Door: Wesley van den Ham | 24-12-2020
7 keer gelezen | #rentemiddeling #aflossen

Als je een hypotheek hebt lopen, betaal je daar iedere maand voor. Vaak is dat een structureel deel van je salaris. Geld dat je misschien liever aan andere dingen wilt besteden. Goed nieuws: soms is je hypotheeklasten verlagen mogelijk. Dit zijn 5 tips waarmee jij misschien wel je maandelijkse lasten kunt verlagen.

1. Je hypotheek oversluiten

De hypotheekrente is op dit moment erg laag, waardoor oversluiten gunstig kan zijn. Zeker als je je hypotheek in een periode hebt afgesloten waarin de actuele rente hoger lag. Oversluiten betekent dat je een nieuw rente-aanbod opvraagt bij een andere hypotheekaanbieder. Het is goed mogelijk dat je door dat nieuwe aanbod maandelijks minder aan rente kwijt bent.

Let op: als je rentevaste periode nog niet is afgelopen, moet je wel een boeterente betalen voor het oversluiten van je hypotheek. Daarnaast maak je bijkomende kosten, zoals notaris- en taxatiekosten. Het is belangrijk dat je deze kosten binnen een redelijke termijn terugverdient. Een hypotheekadviseur kan precies voor je uitzoeken wat in jouw situatie gunstig is.

Tip: Bekijk ook ons stappenplan hypotheek oversluiten. Daarin lees je precies hoe oversluiten in zijn werk gaat.

2. Rentemiddeling

Een tweede tip om je hypotheeklasten te verlagen is om rentemiddeling toe te passen. Wat rentemiddeling inhoudt, leggen we in dit artikel uit. In grote lijnen: rentemiddeling betekent dat de bank je rente aanpast aan de actuele rentepercentages. Je nieuwe rentepercentage wordt dan het gewogen gemiddelde van de actuele marktrente en de hypotheekrente die je op dit moment betaalt.

Bij rentemiddeling betaal je niet ineens een bedrag aan boeterente. Die boeterente betaal je gespreid door een renteopslag over je nieuwe rentevaste periode. Rentemiddeling kan alleen als je bij je huidige hypotheekaanbieder blijft.

3. Overlijdensrisicoverzekering oversluiten

In plaats van je hypotheek aan te passen kun je ook de verzekeringen aanpassen die je bij je hypotheek hebt afgesloten. Bijvoorbeeld je overlijdensrisicoverzekering. Het kan lonen om deze verzekering over te sluiten naar een andere verzekeraar die een lagere premie hanteert. Ook op die manier kun je wellicht je maandelijkse lasten verlagen.

4. Boetevrij extra aflossen op je hypotheek

Wat ook kan lonen, is om extra af te lossen op je hypotheek. Daarmee verlaag je de openstaande hypotheekschuld, waardoor je over een kleiner bedrag rente en aflossing gaat betalen. Dit betekent dat je hypotheeklasten maandelijks wat lager uitvallen. Let wel op dat extra aflossen maar tot een bepaald bedrag boetevrij kan. Ook is extra aflossen niet altijd de gunstigste optie.

Lees hier wanneer extra aflossen verstandig is.

5. Zorg voor een lagere risicoklasse

Een andere manier om je hypotheeklasten te verlagen, is door ervoor te zorgen dat je in een lagere risicoklasse komt. De risicoklasse voor jouw hypotheek wordt bepaald op basis van de verhouding tussen jouw hypotheekbedrag en de waarde van je woning. De risicoklasse is bepalend voor de hoogte van je rentepercentage. Hoe hoger je risicoklasse, hoe hoger je rentepercentage. Overigens geldt dat alleen voor hypotheken zonder NHG.

Je kunt twee dingen doen om je risicoklasse en daarmee je rentepercentage te verlagen:

  • Laat door middel van de WOZ-waarde van je woning of een taxatie aan je hypotheekverstrekker zien dat je woningwaarde is gestegen.
  • Los geld af op je hypotheek, waardoor je totale hypotheekschuld daalt.

In beide gevallen wordt de verhouding van je hypotheekbedrag tot je woningwaarde gunstiger, waardoor de bank je misschien een scherper percentage kan bieden.

Persoonlijk advies over je hypotheeklasten verlagen

Wat voor jou de gunstigste manier is om je hypotheeklasten te verlagen, hangt af van je situatie. Daarom loont het om een Hypotheekexpert te laten meekijken voor persoonlijk advies. Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze Hypotheekexperts. Zij helpen je graag verder.

Plan een oriëntatiegesprek

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar