FAQ

Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. Misschien heb je inhoudelijke vragen over je hypotheek of over het kopen van een woning. In dit overzicht beantwoorden we enkele veel gestelde vragen!

Vraag nog niet beantwoord? Neem contact op!

Hypotheek.nl, hoe gaan jullie te werk?
Hypotheek.nl combineert de snelheid van online met het prettige van persoonlijk contact. Daarom krijg je bij ons je eigen Hypotheekexpert en een Persoonlijk Hypotheekassistent en werken we met beeldadvies. Hierdoor kun jij gemakkelijk vanaf je eigen bank contact op kan nemen met jouw persoonlijke Hypotheek.nl expert. Het enige wat je nodig hebt is een laptop of computer met een webcam.
Hoeveel hypotheek kan ik eigenlijk krijgen?

Je hypotheek en de hoogte daarvan is afhankelijk van jouw situatie. Tijdens het oriënterende gesprek zal de Hypotheekexpert op basis van jouw situatie een berekening maken van jouw maximale hypotheek. Wil je alvast een indicatie, op basis van jouw inkomen en de huidige rente, van hoeveel je maximaal kan lenen? Bereken hier eenvoudig jouw maximale hypotheek; en plan een gesprek in met een van de Hypotheek.nl experts.

Wanneer zijn de hypotheekexperts van Hypotheek.nl te bereiken?

Het Hypotheek.nl team is doordeweeks bereikbaar tussen 8:30 en 20:30. Op zaterdagen is dit tussen 10:00 en 13:00.  We zijn direct bereikbaar via telefoon, e-mail en WhatsApp!

Is het eerste gesprek gratis?

Ja, het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. In dit oriënterende gesprek leer je jouw hypotheekexpert kennen doormiddel van beeldadvies achter de computer of laptop. En worden jouw hypotheekmogelijkheden globaal doorgenomen. Daarna beslis je zelf of je van onze kennis en diensten gebruik wil maken!

Welke gegevens hebben jullie van mij nodig?

Afhankelijk per situatie hebben we verschillende gegevens van je nodig. Hieronder vallen bijvoorbeeld jouw persoonsgegevens en die van je partner, de inkomsten en in sommige gevallen BKR-registraties. Dit doen we uiteraard volgens de wet- en regelgeving in de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de Europese Unie. Hypotheek.nl bewaart de door jou verstrekte persoonsgegevens niet langer dan redelijkerwijs noodzakelijk is voor de beschreven doeleinden.

Hoeveel kost hypotheekadvies bij Hypotheek.nl?

Wij houden van heldere prijsafspraken en zijn altijd duidelijk over wat je betaalt. Voor onze adviespakketten betaal je zo maar € 1.000 minder dan gemiddeld in Nederland (bron Advieskeuze.nl). Voor ons volledige prijs overzicht verwijzen wij je graag door naar ons adviesaanbod!

Een nieuwe woning kopen. Wat zijn de voordelen?

De belangrijkste voordelen van een nieuwbouw woning zijn dat je een groot aantal zaken zelf kunt bepalen, zoals bijvoorbeeld de keuken en badkamer, en nieuwbouw woningen zijn veel energie zuiniger dan bestaande woningen. Door de GIW-garantie loop je bovendien de eerste paar jaar geen risico op onverwachtse onderhoudskosten. Meer informatie over een hypotheek voor een nieuwbouw woning vind je hier.

Een bestaande woning kopen. Wat zijn de voordelen?

In tegenstelling tot veel nieuwbouw woningen hebben de meeste bestaande woningen geen loting. Daarnaast is het onderhandelen over de prijs, gebaseerd op jouw maximale hypotheek, toegankelijker. In de meeste gevallen is een bestaande woning direct te betreden.

Een huis kopen, wat komt daar eigenlijk bij kijken?

Voordat je daadwerkelijk een bod doet op een huis is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te laten berekenen. Bij Hypotheek.nl kom je daar al achter in je oriënterende gesprek. De hypotheekexpert berekent op basis van jouw situatie je maximale hypotheek. Nu je weet hoeveel je kan lenen kun je een bod uitbrengen op een woning. Ook hier staat jouw persoonlijke Hypotheek.nl expert je in bij. Wordt het bod namelijk geaccepteerd; dan kan het voorlopig contract getekend worden en een offerte opgevraagd worden bij de geldverstrekker. Jouw Hypotheek.nl expert neemt het regelen van administratieve zaken als verzekeringen met je door. Wanneer je er samen helemaal uit bent komt de hypotheekakte. Ook deze neemt de hypotheekexpert met je door. Nog een evaluatie en dan is het huis gekocht.

Hoe zit het precies met de kosten koper?

Bij het kopen van een woning komen er nog kosten bovenop. Namelijk de kosten koper. Vaak is dit tussen de 4% en 6% van de koopprijs. Deze kosten bestaan uit makelaarskosten, taxatiekosten, advieskosten, overdrachtsbelasting en notariskosten.

Wat houdt NHG (Nationale Hypotheek Garantie) in?

De Nationale Hypotheek Garantie is een stichting die in speciale gevallen je helpt als je jouw hypotheek niet meer kan betalen. Ze denken samen met jou en jouw geldverstrekker mee hoe je hypotheek weer betaalbaar gemaakt kan worden als bijvoorbeeld je relatie eindigt of als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt of als je partner overlijdt. Is dit niet mogelijk en moet je de woning verkopen en is er een restschuld, dan wordt die onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden. Dit zijn uitzonderlijke gevallen; daarbij is het belangrijk dat je geldverstrekker en de Nationale Hypotheek Garantie op tijd op de hoogte zijn van jouw financiële situatie. Naast dit vangnet is een ander groot voordeel van Nationale Hypotheek Garantie dat je een rentekorting krijgt van je geldverstrekker.

Kan ik een hypotheek krijgen met een BKR-registratie?

Het is zeker mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een BKR registratie. Echter is dit afhankelijk van het type registratie. Soms blijft een registratie staan na afbetaling. Afhankelijk van de verlooptijd wordt deze wel of niet meegerekend. Wil je weten wat jouw hypotheek mogelijkheden zijn met een BKR-registratie? De hypotheekexperts van Hypotheek.nl staan jou bij. Maak een afspraak voor meer informatie.

Een hypotheek met een studieschuld, wat zijn de mogelijkheden?

Een studieschuld heeft invloed op je maximale hypotheek bedrag. Met een studieschuld daalt je besteedbare inkomen. Geldverstrekkers nemen daarom de studieschuld mee in de berekening. Je maximale hypotheek ligt met een studieschuld ook lager. Wil je weten wat je maximale hypotheek mogelijkheid is met een studieschuld? Je berekent je maximale hypotheek hier.

Welke hypotheekvorm past bij mijn situatie?

Welke hypotheekvorm het best bij jouw situatie past hangt af van verschillende factoren. De huidige rentes, het inkomen van jou en je partner en risicofactoren. Jouw persoonlijke hypotheekexpert zoekt voor jou uit welke hypotheekvorm goed bij jouw situatie past.

Wat houdt een woning met VvE in?

De VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Wanneer je een appartement of gedeelde woning koopt wordt je hier automatisch lid van. Je betaalt dan maandelijks een bedrag voor onder andere onderhoud.

Wat zijn mijn hypotheekmogelijkheden als ZZP’er?

Als ondernemer verloopt het aanvragen van een hypotheek net wat anders dan gewoonlijk. Maar ook als ondernemer zijn er zeker mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Wanneer je minimaal één boekjaar als ondernemer hebt zijn er bij verschillende hypotheekverstrekkers mogelijkheden voor een hypotheek. Wanneer je drie jaar aan jaarcijfers kan overhandigen gaan er nog meer deuren voor je open. Voor meer informatie verwijzen wij je graag door naar het volgende artikel: Een hypotheek voor ondernemers, hoe zit dat?

Mogen mijn ouders mij een schenking doen voor mijn woning?

Ja! Onder starters zien we steeds vaker dat ouders een schenking doen zodat hun zoon of dochter in staat is om een woning te kunnen kopen. Wanneer je tussen de 18 en 40 bent mogen je ouders eenmalig een schenking van €103.643,- schenken. Dit bedrag is dan puur voor de woning bedoelt en niet voor andere doeleinden.