Je hypotheek oversluiten, juist nu een goed idee?

Je hypotheek oversluiten? De afgelopen weken zette een recordaantal Nederlanders die stap. Dat is niet zonder reden. Door de stijgende hypotheekrentes werpen veel mensen een kritische blik op hun hypotheek. Juist nu. Zo kun je misschien nog op tijd van de lage rentes profiteren. Hoe dat zit? Wij leggen het je graag uit.

Stijging van de hypotheekrentes

Al lange tijd daalden de hypotheekrentes. De daling ging zo ver dat in januari 2020 een nieuw laagterecord werd bereikt met zelfs rentes onder de 1%. Maar daar brengt de coronacrisis nu verandering in. Eind maart was er voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging van de rentes te zien, ook bij grote hypotheekaanbieders als ABN AMRO, Rabobank en ING.

De vraag is of de dalende hypotheekrentes echt verleden tijd zijn. Dat is lastig te zeggen. Wel is zeker dat de lichte stijging van dit moment alles te maken heeft met de coronacrisis. Corona heeft financiële gevolgen voor veel mensen en bedrijven. Dat betekent dat banken meer risico’s lopen om uitgeleend geld niet terug te krijgen. Bijvoorbeeld doordat mensen werkloos worden en doordat ondernemers en bedrijven het financieel zwaar kunnen krijgen.

De Europese Centrale Bank heeft maatregelen genomen om een flinke stijging van de rentes te voorkomen. Maar of dat voldoende is? Dat is nog niet te voorspellen. De ECB verwacht dat de rentes voorlopig nog wel zullen stijgen. Oorzaak daarvoor is onder andere dat de kapitaalmarktrente (de rente voor leningen met een looptijd van meer dan 2 jaar) licht stijgt en dat waarschijnlijk nog een tijdje zal blijven doen. Hoeveel en hoe snel de rentes zullen stijgen? Dat hangt er vooral van af hoe lang de coronacrisis nog duurt.

Recordaantal oversluitingen hypotheek

De rentestijging is voor veel Nederlanders een goede reden om juist nu de (digitale) stap naar de hypotheekadviseur te zetten. Dat is te merken! Onderzoek van het Hypotheken Data Netwerk laat zien dat een recordaantal mensen in het eerste kwartaal van 2020 een hypotheek heeft aangevraagd. En dan niet alleen voor een nieuw huis. Nee, de stijging had vooral te maken met het grote aantal mensen dat zijn hypotheek oversluit. In totaal werden dit kwartaal 62.000 aanvragen voor een oversluiting gedaan. Dat is een stijging van maar liefst 87% en opzichte van het aantal aanvragen voor oversluitingen in kwartaal 1 vorig jaar.

Waarom is je hypotheek nu oversluiten een slimme zet?

De nummer 1 reden om je hypotheek over te sluiten is natuurlijk dat je er geld mee kunt besparen. Zeker als je een hypotheek hebt afgesloten toen de rentes een stuk hoger lagen. Door nu je hypotheek over te sluiten, weet je zeker dat je nog lange tijd van de huidige lage percentages profiteert.

Daarnaast is er nog een andere reden waarom oversluiten juist nu slim is. Je hebt nu nog de zekerheid die nodig is om je hypotheekaanvraag rond te krijgen. Als je door corona misschien werkloos wordt of een deel van je inkomen verliest, is oversluiten niet altijd mogelijk. Door nu over te sluiten, weet je zeker dat de hypotheekverstrekker nog van je huidige inkomen en woningwaarde uitgaat. Dat maakt oversluiten misschien eenvoudiger dan als je nog een tijdje wacht.

Profiteer van de lage rentes

Garanties voor de ontwikkeling van de hypotheekrente kan niemand je geven. Het zou kunnen dat de rentes nog een tijdje stijgen, waardoor je het beste zo snel mogelijk kunt oversluiten. Maar de rentes zouden na de coronacrisis ook alsnog iets kunnen dalen. Zelfs de grootste financiële experts kunnen niet in een glazen bol kijken om je daar zekerheid over te geven. Corona is en blijft wat dat betreft een bijzondere en onvoorspelbare situatie.

Eén ding is wel zeker: de rentes liggen op dit moment bijzonder laag. De gemiddelde hypotheekrente is, ondanks de lichte stijging, nog altijd lager dan aan het begin van 2020. De rente ligt ook véél lager dan jaren geleden. Zo bedroeg de gemiddelde rente op 31 december 2010 voor een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar nog 5,00%. Dat terwijl de gemiddelde rente voor eenzelfde hypotheek op 31 december 2019 op 1,05% lag – een flinke daling dus! Hoe dan ook heb je dus een goede reden om je juist nu te verdiepen in jouw oversluitopties. Dan weet je zeker dat, wat de rente ook doet, je nog een paar jaar van de lage percentages profiteert.

Is oversluiten voor jou gunstig?

Of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig is? Dat hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke en financiële situatie. Als je bijvoorbeeld op korte termijn wilt verhuizen, is oversluiten geen slimme zet. Hetzelfde geldt als je je hypotheek pas net hebt afgesloten. In dat geval zijn er misschien andere opties om je hypotheeklasten te verlagen.

Al met al is het best wel een uitzoekwerk of oversluiten voor jou handig en gunstig is. Maar gelukkig zijn er mensen die zich daar graag voor je in vastbijten: onze Hypotheekexperts! Zij weten alles over hypotheken en helpen jou met alle plezier.

Persoonlijk advies van een Hypotheekexpert

Zeker weten wat voor jou de beste optie is? Stap dan naar een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl. Op kantoor langskomen is nergens voor nodig. Onze Hypotheekexperts staan jou volledig vrijblijvend te woord. Digitaal, maar mét persoonlijke aandacht voor jou.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze Hypotheekexperts of neem contact op. Ook in tijden van social distancing staan onze hypotheekexperts voor jou klaar. Gewoon digitaal en dus altijd vanaf gepaste afstand.

Onze adviseurs denken graag met je mee