• Home
 • Nieuws
 • Geld
 • Wat zijn de gemiddelde uitgaven per maand (uitgesplitst naar type kosten)?

Wat zijn de gemiddelde uitgaven per maand (uitgesplitst naar type kosten)?

Spieken in een gemiddeld huishoudboekje

19 november 2021 door Romy Veul
31941x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Spieken bij de buren is altijd fijn om ongegeneerd te doen. Je weet waarschijnlijk van jezelf hoeveel jij ongeveer per maand kwijt bent aan kosten voor het huishouden. Bijvoorbeeld voor je hypotheek, energiekosten en andere vaste lasten. Maar hoe zit dat bij andere Nederlanders? Wat is eigenlijk het gemiddelde? Vind hier een overzicht van de gemiddelde uitgaven per maand voor 1 persoon, 2 personen en een gezin van 4 personen. Uitgesplitst naar kostenpost.

Gemiddelde uitgaven per maand – welke kosten?

Als huiseigenaar krijg je, of je nu een koop- of een huurhuis hebt, altijd te maken met bepaalde kosten. Er moet eten op tafel komen, dus heb je boodschappen nodig. Daarnaast zijn stroom, gas en water niet gratis. Ook betaal je vaste lasten voor je hypotheek of huur en krijg je te maken met onderhoudskosten, kosten voor de auto, abonnementen, internetkosten, etc. Kortom: je bent de enige die regelmatig facturen op de deurmat ziet liggen.

Maar wat zijn nu de gemiddelde uitgaven per maand? Een gemiddeld bedrag weten, kan fijn zijn om te ontdekken of jij meer of minder dan een gemiddeld huishouden uitgeeft. En, als je erboven zit, is dat misschien een extra stimulans om kritisch naar je huishoudbudget te kijken. Waar liggen voor jou de bespaarkansen?

Laten we beginnen met een overzicht van de soorten kosten waarmee een huishouden maandelijks te maken krijgt.

Dit zijn de meest veelvoorkomende typen kosten:

 • Boodschappenkosten
 • Hypotheeklasten of huur
 • Verzekeringspremie
 • Kosten voor energie, gas en water
 • Kosten voor de auto
 • Kosten voor internet en tv
 • Belastingen
 • Andere vaste lasten

Gemiddelde maandelijkse kosten voor boodschappen

De wekelijkse tripjes naar de supermarkt zijn niet gratis. Maar met welk bedrag onderaan de bon moet je zoal rekening houden?

Het Nibud gaat uit van de volgende boodschappenkosten per maand:

 • 1 persoon: € 192
 • 2 personen: € 380
 • 3 personen: € 380 of € 450 (kind jonger vs. ouder dan 7 jaar)
 • 4 personen: € 470 of € 560 (kind jonger vs. ouder dan 9 jaar)

Tip: besparen op je boodschappen

Er zijn diverse manieren om te besparen op je boodschappen, zodat je – als je het goed doet - zelfs lager dan deze gemiddelden kunt uitkomen. Boodschappen in grote verpakkingen kopen of aanbiedingen in de gaten houden, zijn bijvoorbeeld slimme bespaartips.

Hypotheeklasten of huur

Voor zowel de hypotheek als de huur is het lastig om een indicatie van een maandbedrag te geven. Bedragen hiervoor kunnen erg uiteenlopen. Zo zijn er mensen die voor hun sociale huurwoning maar een paar honderd euro per maand betalen, maar er zijn ook mensen die in de particuliere sector wel € 1500 tot € 2000 per maand betalen. Om er toch een bedrag aan te koppelen, een gemiddeld bedrag voor huur is zo’n € 500 tot € 600 per maand.

Hoeveel je aan hypotheek betaalt, hangt af van het bedrag dat je hebt geleend, je rentepercentage en de hypotheekvorm (moet je bijvoorbeeld tussentijds aflossen of hoeft dat niet?). Voor een hypotheek betaalt een Nederlands gezin anno 2021 gemiddeld zo’n € 705 bruto per maand. Maar nogmaals: die bedragen kunnen veel lager of ook een stuk hoger uitvallen.

