Door: Paul van der Meijs | 10-01-2021
7 keer gelezen |

Laatste update: 10 januari 2021

Verwachting hypotheekrente 2021

Eén ding kan je haast niet zijn ontgaan: de hypotheekrentes zijn op dit moment historisch laag. Al een hele tijd daalt de hypotheekrente en ook de coronapandemie heeft het tij niet gekeerd. Nog altijd zet de daling zich met kleine stapjes voort. Maar hoe gaat dat verder? Verwachten we ook voor de rest van het jaar een daling? Of komt er een punt waarop de rentes alsnog gaan stijgen?

Hier lees je onze eigen verwachting en de prognose van ABN AMRO.

Onze prognose voor de hypotheekrente in 2021

Wij verwachten in 2021 een gelijkblijvende tot licht dalende hypotheekrente.

Wat de rente gaat doen, is deels afhankelijk van de ontwikkeling van de coronacrisis. Op dit moment zien we dat overheden de economische gevolgen van de coronapandemie zoveel mogelijk proberen te beperken. Ze tasten diep in de buidel en gaan meer schulden aan om bedrijven en consumenten te ondersteunen. Na een kortdurende stijging van de hypotheekrente tijdens de eerste lockdown is de hypotheekrente sinds zomer 2020 weer aan het dalen.

Dit komt onder andere doordat de Europese Centrale Bank veel staatsleningen heeft opgekocht om leningen te kunnen blijven verstrekken tegen een betaalbaar tarief. Door een ruim financieel beleid in Europa kunnen geldverstrekkers goedkoper en eenvoudiger aan geld komen om uit te lenen. Dat heeft gezorgd voor rust op de financiële markten.

Eind 2020 heeft de Europese Centrale Bank zijn pakket aan coronamaatregelen uitgebreid en verlengd. Daarmee blijft de ECB de economie tot na 2021 extra steunen. Dat geeft banken de ruimte om hun hypotheekrente gelijk te houden of zelfs iets te verlagen. En als een paar banken dat doen, dan kunnen de andere banken niet anders dan daarin meegaan.

De prognose van ABN AMRO voor de hypotheekrente in 2021

Ook Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, doet een voorspelling voor de ontwikkeling van de hypotheekrente. Hij verwacht dat zowel de korte als de lange hypotheekrente stabiel (en dus laag) zullen blijven.

Vanwege de kwetsbare economie en de lage inflatie blijven centrale banken de economie stimuleren. Daarnaast kunnen banken relatief goedkoop financieren. Beleggers geloven dat het eind van de pandemie in zicht is, waardoor zij lage risicopremies durven te rekenen als ze geld aan banken beschikbaar stellen. Dat voordeel rekenen banken weer aan klanten door via een lage hypotheekrente.

Verder geldt op dit moment een lage rente op overheidsleningen, doordat centrale banken op grote schaal schuldtitels kopen. Daar willen de centrale banken mee doorgaan om de rente naar beneden te drukken, zodat consumenten geld blijven uitgeven. Ook daarom verwacht Bokeloh voorlopig geen stijging van de hypotheekrente.

Persoonlijk hypotheekadvies?

Wil je weten of het voor jou gunstig is nu een hypotheek af te sluiten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze Hypotheekexperts.

Plan een oriëntatiegesprek

Geschreven door
Paul van der Meijs

7 keer gelezen
10-01-2021

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar