Wat is een Energiebespaarlening?


Romy Veul door Romy Veul op 24-12-2020
815x gelezen

Je woning energiezuiniger maken is in veel opzichten voordelig. Energiebesparende maatregelen verlagen je energierekening en maken je huis bovendien meer waard. Extra leuk: door de Energiebespaarlening worden energiebesparende maatregelen als zonnepanelen eenvoudiger te financieren. Hoe zit dat? En wat is een Energiebespaarlening? Dat lees je in dit artikel.

Energiebespaarlening wasmachine

Energiebesparende maatregelen

De Energiebespaarlening wordt verstrekt door de Stichting Stimuleringsfonds (SVn) om energiebesparende maatregelen financieel aantrekkelijker te maken. Bij energiebesparende maatregelen kun je bijvoorbeeld denken aan het aanschaffen van zonnepanelen, het aanleggen van dakisolatie of de aanschaf van een waterpomp of HR-glas. Zie ook het volledige overzicht op Energiebespaarlening.nl.

De Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening wordt het gunstiger om energiebesparende maatregelen te treffen, omdat je de kosten voor deze maatregelen over een langere periode kunt uitsmeren. Energiebesparende maatregelen vragen immers om een eenmalige investering, die niet iedereen zomaar kan doen. Het geld voor deze lening wordt beschikbaar gesteld door de overheid en Nederlandse banken, om te stimuleren dat mensen hun huis duurzamer maken.

Maar wat is een Energiebespaarlening precies?

Een Energiebespaarlening is een annuïteitenlening met een aantrekkelijke rente die is bedoeld om energiebesparende maatregelen mee te bekostigen. De lening is niet voor andere doeleinden te gebruiken.

De Energiebespaarlening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 (of – onder sommige voorwaarden - € 65.000). De lening kent een vaste rente en looptijd, afhankelijk van het bedrag dat je leent. Anno 2021 betaal je de volgende rentepercentages:

  • Tot € 5.000: looptijd 7 jaar, rente 1,7%.
  • € 5.000 tot € 10.000: looptijd 10 jaar, rente 1,9%.
  • € 15.000 tot € 25.000: looptijd 10 jaar (1,9% rente), 15 jaar (2,1%) of 20 jaar (2,2%).

Daarnaast is er het Zeer energiezuinig pakket/ Nul op de Meter, waarbij je een lening kunt afsluiten voor een bedrag tussen € 25.001 en € 65.000. De looptijd is dan 15 of 20 jaar met daarbij een rente van, respectievelijk, 2,1% of 2,2%.

Op de website Energiebespaarlening.nl kun je meer teruglezen over de rentetarieven.

Als je een Energiebespaarlening afsluit, betaal je gedurende de looptijd van de lening elke maand precies hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat deels uit aflossing en deels uit rente. De rente is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Ook is vervroegd aflossen mogelijk zonder dat je daarvoor een boete hoeft te betalen.

Voorwaarden voor de lening

Na goedkeuring van de lening heb je 12 maanden de tijd (eventueel met uitstel van nog een keer 12 maanden) om de energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren. Ook maatregelen die je uiterlijk twee maanden voor de aanvraag van de lening hebt gedaan, mag je meenemen.

Let verder specifiek op deze voorwaarden:

  • Je mag maximaal 75% van de lening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen (inclusief een eventuele thuisaccu voor uw installatie). De andere 25% van de lening moet je in andere verduurzamingsmaatregelen investeren die op de lijst voor de Energiebespaarlening staan.
  • Maatregelen die je al hebt uitgevoerd, mag je niet alsnog meenemen in deze lening.

Alle voorwaarden en looptijden zijn te vinden op de pagina met voorwaarden op Energiebespaarlening.nl.

Is je hypotheek verhogen ook een optie?

Een andere optie om energiebesparende maatregelen te bekostigen, is je hypotheek verhogen. Door een hogere hypotheek te nemen, houd je financiële ruimte over om deze maatregelen te betalen. Let wel op dat je voor het verhogen van je hypotheek opnieuw aan de voorwaarden van de bank moet voldoen.

Lees alles over je hypotheek verhogen in het stappenplan hypotheek verhogen.

Wil je weten wat gunstig is voor jou?

Ben je benieuwd wat voor jou een voordelige hypotheek is? Of overweeg je om je hypotheek over te sluiten? Neem hieronder contact op met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl voor een vrijblijvend gesprek.

Plan een oriëntatiegesprek

Klanten geven ons een:

305 beoordelingen

9.5