Huis kopen openingsbod: Hoe bepaal je het juiste bod?


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
19x gelezen
4 min.

Spannend, spannend. Je hebt je hart verloren aan een prachtige nieuwe woning. Je weet het zeker: je wilt een openingsbod op dit huis uitbrengen. Maar hoe kun je jouw startbod voor dit huis bepalen? Dit zijn 4 tips voor een huis kopen met een openingsbod. Zo breng jij een bod uit waar de verkopende partij niet omheen kan.

Huis kopen openingsbod bepalen

Huis kopen via een openingsbod, wat houdt het in?

Voor een huis kopen is een openingsbod onmisbaar. Het openingsbod is in feite het eerste bod op een huis dat je uitbrengt. Dit bod zou het startsein moeten geven voor de onderhandelingen. Althans, als de verkoper jouw bod aantrekkelijk genoeg vindt om met jou in onderhandeling te gaan.

Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van bieden op een huis. Zo komt bieden op inschrijving steeds vaker voor. Bij die vorm van bieden is je openingsbod ook meteen je eindbod. Dat betekent dat je niet nog een tweede bod mag uitbrengen. Het eerste bod moet voldoende aanleiding geven voor de verkopers om met jou in zee te gaan. Soms zal er een tegenvoorstel volgen; soms gaan de verkopers direct akkoord met je geboden prijs. Daarbij weet je nooit wat de andere partijen hebben geboden. Nog best lastig is het dan, zo’n openingsbod op een woning bepalen.

Startbod op een huis bepalen, zo doe je dat!

Nu weet je precies wat een openingsbod op een woning inhoudt. Maar hoe kun je dan een goed startbod op een huis bepalen? Je hebt vast al wel in het nieuws gelezen dat overbieden de standaard is op de woningmarkt en dat je bijna alleen nog aan een huis kunt komen als je boven de vraagprijs gaat zitten. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je er zó ver boven zit dat je te veel betaalt. Of erger nog: dat je de financiering niet kunt rond krijgen.

Deze 4 tips helpen je om jouw startbod op een huis te bepalen.

Tip 1. Krijg je budget helder

Voordat je überhaupt een bod gaat uitbrengen op een huis, is het belangrijk om zeker te weten dat je daarvoor voldoende financiële middelen hebt. Laat je niet verleiden om meer te bieden dan je kunt bekostigen. Houd er daarbij ook rekening mee dat je nooit meer dan 100% van de woningwaarde (of 106% bij energiebesparende maatregelen) kunt opnemen aan hypotheek.

Je budget bestaat uit de hypotheek, je spaargeld en eventueel de overwaarde op je huidige woning of een schenking die je hebt ontvangen. Voor starters komt daar soms een Starterslening bij.

Zoek deze zaken uit:

Heb je al een woning op het oog? Bedenk dan een goed plan voor de financiering ervan:

  • Hoeveel kun je aan hypotheek krijgen?
  • Komt die hypotheek niet boven de maximale woningwaarde uit?
  • Houd ik ook nog voldoende ruimte over voor de kosten koper?
  • Hoeveel onderhandelingsruimte heb ik eventueel nog als ik dit bod uitbreng?
  • Hoeveel budget is er voor eventueel onderhoud of een verbouwing?

Bepaal aan de hand daarvan hoeveel jij maximaal kunt en wilt bieden.

Een van onze Hypotheekexperts berekent graag hoeveel jij kunt besteden aan een woning en wat dus een realistisch bod is. Plan een gratis adviesgesprek, zodat je precies weet hoeveel jij kunt lenen.

Tip 2. Bepaal hoeveel de woning waard is

Vaak ligt de vraagprijs van een woning bewust lager dan wat de makelaar verwacht dat de woning zal opleveren. Maar hoeveel lager precies? Ook met het oog op de hypotheek is het vaak verstandig om niet méér te bieden dan wat de woning waard is. Anders ben je verplicht dat deel van de koopsom uit eigen zak te betalen.

Voor het bepalen van de woningwaarde hoef je niet direct een taxatie te laten doen. Je kunt hiervoor (voor een paar euro) gegevens uit het Kadaster opvragen over de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Ook een blik op WOZ-waardeloket kan je helpen bij het bepalen van de woningwaarde. Let wel op dat de WOZ-waarde gelijk is aan de woningwaarde van 1 januari een jaar geleden. De huidige waarde van de woning zal dus hoger liggen dan de WOZ-waarde.

Tip 3. Schakel een aankoopmakelaar in voor je openingsbod op een huis

Een startbod op een huis bepalen is geen piece of cake. Meer in het algemeen gaat alles rondom het kopen van een huis op dit moment razendsnel. Vaak is er tijd voor één bezichtiging en moet je daarna al bepalen of je een bod uitbrengt. Best spannend, want het gaat over veel geld en over een belangrijke beslissing!

Daarom kiezen veel mensen ervoor een aankoopmakelaar in te schakelen. Die kan je adviseren over een slimme tactiek voor bieden op een huis, kent de waarde van de woning en helpt je ook om niet té enthousiast te overbieden. Een aankoopmakelaar kost wel wat geld, maar kan je dus ook belangrijke voordelen opleveren bij het bieden en de onderhandelingen. Bovendien ziet de aankoopmakelaar misschien gebreken aan de woning waar jouw oog zo snel niet op viel.

Tip 4. Neem ontbindende voorwaarden op bij je openingsbod op een woning

Als je bod geaccepteerd wordt, kan het snel gaan. Héél snel. Het kan zomaar zijn dat je een paar dagen later al je handtekening onder het koopcontract zet. Daarna heb je nog drie dagen bedenktijd en dan is de koop al definitief.

Gelukkig kun je als koper extra bescherming krijgen bij een huis kopen via een openingsbod via de ontbindende voorwaarden die je opgeeft. Als niet aan die voorwaarden wordt voldaan, kun jij nog zonder boete onder de koop uit. Kies bijvoorbeeld voor een voorbehoud van bouwkundige keuring als je verwacht dat het achterstallig onderhoud een flinke kostenpost kan worden.

Overigens kun je ook tactisch met de ontbindende voorwaarden omgaan om een aantrekkelijker openingsbod op een woning te doen. Zo is een bod zonder voorbehoud van financiering vaak extra aantrekkelijk voor de verkoper, ook als het bod iets lager is dan dat van een andere bieder die wél een voorbehoud van financiering heeft. Kijk wel goed of je de financiering ook echt 100% zeker kunt rond krijgen.

Klanten geven ons een:

387 beoordelingen

9.8