervanging toe. Dit kan een flinke kostenpost zijn. Informeer daarom naar het jaar van aanschaf. Ook voor andere apparaten kan dit handig zijn.
Het kan verstandig zijn om voor je huizenjacht een aankoopmakelaar in te schakelen. Die gaat met je mee naar bezichtigingen, kan je adviseren over een goede bodstrategie en kijkt ook kritisch mee naar de huizen die je bekijkt.
Een makelaar kost wel wat, maar kan je ook een mooie besparing opleveren. Zeker als de makelaar je goed advies geeft over jouw bod of als de makelaar je wijst op gebreken die je zelf niet had gespot.
Hoofdstuk 5
Weet je na de bezichtiging zeker dat dit jouw droomhuis is (of kan worden)? Dan resten je nog twee dingen: 1) een bod uitbrengen, 2) heel hard duimen dat jouw bod het winnende bod zal zijn.
Goed, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe weet je hoeveel je moet bieden? Dit is niet altijd even makkelijk te bepalen. Zeker nu niet. Tja, met de huidige krappe markt ben je vaak niet de enige die zijn zinnen op dat ene huis heeft gezet. Helaas. Aan de ene kant wil je een huis graag bemachtigen, maar aan de andere kant wil je natuurlijk niet te veel betalen.
Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan kan die je goed helpen bij het bepalen van je bod.
Zelf een bod doen op een huis kan natuurlijk ook. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van de volgende stappen:
Als het goed is, kun je met die informatie een goed scherp bod uitbrengen. Dit doe je meestal gewoon via de e-mail bij de makelaar. Breng je bod liever niet alleen telefonisch uit. Zwart-op-wit is beter. Geef daarbij ook aan wat eventueel je ontbindende voorwaarden zijn.
Hoofdstuk 6
En dan is het afwachten geblazen. Hopelijk niet al te lang. Meestal krijg je binnen een paar dagen van de makelaar te horen of jouw bod is geaccepteerd. Is dat het geval? Gefeliciteerd! Dan kan de voorpret beginnen.
Of nee, wacht nog heel even met het interieurshoppen en moodboards maken. Eerst moet er namelijk nog wat papierwerk geregeld worden. En de hypotheek. Dat laatste is waar wij om de hoek komen kijken.
First things first. Een paar dagen nadat je bod is geaccepteerd, ga je samen met de verkoper het voorlopig koopcontract tekenen. Daarin staat zwart-op-wit voor zowel jou als voor de verkoper dat jij de koper van het huis bent.
Echt vrijblijvend is dit koopcontract trouwens niet. Je hebt 3 dagen bedenktijd en zit daarna aan de koop vast (tenzij je je op je ontbindende voorwaarden kunt beroepen). Zie je na die bedenktijd toch van de koop af? Dan moet je vaak een percentage van de koopsom (meestal 10%) betalen aan de verkoper.
En dan komen wij om de hoek kijken. Tenminste, als je er – net als veel andere Nederlanders – voor kiest om een hypotheekadviseur in te schakelen. Een hypotheek regelen brengt nogal wat werk met zich mee, vergt de nodige kennis en kost ook tijd. Wij nemen je dit proces graag uit handen en zorgen ervoor dat het goed gebeurt.
Bij Hypotheek.nl vinden we het belangrijk dat er een klik met je is. Daarom maken we graag gratis en vrijblijvend kennis met je. In het eerste gesprek vertellen we je alvast meer over jouw mogelijkheden. Wil je daarna gebruikmaken van onze diensten? Goede keuze! Dan zoeken we precies voor je uit wat voor jou de beste hypotheek is en vragen we de hypotheek voor je aan. Jij weet zeker dat het goed gebeurt en dat je een voordelige hypotheek met gunstige voorwaarden afsluit. En wij zorgen ervoor dat alles op tijd geregeld is. Hoef jij nergens meer achter aan te rennen.
Is de hypotheek definitief rond? En is het D-day – oftewel de dag van de sleuteloverdracht? Dan gaan jij en de koper opnieuw naar de notaris. En dit keer voor iets heel feestelijks: de aankoop van je nieuwe woning is rond. Gefeliciteerd! En dan nu: op naar de woonboulevard om van jouw huis een thuis te maken.
Zo, dat was aardig wat informatie op een rij. We zeiden het al: een huis kopen is niet zomaar iets. Maar vergeet ook vooral niet ervan te genieten. We wensen je heel veel succes toe met je huizenjacht. Heb je hulp nodig bij je hypotheek? Of wil je weten hoeveel jij precies kunt lenen? Dan staan onze hypotheekadviseurs voor je in de startblokken.
Bel of mail ons! Dan maken we graag kennis met je in een gratis kennismakingsgesprek!