Snel naar

Algemeen

Hypotheek.nl, hoe gaan jullie te werk?

Hypotheek.nl combineert de snelheid van online met het prettige van persoonlijk contact. Daarom krijg je bij ons je eigen Hypotheekexpert en een Persoonlijk Hypotheekassistent en werken we met beeldadvies. Hierdoor kun jij gemakkelijk vanaf je eigen bank contact opnemen met jouw persoonlijke Hypotheek.nl expert. Het enige wat je nodig hebt is een laptop of computer met een webcam.

Lees meer over hoe wij werken

Wanneer zijn de hypotheekexperts van Hypotheek.nl te bereiken?

Het Hypotheek.nl team is doordeweeks bereikbaar tussen 8:30 en 18:00. We zijn direct bereikbaar via telefoon, e-mail en WhatsApp!

Is het eerste gesprek gratis?

Ja, het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. In dit oriënterende gesprek leer je jouw hypotheekexpert kennen door middel van beeldadvies achter de computer of laptop. En worden jouw hypotheekmogelijkheden globaal doorgenomen. Daarna beslis je zelf of je van onze kennis en diensten gebruik wil maken!

Welke gegevens hebben jullie van mij nodig?

Afhankelijk per situatie hebben we verschillende gegevens van je nodig. Hieronder vallen bijvoorbeeld jouw persoonsgegevens en die van je partner, de inkomsten en in sommige gevallen BKR-registraties. Dit doen we uiteraard volgens de wet- en regelgeving in de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de Europese Unie. Hypotheek.nl bewaart de door jou verstrekte persoonsgegevens niet langer dan redelijkerwijs noodzakelijk is voor de beschreven doeleinden.

Hoeveel kost hypotheekadvies bij Hypotheek.nl?

Wij houden van heldere prijsafspraken en zijn altijd duidelijk over wat je betaalt. Voor onze adviespakketten betaal je zo maar € 1.000 minder dan gemiddeld in Nederland (bron Advieskeuze.nl). Voor ons volledige prijs overzicht verwijzen wij je graag door naar ons adviesaanbod!

Lees hier meer over onze tarieven

Huis kopen

Een nieuwe woning kopen. Wat zijn de voordelen?

De belangrijkste voordelen van een nieuwbouw woning zijn dat je een groot aantal zaken zelf kunt bepalen, zoals bijvoorbeeld de keuken en badkamer. En nieuwbouw woningen zijn veel energie zuiniger dan bestaande woningen. Door de GIW-garantie loop je bovendien de eerste paar jaar geen risico op onverwachtse onderhoudskosten. Meer informatie over een hypotheek voor een nieuwbouw woning vind je hier.

Hoeveel hypotheek kan ik eigenlijk krijgen?

Je hypotheek en de hoogte daarvan is afhankelijk van jouw situatie. Tijdens het oriënterende gesprek zal de Hypotheekexpert op basis van jouw situatie een berekening maken van jouw maximale hypotheek. Wil je alvast een indicatie (op basis van jouw inkomen en de huidige rente,) van hoeveel je maximaal kan lenen? Bereken hier eenvoudig jouw maximale hypotheek; en plan een gesprek in met een van de Hypotheek.nl experts.

Een bestaande woning kopen. Wat zijn de voordelen?

In tegenstelling tot veel nieuwbouw woningen hebben de meeste bestaande woningen geen loting. Daarnaast is het onderhandelen over de prijs, gebaseerd op jouw maximale hypotheek, toegankelijker. In de meeste gevallen is een bestaande woning direct te betreden.

Een huis kopen, wat komt daar eigenlijk bij kijken?

Voordat je daadwerkelijk een bod doet op een huis is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te laten berekenen. Bij Hypotheek.nl kan dit tijdens het oriënterende gesprek. De Hypotheekexpert berekent op basis van jouw situatie je maximale hypotheek. Nu je weet hoeveel je kan lenen kun je een bod uitbrengen op een woning. Ook hier staat jouw persoonlijke Hypotheek.nl expert je in bij. Wordt het bod namelijk geaccepteerd; dan kan het voorlopig contract getekend worden en een offerte opgevraagd worden bij de geldverstrekker. Jouw Hypotheek.nl expert neemt het regelen van administratieve zaken als verzekeringen met je door. Wanneer je er samen helemaal uit bent dan volgt de hypotheekakte. Ook deze neemt de Hypotheekexpert met je door. De laatste stap is het gesprek bij de notaris en het ondertekenen van alle stukken. Daarna is het huis van jou.

Hoe zit het precies met de kosten koper?

Bij het kopen van een woning komen er nog kosten bovenop. Namelijk de kosten koper. Vaak is dit tussen de 4% en 6% van de koopprijs. Deze kosten bestaan uit makelaarskosten, taxatiekosten, advieskosten, overdrachtsbelasting en notariskosten.

Wat houdt NHG (Nationale Hypotheek Garantie) in?

De Nationale Hypotheek Garantie is een stichting die in speciale gevallen je helpt als je jouw hypotheek niet meer kan betalen. Ze denken samen met jou en jouw geldverstrekker mee hoe je hypotheek (weer) betaalbaar gemaakt kan worden als bijvoorbeeld je relatie eindigt of als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt of als je partner overlijdt. Is dit niet mogelijk en moet je de woning verkopen en er is sprake van een restschuld, dan wordt die onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden. Dit zijn uitzonderlijke gevallen.

Het is belangrijk dat je geldverstrekker en de Nationale Hypotheek Garantie op tijd op de hoogte zijn van jouw financiële situatie. Wacht daarom niet te lang met contact opnemen als er financiële problemen zijn. Naast het bieden van een vangnet is een ander groot voordeel van Nationale Hypotheek Garantie dat je een rentekorting krijgt van je geldverstrekker.

Kan ik een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

Een BKR-registratie hoeft het afsluiten van een hypotheek niet in de weg te staan. Of je een hypotheek kunt afsluiten met een BKR-registratie is afhankelijk van jouw type registratie. Soms blijft een registratie staan na afbetaling van je lening. Afhankelijk van de verlooptijd van de registratie wordt deze wel of niet meegerekend.

Het maakt onder meer uit of je registratie positief of negatief is. Een positieve registratie is een teken dat je je financiële verplichtingen bij leningen altijd goed bent nagekomen. 

Een negatieve BKR-registratie krijg je als je een achterstand hebt (gehad) met het afbetalen van een lening. Ook zo’n registratie blijft vaak een paar jaar staan. Een negatieve BKR-codering wordt vaak wel meegenomen bij de maximale hypotheek door de hypotheekverstrekker. Maar wees gerust: ook een negatieve codering betekent nog niet dat je geen hypotheek kunt afsluiten, als je de lening maar inmiddels hebt afbetaald of de betaalachterstand hebt ingelopen. 

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek met een BKR-registratie? De hypotheekexperts van Hypotheek.nl staan voor je klaar. Maak een afspraak

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met een studieschuld?

Een studieschuld heeft invloed op je maximale hypotheek. Met een studieschuld daalt je besteedbare inkomen. Daarom nemen geldverstrekkers de studieschuld mee in de berekening van jouw maximale hypotheek. Je maximale hypotheek ligt met een studieschuld wat lager. Het kan soms helpen om je studieschuld (volledig of gedeeltelijk) af te betalen als je een hypotheek afsluit.

Lees meer over de effecten van een studieschuld op je maximale hypotheek

Welke hypotheekvorm past bij mijn situatie?

Welke hypotheekvorm het best bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren. De huidige rentes bijvoorbeeld, maar ook het inkomen van jou en je partner, bepaalde risicofactoren en de verwachtingen over je inkomen in de toekomst. Je persoonlijke Hypotheekexpert zoekt voor je uit welke hypotheekvorm goed bij jouw situatie past.

Wat houdt een woning met VvE in?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaren. Als je een appartement of gedeelde woning koopt, word je automatisch lid van de VvE. Je betaalt dan maandelijks een bedrag voor onder andere onderhoud. Ook zitten soms stookkosten of kosten voor je watervoorziening bij de VvE-kosten inbegrepen.

Mogen mijn ouders mij een schenking doen voor mijn woning?

Ja, onder bepaalde voorwaarden wel. Onder starters zien we steeds vaker dat ouders een schenking doen, zodat hun zoon of dochter een groter budget heeft om een woning te kopen. Wanneer je tussen de 18 en 40 bent mogen je ouders eenmalig een belastingvrije schenking doen. Als die schenking maar niet hoger is dan een door de Belastingdienst vastgesteld bedrag.

Hoe hoog dit bedrag is en wat de voorwaarden zijn, lees je in ons artikel over belastingvrij schenken.

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Je kunt met onze rekentool jouw maximale hypotheek berekenen. Je krijgt dan op basis van je ingevoerde gegevens een goede indicatie van wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

De uitkomst van die berekening is gebaseerd op een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar. Ook gaan we bij de berekening uit van de actuele rentestand. Met welke rente we hebben gerekend, zie je altijd bij de berekening staan.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, is afhankelijk van jouw situatie. Hiervoor kijken geldverstrekkers onder meer naar:

  • je inkomen;
  • je leeftijd;
  • of je een loondienstcontract hebt, zelfstandige bent of gepensioneerd bent;
  • of je in je eentje een huis koopt of samen met een partner;
  • wat je financiële verplichtingen zijn.

Gebruik onze maximale hypotheek berekening om een goede indicatie te krijgen. Wil je precies weten hoeveel je kunt lenen? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek met één van onze Hypotheekexperts.

Wanneer kom ik in aanmerking voor NHG?

Je komt in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je voldoet aan enkele voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat jouw hypotheek niet boven de zogenaamde NHG-kostengrens uitkomt. Voor 2021 is die grens vastgesteld op € 325.000. Als je extra hypotheek afsluit voor energiebesparende maatregelen, dan is de grens in 2021 € 344.500.

Wil je hier meer over weten? Lees ons artikel over de Nationale Hypotheek Garantie

Wat is een rentevaste periode?

Bij het afsluiten van je hypotheek kies je hoe lang je je rente wilt laten vastzetten. Dit is de rentevaste periode. Een rentevaste periode van 10 jaar betekent bijvoorbeeld dat je 10 jaar lang elke maand hetzelfde rentepercentage betaalt. Ook als de marktrentes in de tussentijd stijgen of dalen. Je kunt bij aanvang van je hypotheek en na afloop van een rentevaste periode zelf kiezen tussen verschillende rentevaste periodes. Bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar.

Lees meer over de verschillende rentevaste periodes

Wat is hypotheekrente?

Een hypotheek is in feite een lening die je aangaat bij een hypotheekverstrekker. Over deze hypothecaire lening betaal je elke maand een percentage rente aan de hypotheekverstrekker. Die rente maakt het voor de hypotheekverstrekker aantrekkelijk om jou een lening te verstrekker; het is zijn beloning voor het beschikbaar stellen voor het geld. Hoeveel die rente bedraagt, krijg je bij aanvang van je hypotheek te horen.

 Een lagere hypotheekrente betekent vaak lagere maandlasten. Laat je bij het afsluiten van je hypotheek altijd goed informeren over alle voorwaarden.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Door de jaren heen zijn er verschillende hypotheekvormen geweest. Veel van deze hypotheekvormen kun je inmiddels niet meer afsluiten. Als je op dit moment een nieuwe hypotheek afsluit, zal je vaak kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Dit zijn de enige twee typen hypotheken waarbij je, als je ze nieuw afsluit, recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Dat maakt een ander type hypotheek, zoals een aflossingsvrije hypotheek, vaak minder aantrekkelijk. Een combinatie van beide typen hypotheken is ook mogelijk.

Als je vóór 2013 een andere hypotheekvorm hebt afgesloten, dan heb je wel recht op hypotheekrenteaftrek. Onder bepaalde voorwaarden kun je die hypotheekvorm meenemen naar je nieuwe woning – vaak voor een deel van je totale hypotheeksom. 

Naast een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek bestaan er ook onder andere een bankspaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek. Hypotheekvormen waar mensen in het verleden vaak voor kozen, zijn de levenhypotheek en beleggingshypotheek.

Lees meer over de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Ondernemers

Wat zijn mijn hypotheekmogelijkheden als ZZP’er?

Als ondernemer verloopt het aanvragen van een hypotheek net wat anders dan normaal. Maar ook als ondernemer zijn er zeker mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Als je minimaal één boekjaar als ondernemer hebt gedraaid, kun je bij verschillende hypotheekverstrekkers terecht voor een hypotheek. Als je minimaal drie jaar aan jaarcijfers kunt laten zien, gaan er nog meer deuren voor je open. 

Lees het volledige stappenplan voor ondernemers

Oversluiten

Wat gaat de hypotheekrente doen?

Helaas kunnen ook wij de toekomst niet voorspellen. Wel geven wij graag onze verwachting voor de komende periode.

In onze hypotheekrente verwachting vertellen we er meer over.

Wanneer hypotheek oversluiten?

Het oversluiten van je hypotheek is verstandig als je hiermee geld bespaart. Over het algemeen is dat het geval als je op dit moment een (veel) hogere rente betaalt dan de actuele marktrente.

Bij het oversluiten van je hypotheek ga je een nieuwe hypotheek aan tegen een lagere rente en eventueel ook tegen betere voorwaarden. Hiermee bespaar je op je maandlasten. Als deze besparing groter is dan de boeterente en andere kosten die je voor oversluiten betaalt, dan is oversluiten interessant voor jou.

Lees er meer over in ons stappenplan hypotheek oversluiten.

Wat is de actuele hypotheekrente?

Onze Hypotheekexperts houden de actuele hypotheekrentes nauwlettend voor je in de gaten. Wij werken de rentestanden op deze pagina dagelijks bij.

Is boeterente aftrekbaar?

Ja, in de volgende gevallen is de boeterente aftrekbaar:

  • als je een extra aflossing doet op je hypotheek.
  • als je de hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker.
  • als je tussentijds het rentepercentage aanpast (rentemiddeling).

Wat is boeterente?

Je bank vraagt een boetebedrag van je wanneer jij jouw hypotheek vroegtijdig openbreekt. Normaal gesproken zou de bank gedurende de hele looptijd van de hypotheek rente van jou ontvangen. Nu loopt de bank een deel van haar inkomsten mis. Die gemiste inkomsten compenseer je door boeterente aan de bank te betalen. Hoeveel deze boeterente bedraagt, is afhankelijk van een aantal factoren. Onze Hypotheekexperts vertellen je hier graag meer over.

Begrippenlijst

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, ben je verzekerd bij inkomensverlies als je door bijvoorbeeld ziekte arbeidsongeschikt raakt. Je ontvangt dan maandelijks een uitkering, die je helpt om je maandlasten te kunnen blijven betalen.

Extra aflossen op je hypotheek

Vaak is het mogelijk om ieder jaar een bepaald bedrag extra af te lossen op je hypotheek. Wanneer je extra aflost, daalt je hypotheekbedrag sneller. Dat betekent dat je op termijn ook minder rente betaalt. Wel hanteren geldverstrekkers vaak een maximumpercentage dat je per jaar boetevrij mag aflossen.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van je lening elke maand een vast bedrag betaald. Eerst betaal je weinig aan aflossing en veel aan rente, maar na verloop van tijd ga je steeds meer aflossen op de hypotheek en daardoor een kleiner bedrag aan rente betalen.

Lees hier meer over de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een type hypotheek dat steeds minder vaak wordt afgesloten, omdat je bij een nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheek geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je maandelijks rente betaalt over je hypotheek, maar niet verplicht bent om elke maand af te lossen. Wel moet je er zelf voor zorgen dat je je hypotheek aan het einde van de looptijd (vaak na dertig jaar) kunt aflossen.

Bankgarantie

Zodra je de voorlopige koopakte hebt ondertekend, heb je als koper nog drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen kun je kosteloos en zonder opgaaf van reden van de koop afzien. Als je na die drie dagen van de koop af wilt terwijl je de financiering wel kunt rondkrijgen, dan moet je een boete betalen aan de verkoper. Vaak is dat 10% van de koopsom.

Van tevoren moet dat bedrag op een aparte rekening staan voor het geval je inderdaad na 3 dagen van de koop afziet. Soms stort je dit bedrag zelf op een rekening bij de notaris (dit heet een waarborgsom). Maar het komt vaak voor dat de bank een bankgarantie verleent, wat inhoudt dat de bank in jouw plaats dit bedrag aan de verkoper betaalt als je van de koop afziet. Dat bedrag moet je als koper vervolgens wel aan de bank terugbetalen.

Bereidstellingsprovisie

Het bindend renteaanbod dat de geldverstrekker jou doet voor een hypotheek, is een paar maanden geldig. Soms heb je echter meer tijd nodig voordat jouw hypotheek daadwerkelijk ingaat, bijvoorbeeld omdat je pas na een halfjaar de sleutels van je nieuwe huis krijgt. In zo’n geval kun je het getekende renteaanbod verlengen met behoud van de rente die in het aanbod is opgenomen.

Voor het verlengen van die geldigheid brengt de geldverstrekker vaak kosten in rekening. Dit wordt de bereidstellingsprovisie genoemd.

Belastingvrij schenken

Als je een forse schenking ontvangt, betaal je daar normaal gesproken belasting over. Ouders (maar ook grootouders, vrienden, etc.) kunnen je echter eenmalig € 105.302 belastingvrij schenken als jij een leeftijd tussen de 18 en 40 jaar hebt en als je dit bedrag gebruikt voor je woning. Dit kan zin voor de aankoop van een woning, voor het aflossen van een hypotheek of voor de verbouwing van je woning. Hoeveel het maximale belastingvrije schenkbedrag bedraagt, verschilt per jaar. Het genoemde bedrag geldt voor 2021 en wordt jaarlijks geïndexeerd.

Lees meer over belastingvrij schenken als ouder

Bijlenen

De Belastingdienst “verplicht” je om de opbrengst van de verkoop van je woning (dus de verkoopprijs min de resterende hypotheek en de gemaakte kosten voor de verkoop) te gebruiken om je nieuwe huis te financieren. Want alleen voor de hypotheek die je afsluit voor het bedrag dat je dan nog tekortkomt, mag je de hypotheekrente aftrekken.

Boetevrij aflossen

Vaak kun je ieder jaar een bepaald percentage boetevrij aflossen op je hypotheek. Welk percentage dat is, staat in jouw hypotheekdocumenten en kun je ook achterhalen via je geldverstrekker. Als je meer dan dit bedrag wilt aflossen, dan moet je een boete betalen als de hypotheekrente van vandaag lager is dan de hypotheekrente die jij betaalt. De hypotheekverstrekker loopt bij vervroegde aflossing dan een bedrag aan rente mis.

Bindend renteaanbod

Het bindend renteaanbod is de definitieve offerte voor je hypotheek. Hierin staan onder andere het rentepercentage en je maandlasten vermeld. Dit renteaanbod is, in tegenstelling tot het indicatieve renteaanbod, bindend. Dit betekent dat de geldverstrekker geen aanvullende voorwaarden meer mag stellen. Als je dit aanbod binnen twee weken ondertekent, ga je de hypotheek definitief aan tegen de vermelde voorwaarden en het vermelde rentepercentage.

