Door: Romy Veul | 05-01-2021
keer gelezen | #voorwaarden #NHG

Misschien heb je er al eens van gehoord: NHG. Oftewel, de Nationale Hypotheek Garantie. NHG verzekert je ervan dat je een verantwoorde en betaalbare hypotheek afsluit. En biedt je extra zekerheid als je financiële situatie onverwacht sterk verandert. Hoe zit dat precies? Wat is NHG? En wanneer kom je ervoor in aanmerking? In dit artikel vind je alle informatie.

Wat is NHG precies?

NHG is bedoeld om de financiële risico’s te verminderen die je hebt als je een woning koopt. NHG is eigenlijk een vangnet. Of – zoals dat in de wet wordt genoemd – een borgstelling. Als je een hypotheek met NHG afsluit, staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant voor de terugbetaling van je hypotheekschuld aan je geldverstrekker. Dat houdt in dat je geldverstrekker naar NHG kan stappen voor het betalen van de restschuld als je je woning ooit met verlies zou moeten verkopen.

Extra zekerheid

NHG geeft je dus extra zekerheid over de terugbetaling van je hypotheekschuld, ook als je door omstandigheden in een lastige financiële situatie terechtkomt. Bijvoorbeeld als je zonder werk komt te zitten of als jij en je partner uit elkaar gaan.

Wanneer je een hypotheek met NHG hebt, denkt Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen in zo’n geval met je mee hoe je je hypotheek weer betaalbaar kunt maken. Zo kan NHG er soms voor zorgen dat jij je woning niet hoeft te verkopen. En als het verkopen van je woning met verlies echt de enige optie is, dan kan de stichting je restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden.

Kosten voor NHG

De kosten voor NHG bestaan uit een eenmalige NHG-premie, die ook wel een borgtochtprovisie wordt genoemd. In 2021 bedraagt deze 0,7% van het totale hypotheekbedrag. Die eenmalige premie voor het afsluiten van NHG heb je vaak al snel weer terugverdiend. Je profiteert namelijk van rentekorting (die kan oplopen tot 0,6%) als je een hypotheek met NHG afsluit. Ook is de NHG-premie aftrekbaar van de belasting, wat een mooi belastingvoordeel kan opleveren.

Voorwaarden NHG

Naast ‘Wat is NHG?’, is een belangrijke vraag natuurlijk ook wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor NHG. De belangrijkste voorwaarde is dat jouw hypotheek niet boven de zogenaamde NHG-kostengrens uitkomt. Voor 2021 is die grens vastgesteld op € 325.000. Investeer je in energiebesparende maatregelen voor je woning? Dan ligt de NHG-grens iets hoger, namelijk op € 344.500 (in 2021).

Verder kun je alleen gebruikmaken van NHG als de woning die je koopt jouw hoofdverblijf is. NHG geldt dus niet voor bijvoorbeeld vakantiehuizen.

Voordelen van NHG

Een van de voordelen waarvan je profiteert met NHG is de korting op je hypotheekrente. Maar belangrijker nog, je bent er dankzij NHG in de meeste gevallen van verzekerd dat je geen restschuld overhoudt bij een eventuele gedwongen verkoop van je huis.

Persoonlijk advies over een hypotheek met NHG?

Nu je een antwoord hebt op de vraag ‘Wat is NHG?’, wil je misschien weten wat jouw maximale hypotheek met NHG bedraagt. Bereken het zelf met onze rekentool.

Wil je meer weten over een hypotheek met NHG? Of ben je benieuwd wat voor jou de beste optie is? Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl. Die staat graag voor je klaar.

Plan een oriëntatiegesprek

Geschreven door
Romy Veul

keer gelezen
05-01-2021

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

222 beoordelingen

9.5