Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en is deze verzekering verplicht?


Romy Veul door Romy Veul op 12-01-2023
55x gelezen
3 min.

Stel: jij fietst per ongeluk tegen een auto aan, waardoor die grote schade heeft. Of je kind trapt per ongeluk een voetbal door het raam van een gebouw. In zulke situaties kan de schade qua kosten aardig oplopen. Gelukkig hoef je die kosten niet zelf te betalen als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Wat is een aansprakelijkheidsverzekering precies? En is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Aansprakelijkheidsverzekering

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of je gezinsleden niet doelbewust aanrichten bij anderen. Het gaat dan om zowel schade aan spullen als eventuele verwondingen bij anderen. Ook dekt zo’n verzekering bij risico-aansprakelijkheid: schade waarvoor jij wel aansprakelijk wordt gesteld maar waar jij geen aan schuld hebt (bijvoorbeeld als je dakpan op iemand valt of als je hond iemand bijt).

Als er zo’n ongeluk gebeurt, kan degene bij wie de schade is ontstaan een claim doen. Daarmee stelt hij jou aansprakelijk voor de schade en voor de kosten daarvoor. Zo’n bedrag kan nog weleens oplopen.

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je vaak tot een hoog bedrag verzekerd, zo’n € 1.000.000 tot € 2.500.000. Dat is een prettig idee, want schade van zo’n hoog bedrag (of ook maar van een paar tienduizenden euro’s) heb je vast niet zomaar op de plank liggen. En als je dat al hebt, besteed je het waarschijnlijk liever aan andere dingen.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Wel is het een verzekering die bijna elke Nederlander afsluit en die vaak aangeraden wordt om te nemen. In totaal heeft meer dan 90% van de Nederlanders zo’n verzekering. Het punt is: als je een keer grote schade hebt veroorzaakt, is het prettig dat je daar niet zelf voor opdraait. Bovendien kost zo’n verzekering maar een paar euro per maand. Als je dus een keer schade hebt gemaakt, haal je de gemaakte verzekeringskosten er zo uit.

Tip: aansprakelijkheidsverzekering bij kinderen of huisdieren

Een aansprakelijkheidsverzekering is in het bijzonder aan te raden als je kinderen of een huisdier hebt. Bij kinderen en huisdieren zit een ongeluk al helemaal in een heel klein hoekje. Als je kiest voor gezinsdekking, zijn zij automatisch meeverzekerd.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor schade die je per ongeluk aanricht bij anderen. Zowel aan een persoon (als in: verwondingen) als aan zijn eigendommen. Het verschilt per verzekeraar welke situaties hieronder vallen. Lees altijd de kleine lettertjes, want er zullen diverse uitsluitingen gelden.

Schade kan door van alles ontstaan. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt gelukkig veel mogelijke typen schade. Een paar voorbeelden waarin zo’n verzekering mogelijk de schade dekt:

  • Je laat per ongeluk de smartphone van een vriend vallen, waardoor die kapot is.
  • Je hond stoot al zwiepend met zijn staart een dure vaas om.
  • Iemand struikelt over jouw tas en loopt daardoor zelf schade op.
  • Je leent een boor van een vriend en laat die per ongeluk kapot vallen.

Check altijd de voorwaarden van de verschillende verzekeraars om zeker te weten wat gedekt wordt.

Schade die je met je auto veroorzaakt aan een ander voertuig, valt overigens niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Zulke schade wordt gedekt vanuit de WA-verzekering. Die verzekering is wettelijk verplicht als je een eigen auto hebt.

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Voor een aansprakelijkheidsverzekering betaal je meestal een paar euro per maand. Onze Hypotheekexperts kunnen je bij de aankoop van een huis ook adviseren waar jij een voordelige aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten.

Welke andere verzekeringen heb je als huiseigenaar?

Kinderen die bij hun ouders wonen, vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders. Althans, tot een bepaalde leeftijd (vaak 23 of 27 jaar). Als je een eigen woonplek hebt en verzekerd wilt zijn voor aansprakelijkheid, is het sowieso nodig om zelf zo’n verzekering af te sluiten. Ook als je jonger dan die bovengrens bent.

Daarnaast zijn er andere verzekeringen bij een huis die aan te raden zijn als je een huis gaat kopen of huren. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering, waarmee je je meubels en andere dure spullen verzekert tegen bijvoorbeeld inbraak of waterschade. Verder is een opstalverzekering, die schade aan de buitenkant van je woning dekt, verplicht voor iedereen met een koopwoning.

Ook stelt de hypotheekaanbieder soms een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Je bent daarmee beschermd tegen inkomensverlies als je partner plotseling komt te overlijden (of andersom: je partner is gedekt als jij overlijdt). Daarnaast kun je denken aan onder meer een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een woonlastenverzekering.

Meer weten over jouw verzekering bij je huis?

Als je een huis gaat kopen, komt daar veel bij kijken. De diverse verzekeringen, maar ook andere vaste lasten en natuurlijk je hypotheek. Wil je een goed beeld krijgen van jouw nieuwe financiële situatie als je straks een eerste of volgend eigen huis heb? En wil je weten waar je qua hypotheek en verzekeringen voordelig uit bent? Onze Hypotheekexperts geven je graag persoonlijk advies.

Plan gerust een vrijblijvende online kennismaking. Na het eerste gratis gesprek heb jij al goed zicht op de kosten die je als huiseigenaar kunt verwachten.

Klanten geven ons een:

387 beoordelingen

9.8