Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE) en wat doet die?


Romy Veul door Romy Veul op 18-01-2023
19x gelezen
4 min.

Als (toekomstige) eigenaar van een koopappartement krijg je er hoe dan ook mee te maken: de VvE. Ook wel de Vereniging van Eigenaren. De naam zegt het eigenlijk al: dit is de vereniging van alle appartementeigenaren in jouw complex. Zij zijn verantwoordelijk voor onder andere de buitenkant van het complex en het onderhoud daaraan. Wat is een VvE, wat doet die precies, en wat betekent het als je VvE actief of juist slapend is? Lees er hier alles over.

Vereniging van eigenaren (VvE)

Wat is een VvE?

Als appartementeigenaar ben je volgens de wet eigenlijk niet de eigenaar van het hele appartement. Nee, je hebt een aandeel in het appartementencomplex. Daardoor heb je recht om het appartement te gebruiken. Klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar eigenlijk is vooral één ding belangrijk om te onthouden: wettelijk gezien ben je samen met je buren eigenaar van het hele appartementencomplex. Iedere appartementeigenaar heeft een stukje van het complex in zijn bezit.

In de splitsingsakte staat vastgelegd over welk appartement jij rechten hebt. Daarnaast krijg je bij het kopen van een appartement een splitsingsreglement te zien, waarin de regels van de VvE staan. Denk bijvoorbeeld aan regels over of je je appartement mag verhuren en of huisdieren zijn toegestaan. Via het splitsingsreglement regelt de VvE jouw rechten en plichten.

Door de opsplitsing van de appartementen wordt een Vereniging van Eigenaren verplicht. Dit is de vereniging waarvan elke appartementeigenaar bij de aankoop van een woning automatisch lid wordt. Dit duurt zolang jij het appartementsrecht hebt, dus totdat je de woning ooit verkoopt.

De VvE is verantwoordelijk voor het onderhouden en beheren van het gebouw, spaart voor groot onderhoud en regelt de verzekeringen voor het complex in zijn geheel.

Wat doet de Vereniging van Eigenaren (VvE)?

De VvE is met name verantwoordelijk voor het onderhoud aan alles wat gemeenschappelijk is in het appartementcomplex. Aan de ene kant kan dat iets simpels zijn zoals het wassen van de ramen of het inschakelen van een schoonmaakbedrijf voor de galerij. Aan de andere kant kan de VvE ook groter onderhoud verzorgen, zoals eens in de zoveel jaar de kozijnen vervangen, de balkons opnieuw laten schilderen of het complex verduurzamen.

Een Vereniging van Eigenaren heeft een bestuur, bestaande uit minimaal een van de appartementeigenaren of een externe bestuurder (zoals een administratiekantoor). Verder houdt de VvE verplicht eens per jaar een vergadering. Daarin geeft de vereniging ook inzicht in de financiële stand van zaken. Verder moet de VvE zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (zie voor meer info de website van de KvK).

Servicekosten

Zolang je je eigen koopappartement hebt, ben je verplicht lid van de VvE. Aangezien het onderhoud geld kost, betaal je maandelijks servicekosten aan de VvE. Een deel hiervan wordt direct gebruikt voor de kosten die de VvE maakt. Een ander deel wordt in het reservefonds van de VvE gestort: een reservepot waarmee wordt gespaard voor groot onderhoud of voor verduurzaming van het complex. VvE’s zijn sinds begin 2018 verplicht om elke maand een bedrag te reserveren voor onderhoud aan het complex.

Met de servicekosten betaal je ook voor de verzekeringen van de VvE. In elk geval zijn voor de VvE een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Je hoeft dan ook als eigenaar van een appartement niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Wel is het verstandig om zelf een inboedelverzekering te nemen.

Zelf af te sluiten verzekeringen

Verder kun je zelf eventuele andere verzekeringen voor een huis afsluiten, zoals een woonlastenverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Ook moet je je eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. De aansprakelijkheidsverzekering van de VvE dekt namelijk enkel schade die ontstaat door dat wat eigendom is van de VvE (bijvoorbeeld een dakpan die op een auto valt).

Hoe weet je of een Vereniging van Eigenaren actief is?

Als appartementeigenaar is het gunstig als je VvE actief is. Dan stoor je je niet jarenlang aan achterstallig onderhoud dat niet wordt gedaan en weet je ook zeker dat jouw servicekosten goed worden besteed. Ook is het een fijn idee als er wordt gespaard voor groot onderhoud. Anders zou je zomaar voor hoge kosten kunnen komen te staan als bijvoorbeeld na een tijdje wél het dak gedaan moet worden en daarvoor niet genoeg geld in de pot zit.

Niet elk appartementencomplex heeft een actieve VvE. Soms is er sprake van een slapende VvE. Dit betekent dat er geen vergaderingen plaatsvinden en dat de VvE ook niets (of weinig) doet aan het onderhoud van het gebouw. Vaak is er bij een slapende VvE ook geen bestuurder of voorzitter. Verder is de kans op een slapende VvE groter als je VvE niet bij de KvK ingeschreven is.

Ga je een appartement kopen? Check dan de notulen van de laatste VvE-vergadering en ga na of de Vereniging van Eigenaren bij de KvK staat ingeschreven. Zijn die notulen of de inschrijving er niet? Dan heb je mogelijk met een slapende VvE te maken.

Wat zijn je andere vaste lasten?

Naast dat je servicekosten betaalt als appartementeigenaar, kom je ook voor diverse andere vaste lasten voor je woning te staan. Net als bij een eengezinswoning. Zo moet je onroerendezaakbelasting en diverse gemeentelijke belastingen betalen. Daarnaast draai je zelf op voor onderhoud aan je woning zelf. Als jij bijvoorbeeld de badkamer wilt vervangen of je muur opnieuw wilt laten stuken, zijn de kosten daarvoor voor jou.

Welke opties heb jij voor een appartement?

Heb jij een mooi appartement op het oog dat je graag zou kopen? Bekijk op onze site waar op te letten bij een appartement kopen. Ook onze checklist met vragen voor een huis bezichtigen kan je helpen om bij de bezichtiging niets over het hoofd te zien. Wil je meer weten over alle stappen die komen kijken bij het kopen van een huis, lees dan ons stappenplan huis kopen.

Wil je precies weten hoeveel jouw budget voor een eigen appartement bedraagt? Plan dan een kennismaking in met een van onze Hypotheekexperts. Die zoeken graag samen met jou uit hoeveel je budget voor een woning is.

Klanten geven ons een:

387 beoordelingen

9.8