Door: Wesley van den Ham | 24-12-2020
7 keer gelezen | #belasting #hypotheekadvies

Het afsluiten van een hypotheek brengt verschillende kosten met zich mee. Bijvoorbeeld kosten voor de notaris en voor een taxatie. Maar er zijn ook optionele kosten. In dit totaaloverzicht zetten we alle kosten voor het afsluiten van een hypotheek op een rij.

Lees ook: het volledige stappenplan voor het afsluiten van een hypotheek

Overzicht kosten voor het afsluiten van een hypotheek

Wat kost een hypotheek afsluiten nu eigenlijk? De kosten verschillen natuurlijk per situatie, maar hieronder vind je een overzicht van de kosten die je in ieder geval zult maken. Verderop in dit artikel volgt een uitgebreide toelichting op elke kostenpost.

  • Taxatiekosten: ongeveer € 500.
  • Notariskosten: ongeveer € 1.100 (uitgaande van een woning van € 250.000).

Daarnaast kun je eventueel te maken krijgen met de volgende kosten voor een hypotheek afsluiten:

  • Kosten voor hypotheekadvies: vanaf € 1.599 (all-in) bij Hypotheek.nl.
  • Bankgarantie: kosten die je aan de bank verschuldigd bent als je de waarborgsom in het voorlopig koopcontract niet zelf betaalt, maar daarvoor een garantie van de bank aanvraagt.
  • Borgtochtprovisie: een eenmalig bedrag dat je betaalt voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.
  • Bereidstellingsprovisie: het bedrag dat je betaalt als je de geldigheidsduur van je hypotheekofferte wilt verlengen, bijvoorbeeld omdat de overdracht van de woning nog even op zich laat wachten.
  • Overdrachtsbelasting: 2% van de aankoopwaarde van je woning (Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als je 18 tot 34 jaar oud bent en een huis koopt om zelf te bewonen. Tot 1 april 2021 geldt dit ongeacht de koopsom van je woning. Vanaf 1 april 2021 geldt deze vrijstelling van de overdrachtsbelasting alleen als de koopsom van je woning minder dan € 400.000 is. Beleggers en mensen die een tweede woning kopen betalen niet 2% maar 8% overdrachtsbelasting.)

Taxatiekosten

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten of je bestaande hypotheek wilt verhogen, vraagt een hypotheekaanbieder hiervoor bijna altijd om een taxatie van je woning. Je kunt namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde aan hypotheek krijgen (op voorwaarde dat je inkomen voldoende is). Dit betekent dat de geldverstrekker moet weten hoeveel je woning op dit moment waard is. Voor deze taxatie moet je een taxateur inschakelen.

Veel taxateurs werken met een vast tarief, waarbij ook diverse bijkomende kosten zijn inbegrepen, zoals de kosten voor het opvragen van informatie uit het Kadaster. De kosten kunnen verschillen per taxateur. Als je verschillende taxateurs vergelijkt, kun je voor een bedrag van rond de € 500 klaar zijn.

Notariskosten

Voor het afsluiten van je hypotheek ben je verplicht een hypotheekakte en een overdrachtsakte door de notaris te laten opstellen. Voor het opmaken van deze akten brengt de notaris kosten in rekening. Ga je een bestaande hypotheek verhogen? Dan heb je alleen een hypotheekakte nodig.

De hoogte van deze kosten kan per notariskantoor verschillen. Een goed uitgangspunt is dat de notariskosten voor een woning van € 250.000 rond de € 1.100 liggen. Het loont om verschillende notarissen met elkaar te vergelijken.

Goed om te weten: bij de aankoop van een nieuwbouwwoning zijn de kosten van de transportakte al bij de koopsom inbegrepen, omdat je een nieuwbouwwoning vrij op naam (v.o.n.) in plaats van kosten koper (k.k.) koopt. Je hebt dus alleen een hypotheekakte nodig.

Overdrachtsbelasting

Als je een woning ‘kosten koper’ koopt, moest je daarover tot 2020 in Nederland standaard overdrachtsbelasting afdragen. Deze belasting bedraagt 2% van de aankoopwaarde van je woning. Je betaalt dit bedrag via de notaris bij de overdracht van de woning.

Dit geldt nog steeds voor mensen van 35 jaar of ouder. Ben je 18 tot 34 jaar, dan heb je een meevaller. Je bent dan namelijk sinds 2021 geen overdrachtsbelasting meer verschuldigd (vanaf 1 april 2021 geldt hierbij wel als vereiste dat je woning niet meer dan € 400.000 mag kosten).

Koop je een nieuwbouwwoning, dan hoef je überhaupt geen overdrachtsbelasting te betalen. Je bent de eerste bewoner, dus is er geen sprake van overdracht van de woning.

Ook betaal je geen overdrachtsbelasting als je door een erfenis eigenaar wordt van een woning. Hetzelfde geldt als je mede-eigenaar wordt van een woning doordat je trouwt in gemeenschap van goederen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

Kosten voor hypotheekadvies

Veel mensen schakelen bij het afsluiten of verhogen van hun hypotheek hypotheekadvies in. Bij Hypotheek.nl geven we je onafhankelijk en persoonlijk advies over de voor jou best passende hypotheek. We kijken met je mee naar jouw situatie en brengen uitgebreid je wensen en behoeften in kaart. Op basis daarvan zoeken we uit wat jouw mogelijkheden zijn en bij welke aanbieder je voordelig uit bent met passende voorwaarden. Dat kan je op termijn veel geld en gedoe schelen.

Voor hypotheekadvies betaal je bij ons altijd een vast all-in tarief. Duidelijk en zonder kleine lettertjes, zodat je van tevoren precies weet waar je aan toe bent. Onze tarieven zijn scherp, omdat wij je dankzij onze efficiënte, digitale processen deskundig advies tegen een mooie prijs kunnen bieden. Wij zijn dan ook fors voordeliger dan de gemiddelde hypotheekadviseur.

Klik hier voor onze tarieven.

Fiscaal aftrekbare kosten

Een mooie meevaller: diverse kosten voor een hypotheek afsluiten zijn fiscaal aftrekbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om de notariskosten voor de hypotheekakte, de kosten voor hypotheekadvies, de taxatiekosten en de eventuele bereidstellingsprovisie en kosten voor NHG. Dit betekent dat je de daarvoor gemaakte kosten bij de belastingaangifte mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat scheelt weer!

Jouw maximale hypotheek berekenen?

Wil je weten hoeveel jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen? En wat voor jou de mogelijkheden zijn? Bij Hypotheek.nl ben je verzekerd van onafhankelijk hypotheekadvies. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Plan een oriëntatie gesprek

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar