Voorbeeldbrief bod huis: zo breng jij een goed bod uit!


Romy Veul door Romy Veul op 05-01-2023
1983x gelezen
4 min.

Het huis dat je vandaag hebt bezichtigd, is het he-le-maal. Het voldoet aan al je wensen en je ziet jezelf hier absoluut wonen. Maar voordat het zover is, moet je eerst een andere spannende stap zetten: een bod uitbrengen. Bieden op een huis doe je vast niet dagelijks, dus we kunnen ons voorstellen dat een spiekbriefje handig is. Voilà, zie hier een voorbeeldbrief bod huis. Geheel naar jouw wens aan te passen!

Voorbeeld bod huis

Hoe verloopt dat, zo’n bod uitbrengen?

Bieden op een huis is al spannend op zich. Zeker in deze tijd waarin je meestal niet de enige bent die wel oren heeft naar die ene woning. Vaak krijg je te maken met bieden op inschrijving. Je mag dan eenmalig een bod uitbrengen vóór een bepaalde datum en tijd. Daarna is het een kwestie van duimpjes draaien dat jouw bod als winnend uit de bus komt.

De verkopers zullen bij het beoordelen van je bod niet alleen kijken naar de hoogte ervan, maar ook naar eventuele ontbindende voorwaarden en roerende zaken die je wilt overnemen. Zo heb je een streepje voor met een bod zonder voorbehoud van financiering, alhoewel de meeste mensen nog altijd bieden onder voorbehoud van financiering en soms ook onder voorbehoud van bouwkundige keuring.

Hoe je een tactisch bod kunt uitbrengen? Bekijk vooral onze tips voor een slimme tactiek voor bieden op een woning. Ook kan het helpen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Kost wel wat, maar diegene kan je goed bijstaan in de strijd om hét huis en helpt je om tijdens die strijd niet té veel te overbieden.

Voorbeeldbrief bod huis

Maar goed, je kwam hier natuurlijk voor een voorbeeldbrief bod huis. Je bent er zeker van dat je een bod wilt uitbrengen. Je hebt misschien ook al nagedacht over de voorwaarden die je daarbij wilt opnemen. Nu is het tijd om alles zwart op wit te zetten en jouw bod kenbaar te maken bij de verkoper en verkopend makelaar.

Eerst nog even dit: bieden doe je altijd zwart op wit. Dat kan zijn op papier, maar eventueel ook via e-mail. Zorg er in elk geval voor dat ergens concreet staat wat jij biedt en onder welke voorwaarden. En heb je telefonisch geboden? Stuur er dan een mailtje achteraan waarin alles nog eens op een rij staat. Dan kunnen over jouw bod geen misverstanden ontstaan.

Voor je bod kun je de voorbeeldbrief bod huis hieronder gebruiken. In dit voorbeeld van een bod op een huis hebben wij diverse gegevens, zoals de prijs en mogelijke voorwaarden al ingevuld. Pas deze brief uiteraard aan jouw bod en situatie aan.

Voorbeeld bod huis


[Plaats, datum]

Onderwerpregel: Bod [straat + huisnummer, plaats]

Geachte heer/mevrouw [naam ontvanger e-mail],

Naar aanleiding van de bezichtiging wil ik graag een bod uitbrengen op de woning aan de [straat + huisnummer] in [plaatsnaam] met postcode [postcode]. Ik ben erg enthousiast over deze woning vanwege [benoem hier een eventuele speciale reden dat je hier graag zou wonen].

Op deze woning bied ik € 350.000 (zegge driehonderdvijftigduizend euro) kosten koper.

Bij dit bod heb ik rekening gehouden met een aantal kosten voor onderhoud aan de woning. Het gaat dan om kosten voor [kosten aanvullen, bijvoorbeeld cv-ketel vervangen, kozijnen vernieuwen of dak renoveren].

Op dit bod zijn de volgende ontbindende voorwaarden van toepassing:

  • [Onder voorbehoud van financiering van de gehele koopsom binnen 6 weken na ontvangst van de koopovereenkomst.]
  • [Onder voorbehoud van het verkrijgen van een hypotheek met NHG.]
  • [Onder voorbehoud van bouwkundige keuring, waarbij de kosten voor noodzakelijk onderhoud die uit de keuring volgen niet boven € 5.000 mogen uitkomen]
  • [Het bod is geldig tot: datum, tijd.]

Daarbij ga ik uit van [datum oplevering] als datum voor de sleuteloverdracht. Over de sleuteloverdrachtdatum is eventueel overleg mogelijk met de verkopers.

Bij het bod is de overname van een aantal roerende zaken inbegrepen. Het gaat daarbij om: [opsomming roerende zaken]

Ik ben benieuwd naar uw reactie op dit bod en hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

[naam- en adresgegevens]
[e-mailadres]
[telefoonnummer]

Bieden via een biedingsformulier

Heb je een aankoopmakelaar in de arm genomen? Dan kan het zijn dat diegene met een standaard biedingsformulier werkt. De makelaar zal dit waarschijnlijk voor je invullen en daarna naar de verkoper of de verkopend makelaar sturen om zo een bod uit te brengen.

Tip: vergeet de persoonlijke noot niet

Misschien heb je het in de voorbeeldbrief bod huis hierboven al opgemerkt: de persoonlijke noot. Naast de officiële informatie, kan het helpen om ook iets persoonlijks bij je bod te vermelden.

Wil je dit huis bijvoorbeeld heel graag kopen omdat je in deze wijk bent opgegroeid? Zijn je kinderen dol op de prachtige omgeving? Geef het aan. Maak er zeker geen heel verhaal van waarin je al je charmes in de strijd gooit. Maar een kleine persoonlijke noot is zeker aan te raden. Wie weet trekt het de verkoper over de streep om de woning aan jou te gunnen in plaats van aan iemand die bijna evenveel heeft geboden.

Hulp bij het kopen van een huis?

Het is een avontuur op zich, de aankoop van een huis. En dan niet eens alleen vanwege het bieden en daarna moeten afwachten of de verkoper met jou in zee gaat of niet. Er komt nog veel meer bij om de hoek kijken.

Maar… adem in, adem uit. In onze gids huis kopen vind je alle belangrijke info nog eens op een rij.

Wil je voordat je je bod uitbrengt zeker weten dat je niet méér biedt dan je budget toelaat? Bereken dan je maximale hypotheek. Liever persoonlijke hulp daarbij? Dan kun je ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen met een van onze Hypotheekexperts.

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.7