Checklist huis bezichtigen: maak je bezichtiging tot een succes


Romy Veul door Romy Veul op 24-12-2022
181x gelezen
7 min.

De foto’s op Funda beloven veel goeds. Je kijkt er nu al naar uit om de woning in het echt te bewonderen. Máár je wilt natuurlijk niet dat je in de enthousiasme of door de snelheid belangrijke dingen vergeet te checken of thuiskomt met nog 101 vragen. Deze checklist huis bezichtigen helpt je om niets over het hoofd te zien.

Checklist bezichtiging

Checklist huis bezichtigen

Het bezichtigen van een huis gaat vaak razendsnel. Meestal sta je na een minuut of twintig alweer buiten. Hoe kun je dan alles uit die twintig minuten halen, zodat je in staat bent om na zo’n korte tijd te beslissen of dit dé woning voor jou is of niet? Simpel, deze checklist huis bezichtigen helpt je daarbij.

Als koper heb je ook nog eens een onderzoeksplicht, wat betekent dat je de verkopers niet bepaalde gebreken kunt aanrekenen die je zelf bij goed onderzoek had kunnen ontdekken. Denk aan rotte kozijnen, de staat van de badkamer en keuken of de ligging van de tuin (aan de zonnige kant of niet). Genoeg om in de gaten te houden dus!

Gebruik deze checklist bezichtiging ter voorbereiding

Moraal van dit verhaal? Ga altijd goed voorbereid naar een bezichtiging. Deze checklist huis bezichtigen biedt je daarbij de nodige houvast. Let bij de bezichtiging in elk geval op de volgende 12 punten om van de mini-toer door de woning een succes te maken.

1. Plan de bezichtiging altijd overdag

Bij daglicht kun je het beste zien hoe de woning er overdag uitziet en hoe het licht valt. Ook helpt daglicht je om verborgen gebreken eerder te ontdekken. Zo zal je scheurtjes sneller zien zitten bij natuurlijk licht dan bij kunstlicht. Probeer dus altijd om je afspraak overdag te plannen.

2. Reken uit hoeveel jouw budget is

Een woning bezichtigen die vér boven budget ligt, is doodzonde. Tenzij je graag je ogen uitkijkt en van de huistour niets meer of minder dan een dagje uit maakt natuurlijk. Maar laten we ervan uitgaan dat jij de woning bekijkt omdat je serieuze interesse hebt.

Reken in dat geval altijd nauwkeurig uit hoeveel jouw maximale hypotheek bedraagt en wat je aan een woning te besteden hebt. Dan weet je zeker dat je het huis kunt betalen.

Gebruik onze handige tool om direct jouw maximale hypotheek te berekenen.

3. Stel tactische vragen

Laat je niet alleen meenemen door de makelaar tijdens de home-tour, maar stel ook vooral zelf vragen. De makelaar zal je tijdens die 20 minuten niet alles laten zien. Vooral op de mindere dingen aan het huis zal de verkopend makelaar je liever niet wijzen. Aan jou dus de taak om daar zelf naar te vragen.

Een aantal extra aandachtspunten vind je al op deze checklist bezichtiging. Bereid verder een aantal vragen voor die je in ieder geval aan de makelaar wilt stellen. Zo voorkom je dat je in the heat of the moment essentiële vragen totaal vergeet.

Bekijk hier wat belangrijke vragen tijdens een bezichtiging zijn om te stellen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de omgeving van de woning of over de energiekosten. Zijn je aan de beschrijving of foto’s op Funda specifieke dingen opgevallen (bijvoorbeeld het energielabel of de berging bij het huis die niet op de foto’s te zien was)? Vraag daar dan ook vooral naar. Nu is hét moment!

Als je naar een appartement gaat kijken, zijn een aantal extra aandachtspunten voor een appartement kopen nuttig om in je achterhoofd te houden. Zo zal je bij een appartement waarschijnlijk ook meer willen weten over de VvE-kosten.

4. Zet je roze bril af

Hoe enthousiast je ook bent over de woning naar aanleiding van de Funda-foto’s, houd je verliefdheid nog even voor je. Natuurlijk hoef je ook weer niet als een zuurpruim te doen alsof het huis je niets kan boeien. Maar voorkom dat je je enthousiasme te veel weggeeft. Soms is dat met het oog op de onderhandelingen niet handig (de kopers zouden kunnen denken dat jij bereid bent meer uit te geven dan wat je biedt).

Ook helpt een niet té enthousiaste houding om kritische vragen te kunnen stellen. Want hoe geweldig de woning er ook uitziet, er kunnen ook punten aan het huis zijn die minder geweldig zijn. Blijf dus zakelijk en zet vooral je (niet al te chagrijnige) pokerface op.

5. Neem iemand mee naar de bezichtiging

Twee paar ogen zien meer dan één. Ook al is het misschien de bedoeling dat jij in je eentje in dit huis gaat wonen, het is fijn als je die keuze niet op basis van een brainstorm met alleen maar jezelf hoeft te maken. Neem bijvoorbeeld een aankoopmakelaar, een familielid of een vriend mee. Dan heb je daarna altijd nog een sparringpartner met wie je kunt overleggen over de eventuele koop van de woning.

Diegene kan bovendien vragen stellen waar jij niet op komt, spot misschien gebreken die je zelf niet had gezien of kan achteraf meedenken over lastige dilemma’s voordat je beslist of je een bod uitbrengt.

6. Maak foto’s

Ook het maken van foto’s kan je achteraf helpen bij je keuze over het hoofd. Zo kun je de foto’s aan iemand anders laten zien om te overleggen over bijvoorbeeld de ligging van de tuin, de grootte van een slaapkamer of over bepaalde gebreken die je zijn opgevallen. Verder is het sowieso handig om kleine gebreken op camera vast te leggen. Mocht er dan later discussie over ontstaan, dan kun je altijd nog de foto’s laten zien als bewijs.

Vraag wel altijd van tevoren de makelaar of verkoper om toestemming voor het maken van foto’s voordat je enthousiast aan het klikken slaat.

7. Loop ook zelf een rondje door het huis

Loop zeker niet alleen vrolijk achter de makelaar aan tijdens de rondleiding, maar maak ook zelf een rondje door het huis. Dat is met het oog op je onderzoeksplicht niet alleen handig, maar ook heel belangrijk.

Open bijvoorbeeld de deurtjes van inbouwkasten om te zien hoe de binnenkant eruitziet. Neem een kijkje achter de deur van de meterkast waar de makelaar je nog niet op had gewezen. En check ook de hoekjes waar je oog tijdens de rondleiding niet zomaar op valt.

Extra tip: neem eventueel een meetlint mee, zodat je de grootte van kamers kunt opmeten. Zo krijg je meteen een goed beeld of er voldoende ruimte is voor bijvoorbeeld je gedroomde inloopkast of je kingsize-bed.

8. Klets met de buren

Als je een woning koopt, krijg je je buren er gratis bij. Het hoeft echt niet zo te zijn dat jullie de deur bij elkaar platlopen, maar het is wel een fijn idee dat jullie enigszins met elkaar door één deur kunnen. En als je buurjongen niet net een drummer blijkt te zijn of je buren groot fan blijken van huisfeestjes tot in de vroege uurtjes. Anders staat er wellicht eerder dan je zou willen alweer een ‘Te koop’-bord voor de deur.

Maak daarom even een praatje om elkaar beter te leren kennen. Misschien kunnen je buren je ook meer vertellen over de omgeving of over hoe het is om in deze straat of in dit appartementencomplex te wonen.

9. Check de apparaten

Veel woningen zijn al uitgerust met een keuken. Als je dan in de woning intrekt en de keuken aanhoudt, is het wel zo fijn als de apparaten fatsoenlijk werken. Draai daarom gerust aan de knopjes van de vaatwasser, wasmachine of oven om te zien of die nog functioneren. Informeer ook bij de makelaar als bepaalde apparaten al wat ouder zijn. Dan weet je of je met extra kosten rekening moet houden voor de vervanging.