Tip: besparen op je hypotheeklasten

Heb je een koopwoning met hypotheek?  Dan kun je soms flink besparen op je maandlasten. De hypotheekrente ligt op dit moment uitzonderlijk laag en dat biedt kansen. Door je hypotheek over te sluiten, kun je soms wel een paar honderd euro besparen op je maandlasten.

Een van onze Hypotheekexperts adviseert je graag of oversluiten jou een besparing biedt. En zo ja, hoeveel.

Verzekeringspremie

Elke Nederlander heeft op z’n minst een paar verzekeringen lopen. Zo is een zorgverzekering voor iedereen verplicht. Heb je een eigen koopwoning? Dan heb je waarschijnlijk ook een opstalverzekering. Daarnaast hebben veel Nederlanders een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering lopen. Ook diverse andere verzekeringen zijn mogelijk. Bekijk op Geldzaken voor Thuis welke verzekeringen wel en niet verplicht zijn.

Voor elk van die verzekeringen betaal je maandelijks een bedrag aan premie. Hoeveel? Dat hangt af van de dekking (uitgebreid of simpel) die je kiest, soms ook van bepaalde persoonlijke factoren (je leeftijd, baan, gezondheid, etc.) en van je verzekeraar.

Gemiddelde kosten per maand voor energie, gas en water

Hoeveel gas je verbruikt, hangt vooral af van het type woning dat je hebt. Het aantal gezinsleden doet er hiervoor minder toe volgens het Nibud. Uit hoeveel mensen je gezin bestaat, is wel van belang voor je elektriciteits- en waterverbruik. Qua gemiddelde uitgaven per maand hiervoor kun je rekenen op het volgende.

Gaskosten

Uitgaande van een gemiddeld gastarief van iets meer dan € 0,86 per m3 (tarief na 1 juli 2021) zijn de kosten voor gas volgens berekeningen van het Nibud als volgt:

 • Flat: € 88 per maand
 • Tussenwoning: € 108 per maand
 • Hoekwoning: € 121 per maand
 • Twee-onder-een-kapwoning: € 134 per maand
 • Vrijstaande woning: € 167 per maand

Het gemiddelde voor alle woningen komt uit op € 112 per maand.

Bij mensen die in een gekocht appartement wonen, vallen de gaskosten soms (deels) onder de servicekosten voor de VvE. In dat geval betaal je minder kosten aan je gasleverancier.

Tip: besparen op gas

Ontdek via Geldzaken voor Thuis hoe je kunt besparen op je gasverbruik.

Elektriciteitskosten

Gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden 2.730 kWh aan elektriciteit per jaar, alhoewel het stroomverbruik sterk afhankelijk is van de elektrische apparaten die je in huis hebt staan. Ook kiezen steeds meer mensen voor zonnepanelen op het dak, waarmee ze zelf een deel van de benodigde stroom opwekken. Dit zorgt natuurlijk voor een lagere energierekening.

Een gemiddeld huishouden is, uitgaande van een tarief van iets meer dan € 0,24 per kWh en een jaarlijkse belastingteruggave van € 558,56 (beide cijfers van 2021), zo’n € 36 per maand aan elektriciteitskosten kwijt. Dat heeft het Nibud berekend.

Uitgesplitst naar grootte van huishoudens komt dit neer op:

 • 1 persoon: € 18 per maand
 • 2 personen: € 38 per maand
 • 3 personen: € 48 per maand
 • 4 personen: € 59 per maand

Kosten voor water

De kosten voor waterverbruik gaan met name op aan onder de douche staan of badderen. Daarnaast gebruik je veel water voor wassen, het doorspoelen van het toilet en koken.

Rekenend met een gemiddeld tarief van € 1,18 per m3 water komen uit een berekening van het Nibud deze maandelijkse kosten voor water naar voren:

 • 1 persoon: € 10
 • 2 personen: € 15
 • 3 personen: € 19
 • 4 personen: € 22

Bij een appartement zijn de kosten voor water vaak bij de servicekosten voor de VvE inbegrepen.

Kosten voor een auto

Veel Nederlandse huishoudens hebben een auto voor de deur staan. Hiervoor zal je diverse kosten betalen. Denk aan motorrijtuigenbelasting, kosten voor de (verplichte) autoverzekering en brandstofkosten. Daarnaast moet je rekening houden met afschrijvingskosten, aangezien je auto door gebruik minder waard wordt.

De kosten voor een auto hangen vooral af van het type auto dat je hebt. De ene auto is zuiniger dan de andere. Bovendien vergt de ene auto meer onderhoud dan een andere, nieuwere auto.  

Bij het Nibud kun je precies teruglezen wat de gemiddelde kosten voor verschillende soorten auto’s per maand zijn. Om het op een gemiddelde af te ronden kun je per maand uitgaan van de volgende all-in kosten:

 • Mini-klasse: € 294,50 per maand bij 9.000 km.
 • Compacte klasse: € 365 per maand bij 10.000 km.
 • Kleine middenklasse: € 469 per maand bij 11.500 km.
 • Middenklasse: € 645 per maand bij 11.000 km.

Als je veel minder rijdt dan deze gemiddelden, zullen je kosten uiteraard lager uitvallen. Ook is een tweedehands auto goedkoper dan een nieuwe auto, omdat je bij een nieuwe auto in de eerste jaren te maken krijgt met hoge afschrijvingskosten.

Kosten voor internet en tv

Netflix, Google en andere websites en apps, wat zouden we moeten zonder ze? Het kost wel een klein bedrag per maand. Zo’n € 50 per maand betalen we in Nederland gemiddeld voor een internet- en televisieabonnement.

Belastingen

Helaas, ook de Belastingdienst vraagt maandelijks geld van je. Als woningeigenaar krijg je bijvoorbeeld te maken met onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait. Daarnaast kun je rekenen op diverse gemeentelijke belastingen, zoals de rioolheffing en waterschapslasten. De tarieven hiervoor verschillen per gemeente.

Andere vaste lasten

Daarnaast kun je als huishouden met allerlei andere soorten vaste lasten te maken krijgen. Zo heb je waarschijnlijk een paar abonnementen lopen. Denk aan je telefoonabonnement, een abonnement op de sportschool of een Netflix- of Spotify-abonnement.

Ook besteed je waarschijnlijk geld aan kleding, openbaar vervoer, cadeaus en het onderhoud van je woning. Hoeveel die vaste lasten bedragen, loopt sterk uiteen per gezin. Het hangt er maar net van af hoeveel abonnementen je hebt lopen en hoeveel je gewend bent te besteden aan bijvoorbeeld kleding.

Dus: hoeveel zijn de gemiddelde uitgaven per maand?

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen, krijg je te maken met diverse kosten als huishouden. Hoeveel die kosten bedragen, hangt veelal sterk af van het type huis waar je woont, je uitgavenpatroon en apparaten of andere dingen (zoals een auto) die je wel of niet hebt.

Eén en dezelfde kostenpost kan bij het ene huishouden veel hoger uitvallen dan bij het andere huishouden. Zo betaal je vanzelfsprekend meer voor je verzekeringen als je tien verzekeringen hebt lopen dan wanneer je alleen de paar verplichte verzekeringen hebt afgesloten. En als je geen auto hebt, maar veel op de fiets doet, scheelt dat ook een flinke kostenpost.

Wel geven de bovenstaande gemiddelde kosten per kostenpost een goed beeld van de vaste lasten waarmee jij rekening kunt houden.

Structureel besparen op vaste lasten?

Besparen op de vaste lasten?

Hoop jij na het lezen over de gemiddelde uitgaven per maand je vaste lasten wat omlaag te krijgen? Voor veel mensen met een koophuis is de hypotheek de grootste kostenpost. Wie weet kun je daar fors op besparen.

Wij denken graag mee wat daarin jouw opties zijn. Maak een vrijblijvende en gratis afspraak.

Of lees alvast onze gids hypotheek oversluiten om te ontdekken hoe oversluiten in zijn werk gaat.