BKR-registratie

Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) staan alle leningen en kredieten, met uitzondering van studieleningen, van Nederlanders geregistreerd. Als je in het verleden een keer niet hebt voldaan aan een betalingsverplichting voor een lening, dan kun je daarvoor een codering krijgen bij het BKR. Op basis van die codering kunnen banken weigeren om je een hypotheek te verstrekken.

Let op: als je een lening hebt lopen, betekent dat niet dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Wel betekent een lopende lening vaak dat je een lagere hypotheek kunt afsluiten. Met het bedrag dat je maandelijks aan deze lening kwijt bent, kun je immers niet je hypotheeklasten betalen.

Bouwdepot

Een bouwdepot is een aparte rekening waarvan de kosten van de bouw of verbouwing van je huis worden betaald. Je sluit bijvoorbeeld een bouwdepot af als je een nieuwbouwhuis koopt en je woning nog niet klaar is. Ook wordt soms een bouwdepot geopend voor mensen die hun woning willen verbouwen. Hieruit wordt bijvoorbeeld de factuur van de aannemer betaald.

Samen met je Hypoheekexpert bepaal je of een bouwdepot voor jou mogelijk is en, zo ja, hoeveel geld daarop komt te staan. Over het geld dat op het bouwdepot staat, krijg je een rentevergoeding.

Bouwrente

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan maakt de aannemer kosten voor het bouwen van de woning voordat jij zelf in de woning bent gaan wonen. Tijdens die bouwperiode heb je dus al een hypotheek nodig waarover je hypotheekrente betaalt. Dat wordt de bouwrente genoemd.

Bouwtechnische keuring

Bij een bouwtechnische keuring laat je door een bouwkundig expert de staat van je huis keuren. Deze expert kan je wijzen op eventuele verborgen gebreken, zoals lekkage in de woning. Ook geeft het rapport dat je na afloopt van de keuring krijgt, je inzicht in de kosten van eventuele herstelwerkzaamheden.

Dagrente

De dagrente is de rente die op dit moment geldt. Als in jouw renteaanbod wordt uitgegaan van de dagrente, betekent dit dat je of de rente betaalt die in jouw renteaanbod staat of de rente die geldt op de dag dat jouw hypotheek bij de notaris wordt geformaliseerd. Is de rente op het moment dat je de notaris bezoekt lager dan bij het tekenen van jouw renteaanbod, dan krijg je dus de lagere rente.

Dalrente

In plaats van een renteaanbod met dagrente kun je ook een renteaanbod met dalrente tekenen. Dit betekent dat de laagste rente geldt die is gemeten tussen het tekenen van het renteaanbod en het passeren van de hypotheekakte. Je gaat dan dus het laagst gemeten rentepercentage betalen gedurende jouw eerste rentevaste periode.

Eigen geld

Niemand koopt zijn woning alleen met een hypotheek. Bijna altijd leg je ook eigen geld in bij de aankoop van een woning. Dit is bijvoorbeeld het geld dat je zelf hebt gespaard en dat je voor de aanschaf van de woning wilt gebruiken. Of de overwaarde van de woning die je hebt verkocht. Houd er rekening mee dat het bedrag aan eigen geld minimaal voldoende moet zijn om de kosten koper te betalen. Als dat alles is wat je hebt gespaard, heb je dus niets meer over om je inrichting van te betalen.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat je moet optellen bij je inkomen als je belastingaangifte doet. Dit betekent dat je belastbaar inkomen stijgt, waardoor je meer inkomstenbelasting betaalt. De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op de WOZ-waarde van jouw huis.

Energiebesparende maatregelen

Met diverse aanpassingen aan je woning kun je ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt. Denk aan het installeren van zonnepanelen of het laten plaatsen van een nieuwe ketel. Die maatregelen kunnen je een mooie besparing op je energierekening opleveren en zorgen bovendien vaak voor een stijging van de waarde van je woning.

Het financieren van energiebesparende maatregelen is eenvoudiger gemaakt door de komst van de Energiebespaarlening. In dit artikel kun je meer lezen over deze lening en de voorwaarden.

Energielabel

Een energielabel geeft je inzicht in hoe energiezuinig je woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Het energielabel wordt uitgedrukt in klassen en kleuren, waarbij energielabel A++ zeer zuinig is en energielabel G zeer onzuinig. Bij de aankoop van een woning is de verkoper verplicht je inzicht te geven in het energielabel van de woning.

Erfpacht

Je betaalt jaarlijks voor het gebruik van de grond een erfpachtcanon. De kosten voor de erfpachtcanon zijn fiscaal aftrekbaar. Soms is het mogelijk om het gebruik van de grond af te kopen voor een lange periode. Meestal is dat 50 of 100 jaar, soms ook voor eeuwig. De grond is dan nog steeds niet van jou, maar je hoeft niet meer jaarlijks een erfpachtcanon te betalen.

Executiewaarde

De executiewaarde is de waarde die je woning oplevert als je je huis noodgedwongen zou moeten verkopen omdat je niet aan je betalingsverplichting kunt voldoen. De executiewaarde wordt bepaald door een makelaar of taxateur. Overigens wordt nooit zomaar tot executieverkoop overgegaan. Vaak probeert de geldverstrekker eerst om samen met de huiseigenaar tot een oplossing te komen.

Fiscaal aftrekbaar

Sommige kosten die je maakt voor de aankoop van een woning mag je aftrekken van je belastbaar inkomen bij de belastingaangifte. Het gaat dan bijvoorbeeld om de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten die je aan Hypotheek.nl betaalt voor het hypotheekadvies, de taxatiekosten en eventueel de kosten die je betaalt voor de Nationale Hypotheek Garantie. Ook de rente die je betaalt over je hypotheek is in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar. Door deze aftrekposten hoef je minder af te dragen aan de Belastingdienst.

Generatiehypotheek

Een generatiehypotheek houdt in dat ouders of grootouders hun kind helpen om een hypotheek af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de ouders mede hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de hypotheek of dat zij borg staan terwijl het kind hoofdelijk aansprakelijk blijft. Een generatiehypotheek is vaak gunstig voor starters op de woningmarkt. Zeker als zij zelf nog niet voldoende inkomen hebben om een hypotheek af te sluiten.

