Duurzame hypotheek: hypotheek met duurzaamheidskorting


Romy Veul door Romy Veul op 26-12-2022
69x gelezen
3 min.

Een duurzame hypotheek wordt steeds populairder bij mensen die een hypotheek afsluiten. Een duurzame hypotheek (ook wel ‘groene hypotheek’) is een hypotheek waarbij je rentekorting krijgt als je woning een hoger energielabel heeft. Zo stimuleert de hypotheekaanbieder je om een energiezuinige woning te kopen of om je woning energiezuiniger te maken. 

Waarom een duurzame hypotheek?

Duurzaam wonen staat zowel in de maatschappij als bij veel huizenkopers steeds hoger op de agenda. Door je woning te verduurzamen, verbruik je minder energie en gas. Of je wekt zelfs volledig zelf energie of gas op (bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmtepomp). Dat is beter voor het milieu. Ook is het beter voor je portemonnee: je gas- of energierekening daalt dankzij verduurzaming. 

Een duurzame hypotheek maakt het nog aantrekkelijker om te letten op de duurzaamheid van een woning of daar stoppen voor te zetten. Je kunt energiebesparende maatregelen vaak al meefinancieren in je hypotheek. Dat is nu nog eens extra aantrekkelijk om te doen door deze nieuwe, groene hypotheek. Je profiteert dan namelijk over je hele hypotheek van een aantrekkelijke duurzaamheidskorting. Dat scheelt je een bedrag aan rente per maand. 

Hoe werkt een duurzame hypotheek?

Een aantal banken belonen het als jij een duurzame woning koopt of als je je huis duurzamer maakt. Dit doen ze met een korting op de hypotheekrente. De duurzaamheidskorting dus. Soms is het ook zo dat de korting hoger wordt naarmate je woning energiezuiniger wordt. Je betaalt dan bijvoorbeeld minder rente zodra je woning een beter energielabel krijgt.

Waar kun je duurzaamheidskorting krijgen?

Steeds meer banken bieden een duurzaamheidskorting aan bij hun hypotheken. Op dit moment geldt dat voor de volgende banken:

  • ASR
  • ABN AMRO
  • ASN
  • Attens Hypotheken
  • Florius
  • Lot Hypotheken
  • Obvion
  • Rabobank
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot
  • Vista Hypotheken
  • Woonnu

Hoe zit dat als je nu je woning gaat verduurzamen?

Als je een energiezuinige woning koopt, dan profiteer je direct al van de duurzaamheidskorting over je hypotheek. Maar hoe zit het als je je bestaande woning gaat verduurzamen? 

Je kunt voor verduurzaming je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. In dat geval betaal je over die tweede hypotheek of over je totale hypotheek een lager bedrag aan rente dan je eerder zou doen. Jouw persoonlijke Hypotheekexpert kan je helpen om dit in orde te maken. 

Onder verduurzamende maatregelen vallen onder meer zonnepanelen, nieuw isolatiemateriaal, een warmtepomp, een groen dak of het vervangen van je kozijnen door duurzamere exemplaren. 

Overigens kun je bij het financieren van verduurzamende maatregelen meer lenen dan de gebruikelijke 100% van je woningwaarde. In dit geval geldt een hogere grens: 106% van je woningwaarde. Uiteraard op voorwaarde dat je voldoende verdient voor dit hogere hypotheekbedrag. 

Het hypotheekbedrag voor de energiebesparende maatregelen wordt overigens in een depot gestort. De bank checkt of je het geld daadwerkelijk aan verduurzamingsmaatregelen besteedt.

Nog een vorm van rentekorting: je risico-opslag verlagen

Er is nog een andere manier dan duurzaamheidskorting om te profiteren van korting op je hypotheekrente. Dit heeft te maken met je risico-opslag. Hoe hoger je hypotheekbedrag is ten opzichte van je woningwaarde, hoe hoger de risicoklasse is waar je in valt. En dus ook: hoe meer risico-opslag je betaalt bovenop het standaard rentetarief. 

Maar het kan zijn dat je woning sinds het afsluiten van de hypotheek in waarde is gestegen of dat je flink hebt afgelost. Dat betekent dat je hypotheeksom op dit moment een kleiner percentage van de woningwaarde is. Dan val je misschien in een lagere risicoklasse en kun je daardoor je risico-opslag verlagen. Een simpele bespaarmanier! Zeker de moeite waard om eens in te duiken. 

Andere optie: duurzaamheidsleningen

Energiebesparende maatregelen financieren hoef je niet per se vanuit je hypotheek te doen. Je kunt hiervoor ook een Energiebespaarlening afsluiten via het Nationaal Warmtefonds. Daarnaast verstrekken diverse gemeenten een Duurzaamheidslening. Je profiteert hierbij van een extra lage rente, omdat de overheid met deze aantrekkelijke leningen verduurzaming wil stimuleren.

Het voordeel van een lening ten opzichte van een hypotheekverhoging is dat je geen afsluitkosten betaalt en dat je er niet voor langs de notaris hoeft te gaan. Wel ligt de rente over zo’n lening vaak wat hoger dan de actuele marktrente voor een hypotheek. 

Meer weten over een groene hypotheek?

Ben jij geïnteresseerd in verduurzaming van je woning, en wil je weten hoe je dit kunt financieren? Onze Hypotheekexperts vertellen je graag meer over een groene hypotheek, duurzaamheidskorting en de verschillende andere opties. Ga er vrijblijvend over in gesprek met een Hypotheekexpert die jou op weg helpt. 

Maak een afspraak


Klanten geven ons een:

387 beoordelingen

9.8