• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Geldzorgen? 10 tips voor minder stress over je financiën

Geldzorgen? 10 tips voor minder stress over je financiën

Zo stel je financiële orde op zaken

14 oktober 2021 door Romy Veul
29 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Geld is helaas nog vaak een bron van zorgen voor mensen. Geld stelt je in staat om dingen te doen: verhuizen naar een andere woning, op vakantie gaan, boodschappen doen, nieuwe apparaten in huis halen. Maar wat als je je zorgen maakt over je financiële situatie? Of dat nu terecht is of niet. Ontdek hoe je met deze 10 tips meer inzicht krijgt in je situatie en je geldzorgen kunt oplossen.

Hoe ontstaat geldzorgen-stress?

Geldzorgen-stress heeft vaak te maken met onzekerheid over je financiële situatie in de toekomst of met een financiële situatie op dit moment die niet is zoals je zou willen. Vaak ontstaat geldzorgen-stress door een van de volgende situaties:

  • Je hebt schulden doordat je meer uitgegeven hebt dan wat je maandelijks binnenkrijgt. Je weet niet hoe je uit die situatie komt.
  • Je hebt nauwelijks financiële buffer en bent bang voor onvoorziene uitgaven die je misschien niet kunt betalen.
  • Je financiële situatie is onzeker, bijvoorbeeld doordat je mogelijk je baan verliest of doordat je inkomen als ondernemer onzeker is.
  • Door een verandering in je privésituatie is je inkomen gedaald of nemen je kosten fors toe. Denk aan een scheiding, verlies van je baan, ziekte, overlijden of onverwacht hoge kosten voor bijvoorbeeld defecten in je woning.
  • Je hebt weinig zicht op wat er binnenkomt en uitgaat, waardoor je het overzicht over je financiën kwijt bent.

Het is al vaker gebleken dat schulden tot psychische klachten kunnen leiden. Geldzorgen-stress dus. Maar soms gaat het zelfs verder dan dat. Denk aan een depressie, angststoornis of andere psychische klachten.

Hoe dan ook, merk jij dat je zenuwachtig wordt van rekeningen in de brievenbus of dat je het lastig vindt om rond te komen? Weet dat je niet de enige bent. Met de volgende 10 tips kun jij een begin maken aan minder geldstress en meer financieel inzicht.

Tip 1. Krijg inzicht in wat er binnenkomt en uitgaat

Een eerste stap richting geldzorgen kunnen loslaten, is inzicht krijgen. Wat ben je elke maand kwijt aan vaste lasten? Hoeveel komt er binnen aan inkomen? Welke abonnementen heb je lopen? Hoeveel betaal je voor je boodschappen?

Je inkomen kun je vaak niet zomaar veranderen; je uitgaven wel. Zet daarom als eerste stap al je uitgaven op een rij en kijk hoe die zich verhouden tot je inkomsten. Breng daarbij ook in kaart wat precies je kostenposten, abonnementen, etc. zijn. Dan kun je straks bekijken waar je op kunt besparen.

Tip 2. Bespaar op je uitgaven

Zo simpel is het. Als je merkt dat je meer uitgeeft dan je zou willen of dan eigenlijk mogelijk is gezien je inkomen, kijk dan waar je bespaarkansen liggen.

Zo kun je besparen

Om je op weg te helpen alvast een paar vragen:

  • Welke verzekeringen heb je lopen? Heb je die echt allemaal nodig?
  • Hoeveel ben je nu aan je hypotheek kwijt? Kun je je hypotheek oversluiten om structureel minder kwijt te zijn? Onze Hypotheekexperts adviseren je hier graag over.
  • Welke abonnementen heb je en kun je er daar misschien een paar van stopzetten?
  • Kun je besparen op je energierekening door minder stroom te gebruiken of naar een andere aanbieder over te stappen?
  • Kijk kritisch naar je boodschappenuitgaven en bedenk hoe je kunt besparen op boodschappen.
  • Aan welke extra dingen (kleding, cadeautjes, uitjes, etc.) geef je zoal geld uit? Valt daarop te besparen?

Besef dat alle kleine beetjes helpen. Of nou, “beetjes”, je hypotheek oversluiten kan je soms een heel forse besparing (van zelfs een paar duizend euro per jaar) opleveren. Maar ook bijvoorbeeld die € 50 per maand minder aan boodschappen maakt op jaarbasis al een aardig verschil.

Dat is het hele principe van de kaasschaafmethode: kleine besparingen op verschillende kostenposten leveren meer op dan je denkt.