Herbouwwaarde

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig zou zijn om een woning opnieuw te bouwen, bijvoorbeeld als een woning afbrandt.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

De hoofdelijk aansprakelijke voor de hypotheek is degene bij wie de geldverstrekker zou kunnen aankloppen als niet aan de maandelijkse betaalverplichting wordt voldaan. Als je samen met een partner een hypotheek afsluit, dan zijn jullie allebei hoofdelijk aansprakelijk.

Hoofdsom

De hoofdsom is het hypotheekbedrag dat aan je is verstrekt bij het afsluiten van de hypotheek.

Hypothecaire inschrijving

Zodra je een hypotheek afsluit, wordt deze ingeschreven in het hypotheekregister. Hierin staat vermeld wat de hoogte van de hypotheek is en wie de geldverstrekker is. Zodra je hypothecaire inschrijving in orde is gemaakt door de notaris, is je hypotheek officieel van kracht.

Hypotheekakte

De hypotheekakte is de notariële akte waarmee je er officieel mee instemt dat de geldverstrekker de hypotheek- en pandrechten op jouw huis heeft. Als jij niet aan je betalingsverplichting zou kunnen voldoen en er geen alternatieve oplossingen zijn, heeft de geldverstrekker daardoor recht op het onderpand. In de praktijk komt het gelukkig niet vaak zover.

Hypotheekgever

De hypotheekgever is degene die de woning (of ander onroerend goed) als onderpand voor een hypotheek inbrengt. Oftewel: de huiseigenaar.

Hypotheeknemer

De hypotheeknemer is degene die onroerend ondergoed als onderpand voor een hypotheek aanvaardt. Dat is dus degene die het geld voor de hypotheek verstrekt. We spreken op Hypotheek.nl afwisselend over ‘geldverstrekker’, ‘hypotheekverstrekker’ en ‘bank’ als we het hebben over een hypotheeknemer.

Hypotheekregister

Het hypotheekregister is de openbare administratie van het Kadaster, waarin alle hypotheken zijn geregistreerd.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je over je hypotheek betaalt, kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je inkomen bij de belastingaangifte. Dit betekent dat je belastbaar inkomen daalt, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft af te dragen of geld terugkrijgt.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering sluit je als huiseigenaar af om de ‘roerende zaken’ in en om je woning te verzekeren tegen schade. Het gaat dan bijvoorbeeld om de apparaten en meubels die je hebt staan.

Indicatief renteaanbod

Het indicatief renteaanbod is het renteaanbod dat je ontvangt zodra je een offerte bij een hypotheekaanbieder opvraagt. Dit is een voorlopig aanbod waarin onder meer het hypotheekbedrag, het rentepercentage en de rentevaste periode staan vermeld. Ook lees je in dit aanbod welke stukken je moet aanleveren om de hypotheek rond te maken. Dit aanbod kun je nog altijd kosteloos annuleren. Ga je met dit indicatieve aanbod akkoord? Dan kun je een bindend renteaanbod aanvragen. Het bindend renteaanbod is de definitieve offerte voor je hypotheek.

Intentieverklaring

In principe vraagt de bank om een vast contract als je een hypotheek wilt afsluiten en in loondienst bent. Maar een hypotheek afsluiten met een tijdelijk contract is vaak ook mogelijk. De eenvoudigste manier daarvoor is om een intentieverklaring te vragen aan je werkgever. Dat is een verklaring waarin je werkgever verklaart jou bij gelijk functioneren een vast contract te willen aanbieden. Als je zo’n verklaring hebt, telt de bank jouw inkomen uit een tijdelijk dienstverband op dezelfde manier mee als inkomen uit een baan met een vast contract.

Kadaster

Alle hypotheken worden ingeschreven in het hypotheekregister van het Kadaster. In het Kadaster staat vermeld hoeveel het recht van hypotheek is dat op een woning rust.

Overigens is het mogelijk om je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster te laten inschrijven dan je daadwerkelijk leent. Dat kan gunstig zijn als je je hypotheek in de toekomst wilt verhogen. Zolang jouw hypotheekbedrag onder het genoteerde bedrag blijft, hoef je voor verhoging van je hypotheek niet opnieuw naar de notaris te gaan.

Koopcontract

Het koopcontract wordt meestal opgesteld voor de verkopend makelaar en is na afloop van drie dagen bedenktijd bindend. In het contract staat gedetailleerde informatie over de aankoop van je woning, inclusief eventuele ontbindende voorwaarden. Als je na de drie dagen bedenktijd van de koop wilt afzien, moet je een beroep doen op die ontbindende voorwaarden. Als je van de aankoop wilt afzien terwijl geen van de ontbindende voorwaarden van toepassing is, dan betaal je meestal de waarborgsom. Dat is zo’n 10% van de koopsom van de woning. Een fors bedrag dus.

Koopsom van een woning

De prijs die je voor een woning betaalt aan de verkoper wordt ook wel de koopsom van een woning genoemd. Hier komen vaak nog de kosten koper bovenop.

Kosten koper (k.k.)

Wanneer je een huis koopt, betaal je daarvoor niet alleen de koopsom van de woning, maar ook zogenaamde kosten koper. Dit zijn de bijkomende kosten voor de koper. Denk bijvoorbeeld aan de taxatiekosten, kosten voor hypotheekadvies, notariskosten, kosten voor een bouwkundige keuring, eventuele NHG-kosten en de overdrachtsbelasting. 

Voor een bestaand huis zijn de kosten koper ongeveer 6% van de aankoopprijs van de woning. Bij een nieuwbouwhuis liggen deze kosten lager. Meestal zijn de kosten die je maakt voor het regelen van je financiering fiscaal aftrekbaar.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je elke maand hetzelfde bedrag aflost, totdat je de hypotheek volledig hebt afgelost. Je betaalt daardoor elke maand een kleiner bedrag aan rente, waardoor je maandlasten gedurende de looptijd van de hypotheek afnemen. In dat opzicht verschilt een lineaire hypotheek van een annuïteitenhypotheek.

Lees hier meer over de lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Maandlasten

Je maandlasten zijn de kosten die je maandelijks voor je hypotheek moet betalen. Je maandlasten bestaan in veel gevallen (bij een lineaire of annuïteitenhypotheek) uit een bedrag aan rente en een bedrag aan aflossing. In sommige gevallen komt hier nog een premie voor verzekeringen bij, bijvoorbeeld voor een overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenverzekering.

Marktwaarde van een woning

Wanneer je een woning koopt, vraagt de geldverstrekker je om een taxatie van je woning te laten uitvoeren. Een taxateur bepaalt dan de marktwaarde van je woning, oftewel het bedrag waarvoor de woning naar schatting van de aankoopmakelaar op dat moment zou kunnen worden verkocht. De marktwaarde is van invloed op je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek

Je hypotheek is altijd aan een bepaald maximum gebonden. Dat maximum is afhankelijk van onder meer je inkomen, je spaargeld, de eventuele overwaarde op je huidige woning, leningen of andere verplichtingen en de waarde van het huis dat je wilt kopen.

Wil je weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Bereken het hier.

Meerwerk bij nieuwbouw

Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, wil je vaak nog dingen naar eigen wens laten aanpassen. Bijvoorbeeld een extra muur laten bouwen of een dakkapel plaatsen. Dat levert de aannemer extra werk op, wat ook wel meerwerk wordt genoemd. Daar betaal je dan ook een extra bedrag voor in overleg met de aannemer.

Lees hier meer over de kosten van een nieuwbouwwoning

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie, oftewel NHG, is een vangnet bij het afsluiten van een hypotheek. NHG verzekert je ervan dat je niet met een restschuld blijft zitten als je jouw woning gedwongen moet verkopen. 

Het zit zo. Als je een hypotheek met NHG afsluit, staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning garant voor de terugbetaling van je hypotheeklasten aan de bank. Tenminste, als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Op die manier geeft NHG je extra zekerheid.

Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie

Notariskosten

De notariskosten zijn de kosten die je aan de notaris moet betalen voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte. Ook kun je bij een notaris terecht voor bijvoorbeeld een testament of voor het opstellen van een samenlevingscontract als je samen een woning koopt, maar nog niet getrouwd bent.

NWWI

Het Nederlands Woning Waarde Instituut, kortweg NWWI, is een onafhankelijke instelling die taxatierapporten goedkeurt van aangesloten taxateurs. Bij deze keuring let het NWWI erop dat alle taxaties volgens duidelijke richtlijnen zijn gedaan. Je kunt er dan van op aan dat de taxatie volgens het boekje is verlopen.

Onroerendezaakbelasting

Als woningeigenaar betaal je aan de gemeente belasting voor het bezitten van je woning. Deze belasting wordt de onroerendezaakbelasting genoemd. Het tarief verschilt per gemeente en is gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning.

Ontbindende voorwaarden

Bij de aankoop van een woning kun je bepaalde ontbindende voorwaarden opnemen in je koopcontract. Daardoor kun je in bepaalde situaties zonder boete afzien van de aankoop van de woning, ook na de bedenktijd van drie dagen. 

Een veelvoorkomende voorwaarde is bijvoorbeeld dat je de koop alleen laat doorgaan als je de financiering rond krijgt. Een andere mogelijke voorwaarde is dat je van de koop kunt afzien als je bij een bouwkundige keuring van de woning op bepaalde gebreken stuit. Tenslotte wordt vaak als ontbindende voorwaarde opgenomen dat je de koop alleen laat doorgaan als je je huidige woning weet te verkopen.

Opleveringskeuring

Als je een nieuwbouwwoning koopt, krijg je bij de oplevering van de woning altijd de kans om de woning te inspecteren. Het is alleen niet altijd eenvoudig om eventuele bouwtechnische gebreken te ontdekken. Daarom kun je ook een opleveringskeuring laten doen door een onafhankelijk expert. Deze expert stelt een rapport op, dat door zowel de aannemer als de koper moet worden ondertekend. Met zo’n opleveringskeuring kun je voorkomen dat je achteraf in lastige conflictsituaties met de aannemer verzeild raakt.

Opstalverzekering

De opstalverzekering verzekert je tegen schade aan de woning zelf. Het gaat dan om schade aan bijvoorbeeld het dak na een storm of aan een plafond na lekkage.

Overbruggingskrediet of -hypotheek

Soms heb je bij het kopen van een nieuw huis de overwaarde van je huidige woning nodig om de financiering rond te krijgen. In zo’n geval kun je een overbruggingshypotheek afsluiten, waarbij je het bedrag leent dat je tekortkomt voor de betaling van je nieuwe woning. Je hebt dan wat hogere maandlasten, omdat je betaalt voor je oude huis, je nieuwe huis en het overbruggingskrediet. Als je jouw oude huis hebt verkocht, kun je de overbruggingshypotheek vaak met de overwaarde aflossen.

Overdrachtsakte

De overdrachtsakte (ook wel transportakte genoemd) is de officiële akte waarmee een woning of bouwgrond wordt overgedragen van eigenaar. Deze akte wordt door een notaris opgemaakt en wordt door zowel de vorige als de nieuwe eigenaar van de woning ondertekend bij de notaris.

Overdrachtsbelasting

Als er sprake is van kosten koper betaal je bij het tekenen van de overdrachtsakte overdrachtsbelasting voor het feit dat jij de nieuwe eigenaar van de woning wordt. De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom van de woning.

Ben je tussen 18 en 34 jaar als je je hypotheek afsluit? Dan kun je eenmalig profiteren van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Hierbij geldt vanaf 1 april 2021 als voorwaarde dat de koopsom van je aangekochte woning maximaal € 400.000 mag zijn.

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering zijn je partner of nabestaanden verzekerd als jij komt te overlijden. Zij krijgen na jouw overlijden een bepaald bedrag uitgekeerd, waarmee ze bijvoorbeeld de lopende hypotheek (gedeeltelijk) kunnen aflossen. Voor deze verzekering betaal je een maandelijkse premie en spreek je een bepaalde looptijd af. Voor het aanvragen van een overlijdenrisicoverzekering heb je altijd een gezondheidsverklaring nodig, waarin je enkele vragen over je persoonlijke gezondheid beantwoordt. Soms wil de verzekeraar dat je medisch wordt gekeurd.

Oversluiten

Als je jouw hypotheek oversluit, los je je huidige hypotheek af en sluit je een nieuwe hypotheek af. Bijvoorbeeld omdat je bij de nieuwe hypotheek kunt profiteren van lagere maandlasten of betere voorwaarden. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl helpt je hier graag bij.

Overwaarde op je woning

Als de verkoopwaarde van je woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld voor je woning, dan heb je overwaarde. De overwaarde is zo groot als het verschil tussen de hypotheekschuld en de verkoopwaarde van de woning.

Perspectiefverklaring

Een perspectiefverklaring is bedoeld voor mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst. Met deze verklaring kun je ook als flexwerker bij steeds meer hypotheekaanbieders een hypotheek afsluiten. De perspectiefverklaring staat dan min of meer gelijk aan een werkgeversverklaring.

Bij een perspectiefverklaring wordt gekeken naar de mogelijkheden die je als flexwerker hebt om in de toekomst inkomen te verdienen. Deze verklaring geeft de geldverstrekker een goed beeld van je arbeidsmarktpositie in de toekomst en daarmee van je verdiencapaciteit. 

Alle uitzendinstanties die in het register van de Stichting Perspectiefverklaring staan, mogen zo’n verklaring afgeven. Vaak kan je intercedent bij de uitzendinstantie waarvoor jij werkt je hiermee verder helpen.

Renteaanbod

Het renteaanbod is de offerte van de hypotheekverstrekker die jij (samen met jouw Expert) hebt geselecteerd. Hierin staat onder meer hoeveel je rentepercentage bedraagt, hoeveel je maandlasten zouden zijn en wat de rentevaste periode is.

Daarbij is onderscheid te maken tussen een indicatief renteaanbod en een bindend renteaanbod.

Renteherziening

Aan het eind van een rentevaste periode wordt je rente herzien. Dit houdt in dat je voor de rentevaste periode van jouw keuze de rente gaat betalen die op dat moment geldt. Hiervoor ontvang je enkele maanden voor het einde van de rentevaste periode een voorstel van je bank.

Rentemiddeling

Rentemiddeling houdt in dat je al vóór het einde van je rentevaste periode een nieuwe rentevaste periode afspreekt. Hier kun je voor kiezen als de rente is gedaald en je niet wilt wachten tot het einde van je huidige periode om daarvan te profiteren. Je nieuwe rente wordt dan gebaseerd op het gewogen gemiddelde van je huidige rentepercentage en het rentepercentage van je nieuwe periode. Je blijft gewoon bij je huidige hypotheekaanbieder, terwijl je wel van een lagere rente profiteert. Rentemiddeling is overigens niet bij alle geldverstrekkers mogelijk.

Lees meer over rentemiddeling


Rentevaste periode

Bij het afsluiten van je hypotheek kies je altijd een bepaalde periode waarin je je rente wilt laten vastzetten. Een rentevaste periode van 10 jaar betekent bijvoorbeeld dat je 10 jaar lang elke maand hetzelfde rentepercentage betaalt. Je kunt bij aanvang van je hypotheek en na afloop van een rentevaste periode zelf kiezen tussen verschillende rentevaste periodes, bijvoorbeeld 5, 10 of 20 jaar.

Lees hier meer over de verschillende rentevaste periodes

Renteverlies bij de bouw van nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning sluit je al een hypotheek af voordat de bouw van de woning begint. Het bedrag van de hypotheek wordt in een bouwdepot gestort, waaruit de aannemer wordt betaald voor de bouw van de woning. Je betaalt al hypotheekrente over dit bedrag, maar ontvangt daar tegelijkertijd ook een rentevergoeding over. De hoogte van het depot neemt af naarmate de bouw van je woning vordert, wat betekent dat je ook steeds iets minder rentevergoeding ontvangt over het geld in het depot, terwijl je wel de hypotheekrente blijft betalen. Het verschil tussen de ontvangen en betaalde rente is het renteverlies.

Restschuld

Verkoop je je woning voor minder dan de openstaande hypotheekschuld? En kun je het resterende hypotheekbedrag ook niet met eigen geld aflossen? Dan is er sprake van een restschuld, namelijk het bedrag dat open blijft staan van je hypotheek.

Risicoverzekering

Een verzekering tegen de financiële gevolgen die bepaalde risico’s met zich meebrengen. Vaak gaat het dan om het risico op werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van jou of je partner.

Servicekosten

De servicekosten zijn de kosten die je als appartementseigenaar elke maand aan de Vereniging van Eigenaren betaalt. Hiermee worden zowel vaste kosten als klein onderhoud (bijvoorbeeld schoonmaakkosten, de verlichting van het trappenhuis of verzekeringen voor het hele appartementencomplex) betaald. Ook wordt een deel van de servicekosten gereserveerd voor onvoorziene uitgaven of groot onderhoud in de toekomst.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij je hypotheek bestaat uit een lening waarover je rente betaalt en een spaarverzekering waarvoor je premie betaalt. De spaarverzekering is bedoeld om te sparen voor het aflossen van je hypotheek. Je ontvangt over het saldo van deze spaarverzekering een rentevergoeding, die vaak gelijk is aan de rente die je over je hypotheek betaalt. Sinds 2013 kun je deze hypotheekvorm niet meer nieuw afsluiten. Wel kun je je huidige spaarhypotheek voortzetten als je dit type hypotheek al eerder hebt afgesloten.

Splitsingsakte

Deze akte ontvang je als je een appartement koopt. De splitsingsakte laat zien hoe de appartementen en gemeenschappelijke ruimtes zijn verdeeld. Ook staat in deze akte hoe het zit met de rechten en plichten van alle appartementseigenaren en welk bedrag alle eigenaren moeten bijdragen aan de VvE voor de kosten van het appartementencomplex.

Starterslening

Als starter op de woningmarkt kun je in sommige gemeenten profiteren van een Starterslening. Dit is een lening met gunstige voorwaarden waarmee je het verschil kunt overbruggen tussen de prijs van een woning en je maximale hypotheek. Bijvoorbeeld als je net niet genoeg inkomen en spaargeld hebt. Bij de Starterslening hoef je de eerste drie jaar niet af te lossen en hoef je ook geen rente te betalen. Dat kan gunstig zijn.

Meer weten over de Starterslening? Lees dit artikel.

Studieschuld

Als je voor je studie geld hebt geleend bij DUO en dat nog niet volledig hebt terugbetaald, dan is er sprake van een studieschuld. Met een studieschuld een hypotheek afsluiten is goed mogelijk. Wel heeft je studieschuld invloed op de hoogte van je maximale hypotheek.

Lees hier meer over een hypotheek afsluiten met een studieschuld

Taxatie van een woning

Bij een taxatie wordt door een taxateur de waarde van je woning bepaald. Een taxatie is nodig om een hypotheek af te sluiten. Bij een taxatie kijkt de taxateur naar verschillende aspecten, zoals de staat van de woning, de indeling, het energielabel en de constructie en kwaliteit van de woning. Voor een taxatie betaal je taxatiekosten aan de taxateur. Deze worden vaak voldaan bij de sleuteloverdracht van de woning.

