• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Geld verdienen naast je baan? 7 opties om bij te verdienen!

Geld verdienen naast je baan? 7 opties om bij te verdienen!

Van je eigen Etsy-webshop tot een succesvol e-book

27 augustus 2021 door Romy Veul
29836x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Kun je naast het vaste bedrag op je loonstrook wel wat extra inkomsten gebruiken? Of lijkt het je gewoon leuk om een zogenaamde ‘side-hussle’ te starten die je een nieuwe uitdaging én extra bijverdiensten oplevert? Dat is zeker mogelijk. Lees hier 7 slimme tips voor geld verdienen naast je baan.

Geld verdienen naast je baan: financieel aantrekkelijk

Er was een tijd waarin mensen standaard een jaar of 25 – soms zelfs langer – voor één baas werkten. Die tijden lijken nu voorbij. Veel werknemers wisselen om de zoveel jaar van baan. Ook komt het steeds vaker voor dat mensen niet meer al hun inkomen bij één en dezelfde werkgever verdienen. Het komt steeds vaker voor dat je bijvoorbeeld een paar dagen parttime werkt voor een werkgever en daarnaast je eigen onderneming hebt. Of dat je akkoord gaat met een parttime dienstverband en daarnaast nog ergens anders een bijbaan regelt.

Meerdere inkomstenbronnen hebben is ook financieel gezien een strategische optie. Vroeger kreeg je na je proefperiode direct een vast dienstverband cadeau. Tegenwoordig zijn tijdelijke contracten de standaard en werken ook steeds meer mensen op oproepbasis. Dan is het fijn om niet van die ene werkgever afhankelijk te zijn. Want wat nu als je contract niet wordt verlengd of het werk opeens opdroogt? Dan is het fijn om extra inkomen naast je baan achter de hand te hebben.

Ook geeft extra inkomen naast je baan je misschien een mooie buffer om bijvoorbeeld versneld je hypotheek af te lossen en zo toe te werken naar hypotheekvrij leven. Of je kunt er een goed pensioen mee opbouwen, zodat je op je oude dag niet om een extra spaarpotje verlegen zit.

Extra inkomen naast een baan – let op het volgende!

Er zijn heel veel manieren te bedenken om extra inkomen naast je baan op te bouwen. Maar pas op dat je je niet meteen een tikkeltje impulsief aanmeldt voor die ene businesscursus van € 3.000. Je steekt er vast een hoop van op, maar het is wel meteen een grote investering.

Als het gaat om bijverdienen naast een baan, probeer dan in het begin je kosten laag te houden. Op internet is heel veel gratis informatie te vinden. Bovendien hoef je het niet meteen groot, groter, grootst te maken. Een kleine webshop of een simpele bijverdienste is ook al mooi meegenomen.

Geld verdienen naast je baan, hoe pak je dat nu slim aan op een laagdrempelige manier? Dit zijn 7 vormen van geld verdienen naast je baan die je kunt proberen.

Optie 1. Begin je eigen Etsy-webshop

Kun jij als echte creabea de mooiste dingen maken? Zelfgemaakte tassen bijvoorbeeld of opgeknapte meubels? Of misschien professionele printables? Etsy is dé plek waar je jouw handgemaakte producten kunt verkopen. En dat zelfs zonder eerst zelf een complete website te hoeven bouwen, daar hosting voor te moeten regelen, etc. Dat is het fijne van Etsy.

Ook een eigen Instagram-webshop, advertenties op Marktplaats of posts in een lokale Facebook-groep zijn trouwens een goede manier om je producten onder de aandacht te brengen zonder meteen een grote webshopinvestering te hoeven doen.

Je zult er niet rijk mee worden, maar het is wel een leuke bezigheid en een mooie manier om aan het ondernemerschap te snuffelen.

Optie 2. Bouw een affiliate website

Toegegeven: je moet er een beetje handig voor zijn. Maar als je je eenmaal verdiept in affiliate marketing en er succesvol in bent, kun je er een mooi zakcentje aan overhouden.

Het principe is simpel: je begint één of een paar websites en plaatst daarop links naar producten uit andere webshops. Voor elke succesvolle verkoop via een link op jouw site ontvang je een klein bedrag (commissie). Nu is het natuurlijk wel belangrijk dat je affiliate websites vindbaar zijn op Google. Anders is de kans klein dat mensen jouw links weten te vinden. Met een beetje googelen kun je hier al een stuk wijzer in worden.

Het fijne is dat affiliate marketing ook een vorm is van passief inkomen. Als je site eenmaal goed draait en succesvol is, heb je er nog maar weinig omkijken naar.

Optie 3. Ontwikkel je eigen (online) cursussen en trainingen

Heb jij in je loopbaan, tijdens je studie of in je persoonlijke leven veel kennis opgedaan over een bepaald onderwerp? Misschien kun je anderen met jouw kennis verder helpen. Of het nu gaat om een training Facebook-advertenties maken, een training omgaan met perfectionisme of een cursus koken met restjes, voor heel veel typen cursussen bestaat wel een publiek. Bundel je kennis, duik nog verder in het onderwerp en kijk of je een mooi online trainingsprogramma kunt ontwikkelen.

Het fijne van een online trainingsprogramma of cursus is dat je het één keer ontwikkelt en daarna in principe oneindig vaak kunt verkopen (met waarschijnlijk hier en daar een aanpassing of update). Ook kun je er heel veel mensen mee helpen zonder dat je steeds op kantoortijden afspraken hoeft te plannen met je cursisten.

Overigens is het in zo’n geval allicht wel verstandig om er zelf ook een coach bij in te schakelen, zolang je maar goed uitzoekt of de kosten daarvoor in verhouding staan tot de mogelijke opbrengsten.

Optie 4. Bied jezelf aan als freelancer

Met talenten die jij misschien als vanzelfsprekend ziet, kun je soms heel veel mensen helpen.

Bouw jij bijvoorbeeld als hobby websites? Overweeg dan om jezelf als freelance websitebouwer aan te bieden. Grote kans dat er alleen al in je eigen omgeving genoeg mensen zijn die nog een website nodig hebben. Of maak je prachtige foto’s? Kijk of je jezelf daarin verder kunt ontwikkelen en bied aan om portretfoto’s, bruiloftfoto’s of productfoto’s te maken. Of heb je de gave dat je elke woning van een mooi interieur weet te voorzien? Dan kun je misschien als freelance interieurontwerper aan de slag gaan.

Als je al een baan daarnaast hebt, is het fijne dat je nauwelijks iets te verliezen hebt door een onderneming te starten. Als je de kosten laag houdt, loop je nauwelijks risico en heb je je inkomen in loondienst nog om op terug te vallen.

Let op: vaak is het verplicht om aan je werkgever door te geven dat je een onderneming naast je werk hebt. Je werkgever kan daar eisen aan stellen als je als ondernemer hetzelfde type werk doet als in loondienst, bijvoorbeeld dat je niet voor bedrijven mag werken die ook klant zijn bij je werkgever.

Optie 5. Verkoop je eigen e-book

Net wat minder tijdrovend dan het ontwikkelen van een complete cursus, is het schrijven van een e-book. Ook dit is een goede manier om je kennis te bundelen. En je hebt er minder technische kennis voor nodig dan wanneer je een compleet online cursusprogramma wilt lanceren. Natuurlijk gaat er wel wat werk zitten in het schrijven en promoten van je e-book. Maar als je een echt goed inhoudelijk e-book hebt met waardevolle tips, dan is er wellicht een mooie markt mee te bereiken.

Optie 6. Verhuur je woning via Airbnb

Woon je half samen met je partner en ben je daardoor regelmatig van huis? Of ben je vaak voor langere tijd in het buitenland? Dan kun je overwegen om je eigen huis via Airbnb te verhuren aan toeristen of andere geïnteresseerden. Uiteraard brengt dat wat risico’s met zich mee, maar het kan je wel een interessante bijverdienste opleveren. Een slimme manier van geld verdienen naast je baan waar je nauwelijks iets extra’s voor hoeft te doen!

Ook kun je overwegen, als je het geld en de zin hebt, om een vakantiewoning te kopen en die te verhuren. Het geeft jou een extra vakantieadres waar je altijd probleemloos naartoe kunt en brengt misschien ook wat extra geld in het laatje in de periodes dat jij gewoon thuis bent.

Optie 7. Neem een bijbaan naast je fulltime baan

Voor de echte die-hards: neem naast je fulltime baan een bijbaan elders in loondienst. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een krantenwijk, chauffeur worden bij Über, een bijbaan in de zorg of werken in de horeca. Ook kun je bijles geven. Er zijn heel wat organisaties waar je wellicht terecht kunt.

Ga wel bij jezelf na of je de tijd en puf hebt om een bijbaan naast je fulltime baan aan te gaan – nog los van de inkomsten. Ook is het in dit geval belangrijk om je nieuwe bijbaan aan je werkgever voor te leggen. Waarschijnlijk is het bijvoorbeeld niet toegestaan om voor de concurrent te werkern.

Let op bij bijverdienen naast je baan

Ga je geld verdienen naast je baan? Houd er rekening mee dat ook de Belastingdienst wil weten hoe jij je geld verdient. Als jij bent gestart met geld verdienen naast je baan, zal je dat ook voor de belasting moeten opgeven. Tot een bepaald bedrag mag je je inkomsten opgeven als ‘overig werk’. Hier betaal je ook belasting over. Lees daarover meer op deze pagina van de Belastingdienst. Ook kun je op de website van de Belastingdienst lezen welke vormen van werk zoal onder ‘overig werk’ vallen.

Als je een eigen onderneming hebt, zal je deze waarschijnlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel en doe je voor je onderneming apart belastingaangifte.

Heb je een bijbaan naast je werk? Dan wordt de inkomstenbelasting mogelijk al door je werkgever op je salaris ingehouden.