Verder is het slim om de cv-ketel te checken. De meeste cv-ketels gaan een jaar of twintig mee. Heeft de cv-ketel in het huis die leeftijd al bijna bereikt? Dan is hij waarschijnlijk binnenkort toe aan vervanging en kun je een flinke rekening verwachten. Goed om dat mee te nemen in je overwegingen als je een bod uitbrengt!

10. Bekijk de omgeving

De omgeving waarin het huis staat, is minstens zo belangrijk als hoe de woning er zelf uitziet. Bedenk dat je elke dag te maken krijgt met factoren als een drukke weg voor de deur, onveiligheid in de omgeving of een school die wel héél ver rijden is.

Wandeling door de buurt

Loop daarom vóór de bezichtiging ook een rondje door de buurt en doe onderzoek via Google Maps naar voorzieningen in de buurt.

Houd tijdens dat buurtrondje je oren en ogen open:

  • Hoe voel je je in deze omgeving? Heb je een veilig gevoel?
  • Is er veel geluidsoverlast van bijvoorbeeld een weg, vliegtuigen of een school dichtbij?
  • Hoe zit het met de parkeergelegenheid in de buurt?
  • Zijn er scholen en speeltuinen in de buurt?
  • Is er een supermarkt vlakbij?

Verdiep je ook zeker in de plannen van de gemeente voor de omgeving. Staat bijvoorbeeld op de planning dat het leuke parkje pal voor je deur wordt veranderd in een gloednieuwe woonwijk? Dan is je omgeving misschien toch niet zo groen als je had gedacht.

11. Kijk door het interieur heen

Hoe moeilijk ook, laat je niet te veel leiden door meubels in de woning die totaal jouw smaak niet zijn. Die lelijke leren bank die zijn beste tijd heeft gehad, staat er bijvoorbeeld niet meer als jij straks in dit huis komt te wonen. Let vooral op de ruimte en de niet-roerende zaken (zoals de keuken of badkamer). Dat zijn de dingen die achterblijven.

12. Slaap er een nachtje over

Ook dit laatste punt mag niet ontbreken op de checklist huis bezichtigen. Heb niet te veel haast! Een huis kopen is een flinke uitgave. Ook is een woning kopen wat anders dan een nieuwe broek uitzoeken. Je bent waarschijnlijk van plan een aantal jaar in dit huis te wonen. Dat maakt het extra belangrijk dat het huis in elk opzicht goed bij je past en dat je je er thuis voelt. Ga dus zeker niet over één nacht ijs na het bezichtigen.

Ook bij bieden op inschrijving is er vaak meer tijd dan slechts een paar uur om over je bod na te denken. Laat het een nachtje bezinken (tenzij je wel met een drukkende deadline te maken hebt), weeg de voors en tegens af, bekijk de foto’s nog eens en plan eventueel een tweede bezichtiging. Breng pas een bod uit als je écht zeker weet dat jij dit huis wilt.

Checklist huis bezichtiging doorlopen? Dan: een bod uitbrengen!

Ben je na het doorlopen van deze checklist bezichtiging nog steeds dolenthousiast over het huis? Dan kun je na het naar buiten lopen je pokerface afzetten en vol spanning een goed bod uitbrengen – eventueel samen met je makelaar. Vergeet daarbij ook de ontbindende voorwaarden niet.

Daarna is het een kwestie van duimpjes draaien en hopen dat jij inderdaad de nieuwe bewoner van dit fijne huis wordt.

Heb je een akkoord op je bod? Bel dan snel met een van onze Hypotheekexperts. Die helpen je graag aan een passende hypotheek waarmee je de financiering voor jouw huis rond krijgt. Inclusief scherpe maandlasten en voorwaarden die nu en in de toekomst bij je passen!

Klanten geven ons een:

386 beoordelingen

9.7