Vrij op naam een huis kopen


Romy Veul door Romy Veul op 04-01-2024
101x gelezen
4 min.

De term ‘kosten koper’ ken je waarschijnlijk wel voor de aankoop van een huis. Maar bij nieuwbouwwoningen zal je een andere term tegenkomen: ‘vrij op naam’ (oftewel: v.o.n.). Dit houdt kort gezegd in dat de kosten voor de overdracht voor rekening van de verkoper zijn. Maar wat betekent vrij op naam précies? En welke kosten kun je wel en niet verwachten bij een nieuwbouwwoning?

Vrij op naam kopen

Wat betekent vrij op naam vs. kosten koper?

Je hebt het vast al eens op Funda zien staan bij bestaande woningen: ‘k.k.’ staat er vaak achter de vraagprijs. Kosten koper betekent dat. Het houdt in dat de bijkomende kosten voor de woningoverdracht voor jouw rekening zijn als koper. Het gaat dan meestal specifiek om de volgende kosten:

  • Overdrachtsbelasting: een percentage van de koopsom dat je aan belasting afdraagt om de nieuwe eigenaar van de woning te worden (starters die een woning kopen van maximaal € 510.000 krijgen onder bepaalde voorwaarden vrijstelling van deze belasting).
  • Notariskosten: de kosten die je betaalt om jezelf als eigenaar te laten inschrijven in het Kadaster (bij de sleuteloverdracht).

Maar wat betekent vrij op naam dan? Als je een nieuwbouwwoning koopt, zijn die kosten niet voor jouw rekening, maar neemt de verkoper die voor zijn rekening. Van overdrachtsbelasting is dan überhaupt geen sprake, omdat de woning niet van eigenaar wisselt. De woning staat dan vrij op naam (te herkennen aan de afkorting v.o.n.).

Een huis vrij op naam kopen: hoe zit dat?

Vrij op naam een woning kopen houdt dus in dat je enkel de koopsom voor de woning hoeft te betalen en geen overdrachtsbelasting of kosten voor de kadastrale inschrijving verschuldigd bent. Dat scheelt je al snel een paar duizend euro aan kosten.

Dat klinkt je vast als muziek in de oren, een woning kopen zonder kosten koper. Een huis kopen of laten bouwen is al duur zat. Maar helaas, bestaande woningen worden bijna altijd tegen kosten koper verkocht. Alleen bij nieuwbouwwoningen zal je meestal ‘vrij op naam’ tegenkomen. Dit komt doordat de woning niet van eigenaar hoeft te wisselen om jouw eigendom te worden.

Door in te stellen dat bij nieuwbouwwoningen sprake is van vrij op naam kopen, wil de overheid nieuwbouw extra aantrekkelijk maken. Je komt bij nieuwbouw immers al vaak voor dubbele lasten te staan en betaalt al een bedrag aan rente voordat je in de woning woont. Het gebrek aan overdrachtsbelasting is dan een fijne meevaller.

Hoe zit het dan met de kosten voor een nieuwbouwhuis?

Het mag dan zo zijn dat je een nieuwbouwhuis vrij op naam kunt kopen en sommige kosten niet hoeft te maken. Ook voor een nieuwbouwhuis zal je op z’n minst wat eigen geld moeten inbrengen om de woning te kopen. Je mag maximaal 100% van de woningwaarde aan hypotheek aanvragen, maar krijgt ook bij een nieuwbouwhuis vaak wel te maken met bijkomende kosten voor een huis kopen.

Zo moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Kosten voor hypotheekadvies als je een hypotheekadviseur inschakelt om een passende hypotheek voor jou aan te vragen en te regelen.
  • Kosten voor de notaris. Ook voor een nieuwbouwwoning zal je langs de notaris moeten om onder meer de voorlopige koop-aannemingsovereenkomst (zo wordt het voorlopig koopcontract voor nieuwbouw genoemd) en de hypotheekakte te ondertekenen.
  • Kosten voor de aankoopmakelaar als je die inschakelt. Of de kosten voor een bouwkundig expert als je besluit de woning bij de oplevering nog een keer te laten checken door een deskundige.
  • Kosten voor de taxatie om zicht te krijgen op de waarde van de woning. Die informatie heeft de hypotheekaanbieder nodig om te bepalen of hij jou een hypotheek kan verstrekken.
  • Optioneel: NHG-kosten. Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Dan levert dat je een extra vangnet op voor de terugbetaling van je hypotheek. Voor een NHG-hypotheek betaal je een eenmalige borgtochtprovisie. Deze bedraagt 0,6% van het geleende hypotheekbedrag.

Verder krijg je bij een nieuwbouwwoning vaak te maken met meerwerk als je bijvoorbeeld besluit een serre te willen aanbouwen, alvast een keuken te laten plaatsen of als je extra stopcontacten laat aanleggen. En wil je de hypotheekofferte verlengen? Dan moet je daarvoor mogelijk een bereidstellingsprovisie betalen.

Klinkt als een hele hoop kosten? Wees gerust: een Hypotheekexpert kan precies voor je op een rij zetten hoeveel die kosten tezamen bedragen, en kan je hierin advies geven over welke kosten voor jou wel en niet noodzakelijk zijn.

Is dit jouw droomhuis? Tijd voor de volgende stap!

Zo. Nu weet je precies wat vrij op naam kopen inhoudt.

Ben je ervan overtuigd dat deze nieuwbouwwoning helemaal jouw ding is én ben je ingeloot? Dan is het tijd om de hypotheek te gaan aanvragen. De Hypotheekexperts van Hypotheek.nl zijn er om jou te helpen aan een passende hypotheek die ook nog voordelig uitpakt.

Of je nu besluit een huis vrij op naam te kopen of toch bestaande bouw met kosten koper koopt, één ding is altijd slim om te doen: zet er een Hypotheekexpert op. Dan weet je zeker dat jij met een goede hypotheek thuis komt. 

Het eerste gesprek is bij Hypotheek.nl altijd gratis en 100% vrijblijvend. Maak hieronder je eerste online afspraak.

Klanten geven ons een:

387 beoordelingen

9.8