Tenaamstelling van de hypotheek

Een hypotheek staat altijd op naam van één of meerdere personen, namelijk degenen die de hypotheek afsluiten. Het kan voorkomen dat je tenaamstelling gedurende de looptijd van je lening verandert, bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen of omdat jij en je partner uit elkaar gaan.

Voor het bijschrijven van een partner dien je een schriftelijk verzoek in bij de geldverstrekker. Hiervoor betaal je vaak administratiekosten. Let wel op dat je met een bijschrijving alleen vastlegt dat de nieuwe persoon aansprakelijk is voor een deel van de hypotheekschuld, terwijl diegene daarmee nog geen eigenaar is van de woning. Dit moet je apart regelen.

Wanneer je juist iemand wilt laten uitschrijven voor een hypotheek die nu op twee namen staat, dan wordt het inkomen van de enige overblijvende eigenaar opnieuw getoetst om te bepalen of diegene de hypotheeklasten kan blijven betalen. Dit wordt in vaktaal ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’ genoemd.

Toetsrente

De toetsrente is het standaard rentepercentage waarmee geldverstrekkers rekenen als ze de maximale hypotheek vaststellen. Dit is het voorgeschreven rentepercentage waarmee minimaal moet worden gerekend als je een hypotheek afsluit met een rentevaste periode van minder dan 10 jaar.

Transportakte

Zie overdrachtsakte.

Tweede hypotheek

Als je bovenop je bestaande hypotheek een nieuwe financiering afsluit, bijvoorbeeld voor de verbouwing van je woning, dan heet dit een tweede hypotheek. Dit kan aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld een verbouwing te betalen. Als je aantoont dat je de tweede hypotheek voor verbetering van je woning hebt gebruikt, dan is de rente namelijk fiscaal aftrekbaar. Let op: dat geldt alleen voor annuïteiten- en lineaire hypotheken.

Uniform Pensioen Overzicht

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je vaak een Uniform Pensioen Overzicht overhandigen. Dit is een overzicht dat je elk jaar ontvangt, waarin staat hoe je pensioen is opgebouwd. In dit overzicht staat vermeld hoe hoog op dit moment het pensioen is waar je na de pensioengerechtigde leeftijd recht op hebt.

Variabele rente

Bij een variabele rente varieert de rente per dag, per maand of per kwartaal. Dit houdt in dat je geen vast rentepercentage betaalt.

Vaste rente

Bij een vaste rente zet je je rentepercentage gedurende een door jou te kiezen rentevaste periode vast. Je betaalt dan gedurende die periode elke maand hetzelfde rentepercentage.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Ieder appartementencomplex waarvan de appartementen los worden verkocht, beschikt over een Vereniging van Eigenaren. Als eigenaar van een appartement ben je verplicht en automatisch lid van deze vereniging, die als doel heeft om de gemeenschappelijke belangen van alle appartementseigenaren te behartigen, bijvoorbeeld voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren.

Verhuisregeling bij een hypotheek

De verhuisregeling houdt in dat je de rente van je huidige hypotheek mag meenemen als je een ander huis koopt. Je oude hypotheek wordt dan stopgezet en je sluit een nieuwe hypotheek af, maar dan tegen de rente en met de resterende rentevaste periode van je oude hypotheek. Als je nieuwe hypotheek hoger is, dan kun je voor het verschil een nieuwe hypotheek afsluiten met een nieuwe rentevaste periode en de rente die op dat moment geldt.

Lees hier meer over het meenemen van een hypotheek

Vervroegde aflossing

In veel gevallen kun je boetevrij extra aflossen op je hypotheek. Dit betekent dat het totale hypotheekbedrag sneller daalt, waardoor je ook minder aan rente betaalt. Let wel op dat vervroegd aflossen maar tot een bepaald bedrag boetevrij mogelijk is. Als je meer dan dat bedrag aflost per jaar, dan brengt de bank daarvoor een boete in rekening. De bank krijgt dan namelijk te maken met renteverlies.

Voorlopig koopcontract

Zie de uitleg over het koopcontract.

Vrij op naam

In plaats van ‘kosten koper’ kun je een woning soms ook ‘vrij op naam’ (v.o.n.) kopen. Dit houdt in dat de notariskosten en de overdrachtsbelasting door de verkoper worden betaald. Vaak worden nieuwbouwwoningen vrij op naam verkocht.

Waarborgsom

Na het ondertekenen van de voorlopige koopakte heb je altijd nog drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen kun je kosteloos van de koop afzien. Als je na die periode alsnog de koop van de woning wilt annuleren zonder dat je aan een van de ontbindende voorwaarden voldoet, dan moet je een boete betalen. Dit bedrag moet je van tevoren op een rekening bij de notaris storten (of de bank geeft hiervoor een bankgarantie af). Dat heet de waarborgsom. Als de koop niet doorgaat, ontvangt de verkoper van de woning die waarborgsom. De boete (en dus de waarborgsom) bedraagt vaak 10% van de koopsom.

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is een formulier waarin je werkgever de hoogte van je inkomen invult en aangeeft of je een vast of tijdelijk contract hebt. Deze verklaring heb je nodig om een hypotheek af te sluiten. Als je een tijdelijk contract hebt, kun je je kansen op een hypotheek vergroten door je werkgever te vragen om een intentieverklaring.

WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je woning. Deze waarde wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Je leest meer over deze waarde in een WOZ-beschikking, die je per post ontvangt. Een aantal belastingen die je aan de gemeente betaalt en het eigenwoningforfait, worden gebaseerd op deze WOZ-waarde.

WW-uitkering

Op grond van de Werkloosheidswet kom je in aanmerking voor een WW-uitkering als je je baan (deels of volledig) verliest door omstandigheden buiten jouw eigen schuld om. Deze uitkering kun je gedurende een bepaalde periode ontvangen. De hoogte van je WW-uitkering kun je berekenen op de website van het UWV.

Mis je een term in de lijst?

Laat het ons weten via info@hypotheek.nl. Dan voegen we een beschrijving van die term aan de begrippenlijst toe.

Kennisbank

Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. We begrijpen dat je graag goed geïnformeerd wilt zijn.

Daarom vind je in onze kennisbank informatie over veel financiële vraagstukken, geschreven in begrijpelijke taal.

Naar de kennisbank

Klanten geven ons een:

222 beoordelingen

9.5