Let bij jouw hypotheekaanvraag als zzp’er ook op de volgende zaken:
Tip 1: Denk ook aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet verplicht voor een hypotheekaanvraag, maar is soms wel handig. Als zzp’er kun je niet op de doorbetaling door een werkgever rekenen als je ziek wordt. Hiervoor moet je je eigen vangnet regelen. Bij gebrek aan zo’n vangnet kun je, als je ziek wordt, misschien niet meer je hypotheek betalen. Of je moet zelfs je woning verkopen. Een doemscenario waar je liever niet aan denkt!
Overweeg daarom om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, die je maandelijks een bedrag uitkeert bij (langdurige) ziekte. Of oriënteer je op alternatieven daarvoor, zoals een broodfonds of SharePeople. Daarmee kun je vaak de eerste 1-2 jaar van ziekte afdekken.
Tip 2: Houd rekening met je pensioen
Heb je nog geen pensioen opgebouwd als zzp’er? Op zich niets mis mee en je eigen keuze. Maar als je 57+ bent en een hypotheek wilt aanvragen, is het wel belangrijk om pensioen te hebben. Houd hier dus rekening mee. De bank kijkt namelijk naar het bedrag aan opgebouwd pensioen bij het bepalen van je maximale hypotheek. De bank gaat ervan uit dat je pensioen na je 67e je hoofdinkomen zal zijn.
Tip 3: Houd je administratie netjes bij
Een inkoppertje misschien, maar wel handig om nog eens te benadrukken. Een geordende administratie is natuurlijk voor je belastingaangifte al belangrijk, maar bij een hypotheekaanvraag al helemaal. De bank ziet liever nette jaarcijfers dan een ongeordende stapel papieren waar je zelf ook de weg niet meer in weet te vinden.
Tip 4: Laat een winstprognose opstellen
Het kan zijn dat je hypotheekverstrekker vraagt naar een prognose van je winst in de komende jaren. Jij bent waarschijnlijk zelf wel overtuigd van je bedrijf, maar de bank is dat helaas niet zomaar. Het kan dan helpen om een prognose te maken waarin je laat zien welke inkomsten je voor dit jaar verwacht. Als jij laat zien dat het er positief uitziet, wekt dat ook voor je hypotheekverstrekker een positieve indruk.
Tip 5: Let op met de startersaftrek
De startersaftrek is een fijne tegemoetkoming van de Belastingdienst voor startende ondernemers (zie ook de site van de Belastingdienst). Als je van die regeling gebruikmaakt, mag je ook willekeurig afschrijven op bepaalde kosten, zoals een bedrijfsauto. Dit kan je belastingvoordeel opleveren. Stel je kiest ervoor om je bedrijfsauto in jaar 1 volledig af te schrijven, dan hoef je daardoor minder belasting te betalen.
Maar voor je hypotheek is dat niet altijd even gunstig. Want als je (afschrijvings)kosten hoog zijn, daalt daarmee ook je startersaftrek. En dat heeft dan weer gevolgen voor je hypotheek. Houd hier dus rekening mee als je van die regeling gebruikmaakt.
Tip 6: Een hypotheek voor zzp’ers is mogelijk!
En nog een laatste reminder aan het eind van dit stappenplan hypotheek zzp: een hypotheek als zzp’er is mogelijk als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Laat je dus niet gek maken door horrorverhalen van anderen, maar laat eerst eens een hypotheekadviseur meekijken naar jouw situatie. Wie weet is een droomhuis ook voor jou als ondernemer dichterbij dan je denkt.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden?
Zo, dat was een heleboel informatie op een rij. Nu kunnen we ons voorstellen dat je na al die informatie nog één prangende vraag hebt: “Hoe zit het met jouw mogelijkheden voor een hypotheek?”. Op die vraag geven onze hypotheekexperts je graag antwoord.
Neem contact met ons op. Dan plannen we graag een gratis kennismakingsgesprek met je!
Plan een oriëntatiegesprek