Door: Paul van der Meijs | 03-06-2021
keer gelezen |

Laatste update: 1 juli 2021

Verwachting hypotheekrente 2021

Eén ding kan je haast niet zijn ontgaan: de hypotheekrentes zijn op dit moment historisch laag. Want Corona pandemie of niet, sinds de zomer van 2020 tot enkele weken terug vielen er alleen maar verlagingen te noteren. Hoe gaat dat nu verder? Verwachten we voor de rest van het jaar een verdere daling of staan we op een punt waarop de rentes verder gaan stijgen?

Hier lees je onze eigen verwachting voor de hypotheekrente in 2021. Ook delen we de renteprognose van ABN AMRO.

Onze prognose voor de hypotheekrente in 2021

De hypotheekrente is de laatste tijd voorzichtig weer iets aan het stijgen. Maar dan wel in heel kleine stapjes; het gaat tot nu toe enkel om minimale renteverhogingen. De kans is groot dat het niet alleen om een stuiptrekking gaat, maar dat de hypotheekrentes daadwerkelijk omhoog zullen gaan. Dat heeft alles te maken met de stijging van de marktrente (= de kosten voor het aantrekken van geld voor geldverstrekkers). Geldverstrekkers moeten hun rentetarieven haast wel gaan verhogen om zelf voldoende marge over te houden aan een hypotheek.

Of de rente stevig zal stijgen of dat het bij minimale verhogingen blijft, is nog lastig te zeggen. Op dit moment hebben veel geldverstrekkers, mede door de moordende concurrentie op de hypotheekmarkt, hun rente nog maar zeer beperkt durven te verhogen.


Verwachting variabele hypotheekrente

Onze verwachting is dat de variabele hypotheekrente nog wel een tijdje laag zal blijven. Die voorspelling baseren we op de huidige marktrente, die grotendeels bepalend is voor de variabele hypotheekrente.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de marktrente al langere tijd erg laag om op die manier de economie te stimuleren en inflatie beperkt te houden. De ECB is naar eigen zeggen van plan tot minimaal voorjaar 2022 de economie op de huidige manier te blijven stimuleren totdat de economie tegen die tijd hopelijk volledig is hersteld. Ervan uitgaande dat de ECB die plannen uitvoert, verwachten we tot begin 2022 geen heel grote stijging van de hypotheekrente.


Verwachting rentetarieven op lange termijn

Voor de rentetarieven op langere rentevaste perioden verwachten we mogelijk een lichte stijging. Deze rentes liggen al een hele tijd erg laag. Dit heeft te maken met de grote concurrentie tussen hypotheekaanbieders én met de historisch lage rente op de kapitaalmarktrente (die bepalend is voor de hypotheekrente). Maar daar komt verandering in: de kapitaalmarktrentes zijn de afgelopen tijd toegenomen.

De ECB stimuleert het economische herstel op dit moment nog door veel obligaties op te kopen waardoor de kapitaalmarktrente niet te veel stijgt. Dit maakt lenen voordeliger voor consumenten en investeerders. Aangezien de economie de positieve kant op gaat, is de verwachting dat die steun na een tijdje zal afnemen en dat geldverstrekkers hun hypotheektarieven dan op de kapitaalmarktrente gaan aanpassen. Dat betekent dus mogelijk op korte termijn een beperkte stijging.

De prognose van ABN AMRO voor de hypotheekrente in 2021

Ook Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, doet een voorspelling voor de ontwikkeling van de hypotheekrente. Hij verwacht voor zowel de variabele als de langlopende rente een stabilisatie. Hij benoemt ook dat de centrale banken tot nu toe flink hebben ingegrepen in de markt, waardoor de rente op overheidsleningen laag is gebleven. De verwachting is dat de centrale banken hun steun op korte termijn niet zullen stopzetten. Daarom zijn in zijn ogen de verwachtingen voor de hypotheekrente nog altijd positief.

Hij beredeneert dat, zolang de ECB haar officiële rentetarieven niet wijzigt, de rente op hypotheken met een korte rentevaste periode laag zal blijven. Hetzelfde geldt, als de ECB zijn steunmaatregelen voortzet, voor hypotheken met een langere rentevaste periode. De ruimte voor verhoging van de rente is bovendien beperkt doordat er veel sprake is van concurrentie onder geldverstrekkers. Ook al staan hun marges onder druk, het verhogen van de tarieven zou ervoor kunnen zorgen dat zij klanten verliezen. Daarom blijven geldverstrekkers tot nu toe hun lage tarieven hanteren.


Persoonlijk hypotheekadvies?

Wil je weten of het voor jou gunstig is nu een hypotheek af te sluiten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze Hypotheekexperts.

Plan een oriëntatiegesprek

Geschreven door
Paul van der Meijs

keer gelezen
03-06-2021

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

201 beoordelingen

9.4