Door: Romy Veul | 23-12-2020
6 keer gelezen | #duurzaam #verbouwing

Heb je plannen voor bijvoorbeeld een uitbouw, een dakkapel of een nieuwe keuken? Met een verbouwing kun je je woongeluk vergroten en soms stijgt door een verbouwing ook nog eens de waarde van je woning. Maar hoe ga je de verbouwing bekostigen? Een extra hypotheek afsluiten voor je verbouwing kan een goede optie zijn.

Hoe kun je een verbouwing financieren?

Er zijn verschillende opties om een verbouwing te financieren. Zo kun je een verbouwing met je eigen spaargeld betalen of er een persoonlijke lening voor afsluiten. Soms kun je ook de aflossingen die je op je hypotheek hebt gedaan weer opnemen. Ten slotte kun je een extra hypotheek voor je verbouwing afsluiten.

Het is belangrijk om goed op een rij te zetten wat in jouw situatie verstandig is. Daar helpen wij je graag bij. Blijkt een extra hypotheek voor jou de beste keuze, dan lees je daar hier alvast meer over.

De voordelen van een extra hypotheek voor een verbouwing

Een extra hypotheek afsluiten voor een verbouwing heeft diverse voordelen, namelijk:

  • De rente die je betaalt is vaak fiscaal aftrekbaar.
  • Je betaalt minder rente dan wanneer je een persoonlijke lening afsluit. De hypotheekrente ligt op dit moment namelijk erg laag.
  • Je kunt je spaargeld voor andere bestedingsdoelen gebruiken.

De kosten voor een extra hypotheek

Wanneer je een extra hypotheek afsluit voor een verbouwing brengt dat wel kosten met zich mee, naast de rente en aflossing die je maandelijks moet betalen. Je betaalt misschien opnieuw aan de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte en bent ook eventueel kosten kwijt voor een nieuwe taxatie. Ook komen er kosten voor hypotheekadvies bij. Bij Hypotheek.nl betaal je daarvoor een duidelijk en scherp all-in tarief.

Extra tip

Het kan helpen om bij de aankoop van je woning je hypotheek bij de notaris te laten inschrijven voor een hoger bedrag dan wat je leent. Je mag dan namelijk tot het hogere bedrag lenen zonder dat je daarvoor opnieuw naar de notaris hoeft te gaan. Op die manier bespaar je notariskosten en maak je het eenvoudiger om je hypotheek te verhogen.

De hoogte van je extra hypotheek

Hoeveel je extra hypotheek bedraagt, is natuurlijk deels afhankelijk van wat je verbouwplannen zijn. Je extra hypotheek voor een verbouwing is wel aan een maximum gebonden, afhankelijk van je inkomen en de marktwaarde van je woning. Je moet met die twee factoren kunnen aantonen dat je de nieuwe hogere hypotheeklasten nog steeds kunt dragen. Ben je benieuwd wat je tegenwoordig aan hypotheek kan krijgen? Bereken dan je maximale hypotheek met onze handige berekentool

Houd er ook rekening mee dat voor je nieuwe hypotheek de actuele rente geldt en dat je opnieuw een rentevaste periode moet kiezen.

Energiebesparende maatregelen

Wil je bij de verbouwing van je woning ook energiebesparende maatregelen uitvoeren? Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen of isolatiemateriaal te laten vervangen? Dan kun je daarvoor ook een Energiebespaarlening afsluiten in plaats van je hypotheek te verhogen. Dit is een gunstige lening waarmee je profiteert van diverse fiscale voordelen en een lage rente.

Extra hypotheek voor een verbouwing

Verhoog je je hypotheek om te verbouwen? Dan wordt daarvoor een bouwdepot geopend. Dit is een aparte rekening waarop het geld wordt gestort voor de verbouwing van je huis. Zodra je een factuur voor de verbouwing ontvangt, bijvoorbeeld van de aannemer, betaal je die met het geld op de bouwdepotrekening. Op die manier is de bank ervan verzekerd dat je de extra hypotheek daadwerkelijk gebruikt voor het financieren van je verbouwing.

Advies over een extra hypotheek? Wij helpen je graag!

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een extra hypotheek voor een verbouwing? Een Hypotheekexpert bij Hypotheek.nl vertelt je er graag meer over. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Wil je alvast zelf meer lezen over een extra hypotheek afsluiten? Lees dan ons stappenplan hypotheek verhogen.

Plan een oriëntatiegesprek

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar