Appartement kopen waar op letten? 7 belangrijke aandachtspunten


Romy Veul door Romy Veul op 12-10-2021
27x gelezen
5 min.

Als je een woning gaat kopen, zal je altijd goed onderzoeken hoe het met de woning zelf en met bepaalde juridische verplichtingen gesteld is. Maar bij een appartement kopen zijn er specifieke aandachtspunten. Ga jij binnenkort een appartement bezichtigen? Lees dan dit artikel ter voorbereiding goed door: appartement kopen waar op letten?

Appartement kopen waar moet je op letten

Checklist appartement kopen

Een appartement is onderdeel van een groter appartementencomplex. Dat brengt allerlei specifieke vragen met zich mee. Zo is het fijn om te weten wie je buren zijn, of de Vereniging van Eigenaren voldoende reserves heeft, en hoe het zit met onderhoud aan de buitenkant van de appartementen.

Neem daarom deze checklist appartement kopen mee naar de bezichtiging. Zo kun je de makelaar of verkoper de juiste vragen stellen.

Tip: wil je meer handige vragen bij de hand hebben? Bekijk dan ook onze algemene checklist huis bezichtigen, en deze complete lijst met vragen voor een bezichtiging. Ook die zullen goed van pas komen.

Appartement kopen waar op letten?

Wie een huis gaat kopen, heeft een onderzoeksplicht. Concreet houdt dit in dat je zowel de onderhoudsstaat als de juridische staat van de woning moet checken. Bijvoorbeeld door bij de bezichtiging de woning grondig te bekijken en de makelaar de juiste vragen te stellen. Vergeet je naar bepaalde zaken te informeren? Dan is het later lastig om de verkoper aansprakelijk te stellen voor schade die je had kunnen zien. Vaak moet je in zo’n geval zelf voor de kosten opdraaien.

Om dat soort vervelende verrassingen achteraf te voorkomen, hierbij zeven tips van onze kant: een appartement kopen waar moet je op letten?

Tip 1. Check de VvE voor je appartement

Als appartementeigenaar word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Kortweg de VvE voor je appartement. Deze vereniging is verantwoordelijk voor diverse algemene zaken aan het appartementencomplex. Je betaalt de VvE maandelijks een bedrag aan servicekosten vanwaaruit voor diverse kosten voor betaald. Denk aan de schoonmaak van de trappen en lift, de verlichting in de bergingen of het onderhoud van de balkons of vervangen van de voegen. Ook gaat een deel van de servicekosten in het reservefonds van de VvE voor groot onderhoud.

Informeer bij het kopen van een appartement altijd hoe actief de VvE is. Het zou zonde zijn als je veel servicekosten betaalt, maar daar vervolgens niets van terugziet. Vraag daarom of de VvE actief is en hoeveel spaargeld zij in kas heeft (ook wel een “reservefonds” genoemd). Als zo’n reservefonds er niet is of als het heel minimaal is, heb je kans dat jij als kersverse bewoner voor achterstallig onderhoud moet opdraaien.

Bonustip: check of de VvE is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat is wettelijk verplicht. Ook geeft het ontbreken van een inschrijving vaak aan dat een VvE niet heel actief is.

Tip 2. Vraag naar de servicekosten

Staat er niets over de servicekosten voor de VvE van je appartement vermeld op Funda? Informeer er dan naar bij de makelaar. De servicekosten komen bovenop je hypotheeklasten als je de woning koopt.

Let op: lage servicekosten zijn niet altijd een goed teken. Dit kan ook een signaal zijn dat de VvE weinig geld in kas heeft en dus ook onvoldoende middelen heeft als er plotseling flink onderhoud aan het complex nodig is. Dan moet je alsnog in één keer een flink bedrag neertellen.

Tip 3. Vraag naar eventuele overlast

In een appartementencomplex zit je vrij dicht op de andere bewoners. Als je bovenburen bijvoorbeeld erg van een feestje houden, kan dat heel vervelend zijn als jij wel ’s ochtends vroeg je bed uit moet. In een eengezinswoning heb je daar minder snel last van.

Om eventuele ergernis over buren voor te zijn, kun je de verkoper of makelaar hier al bij de bezichtiging naar vragen. Informeer of er sprake is van overlast en wat voor mensen er nog meer in het complex wonen. Eventueel kun je ook zelf een blik werpen op de huizen of eventueel zelfs bij woningen aanbellen. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijk toekomstige buren.

Tip 4. Check de splitsingsakte en het splitsingsreglement

Voor appartementencomplexen geldt een splitsingsakte, waarin de verdeling van de appartementen en verantwoordelijkheden beschreven staat. Daar hoort ook een splitsingsreglement bij, die bepaalt wat de rechten en plichten zijn van de VvE en welke rechten en plichten jij als appartementseigenaar hebt. Dit is handig om in te zien, zodat je weet waar jij wel en niet zelf beslissingen over mag of moet nemen.

Soms is in het splitsingsreglement een ballotageregeling opgenomen. Dit betekent dat het bestuur of de vergadering van eigenaren toegang moet geven dat jij in dit complex komt te wonen. Vaak is dit met het oog op de reputatie van het appartementencomplex. De verkoper moet je hierover informeren als er van zo’n regeling sprake is. Je kunt hier iets over opnemen in de ontbindende voorwaarden. Dan zit je niet aan de koop vast als je niet door de ballotage heen komt.

Tip 5. Vraag naar het meerjarenonderhoudsplan

Dit plan geeft je inzicht in het onderhoud dat de komende jaren moet worden gedaan aan het appartement. Hierin lees je welk onderhoud voor welk jaar gepland staat en welke kosten dat met zich meebrengt. Zo weet je of je bijvoorbeeld op korte termijn rekening moet houden met hoge kosten.

Als zo’n plan er ligt, geeft dat ook vertrouwen dat de VvE actief is. Ligt zo’n plan er niet? Informeer er dan zeker naar bij de makelaar of verkoper. Dit kan aanleiding zijn om vraagtekens te zetten bij de VvE.

Tip 6. Check het huishoudelijk reglement

Verder kan het slim zijn om naar het huishoudelijk reglement te kijken. Hierin staan diverse leefregels voor appartementseigenaren. Zo is het in veel complexen niet toegestaan om vuilniszakken in het trappenhuis te laten staan.

Die vuilniszakkenregel is op zich niet heel verrassend, maar soms gelden er ook huishoudelijke regels die grotere consequenties hebben. Het is bijvoorbeeld niet altijd toegestaan om een huisdier te hebben. Als jij trots hondeneigenaar bent, is het goed om van die regel af te weten voordat je een bod op dit huis gaat uitbrengen. Dan kan je hond tenminste meeverhuizen naar je nieuwe stulpje.

Tip 7. Schakel een aankoopmakelaar in

Wil je echt niets over het hoofd zien bij de bezichtiging en tijdens het uitpluizen van de juridische documenten? Dan is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Die kan een kritische blik werpen op de diverse documenten en kan verder meegaan naar de bezichtiging. Ook hij kan je een precies antwoord geven op de vraag ‘Appartement kopen waar op te letten?’. Ook zal een aankoopmakelaar je adviseren over een goede tactiek om te bieden als je eruit bent dat deze woning het helemaal is voor jou.

Hoeveel bedraagt jouw budget voor een appartement kopen?

Heb je je oog laten vallen op een mooi appartement? Of ben je van plan om binnenkort appartementen in jouw omgeving te gaan bezichtigen? Dan is het fijn om precies te weten hoeveel jij aan een nieuw appartement kunt besteden. Bereken dat eenvoudig zelf via onze handige rekentool.

En is je bod geaccepteerd? Dan helpen onze Hypotheekexperts jou graag om een passende én voordelige hypotheek af te sluiten. Zo kun jij straks onbezorgd en met lage maandlasten in je nieuwe appartement gaan wonen.

Klinkt dat je als muziek in de oren? Maak dan alvast een eerste (gratis) afspraak met een van onze Hypotheekexperts. Gewoon online of via de telefoon. Wel zo handig!

Klanten geven ons een:

385 beoordelingen

9.8