Tip 3. Spaar voor een buffer

Zodra je een financiële buffer hebt om onverwachte kosten op te vangen, zal je waarschijnlijk ook al minder stress door geldzorgen ervaren. Je weet dan: mocht er iets gebeuren, dan heb ik nog een paar maanden aan inkomen achter de hand. Ga daarbij uit van zo’n zes maandsalarissen als buffer. Welk bedrag je precies nodig hebt, hangt onder andere af van of je bijvoorbeeld een eigen woning en auto hebt.

Hoe doe je dat, sparen?

Hoe je daarvoor kunt sparen? Besparen (tip 2) is één ding. Daarnaast is het slim om direct na ontvangst van je loon een bedrag op je spaarrekening te storten. Spreek met jezelf af dat je het met het resterende bedrag die maand moet gaan doen. Dan kom je ook minder snel in de verleiding om je gehele salaris uit te geven.

Tip 4. Bepaal concrete spaardoelen

Een doel voor ogen houden werkt. Ook als het om sparen gaat. Wil je voor concrete doelen geld achter de hand houden? Bijvoorbeeld voor als je kinderen straks gaan studeren, als de auto aan vervanging toe is of als je de Cv-ketel laat vernieuwen? Stort het geld voor die doelen dan in aparte spaarpotjes. Zo heb je nog meer grip op je geld en heb je ook bij elke cent die je spaart helder voor jezelf waarom je dit ook alweer doet.

Tip 5. Neem niet te veel risico

Je geld op je spaarrekening laten staan, lijkt op dit moment niet erg aantrekkelijk. Het levert je nauwelijks nog rente op. Onder meer je geld beleggen of investeren in een beleggingspand zou je een groter rendement kunnen opleveren. Maar let wel op dat dat niet per se zo hoeft te zijn. Je neemt met zulke beleggingen financiële risico’s, die je ook juist een verlies kunnen opleveren.

Wees daarom kritisch voordat je je spaargeld ergens in investeert. Bedenk goed voor jezelf welke risico’s jij kunt en wilt lopen. Laat je ook informeren door experts. En kies eventueel voor veiligere opties om een rendement te behalen, zoals je woning verduurzamen in plaats van je geld in beleggingsfondsen steken.

Welke keuze je ook maakt, houd altijd enige financiële buffer aan. Dan kun je eventuele tegenvallers nog altijd opvangen en leiden die niet meteen tot geldzorgen.

Tip 6. Betaal je rekeningen direct

Betrap jij jezelf er weleens op dat je enveloppen een tijdje ongeopend op tafel laat liggen? Een best wel grote groep Nederlanders vergeet hun post te openen of opent blauwe enveloppen zelfs bewust niet uit angst. Of ze openen de rekening wel, maar vergeten die vervolgens te betalen. Alleen al dat laatste kan meer onrust geven dan je denkt.

Leer jezelf aan om je rekening direct te betalen of zorg voor een automatische incasso. Dan heb je in elk geval geen geldzorgen over ongeopende of onbetaalde rekeningen waar je nog iets mee moet. Ook dit geeft overzicht in je uitgaven. Houd er bij een automatische incasso wel rekening mee dat je altijd voldoende geld op je rekening hebt staan, zodat de incasso’s ook slagen.

Tip

Heb je rekeningen liggen die niet betaald zijn of waarvoor misschien zelfs al de betalingstermijn is verstreken? Neem dan contact op met de afzender van de rekening en vraag naar de mogelijkheden. Misschien kun je een betalingsregeling treffen.

Tip 7. Slaap een nachtje over grote aankopen

Het wordt ons tegenwoordig heel eenvoudig gemaakt om online bestellingen te plaatsen en leuke aankopen te doen. Eén blik op je Instagram en je krijgt al een paar advertenties te zien. Eén mailtje openen, en je oog valt al op een aantal nieuwsbrieven die je lekker maken met nieuwe collecties en aanbiedingen. Heel verleidelijk allemaal!

Bescherm jezelf tegen impulsaankopen of aanbiedingen door over al dat soort aankopen een nachtje te slapen. Het kan goed zijn dat je op het moment zelf denkt dit ene product heel hard nodig te hebben. Maar als je er nou eens kritisch over nadenkt. Zou je dan morgen nog vinden dat je dit écht moet hebben? Het even laten rusten kan helpen om de koopdrang te stillen.

En heb je de weg naar een webshop al gevonden? Laat dan je winkelmandje met producten een dag staan voordat je de bestelling definitief plaatst. Zo kun je er ook nog een paar keer over nadenken voordat je op de bestelknop drukt.

Tip 8. Sluit een verzekering af bij geldzorgen over de toekomst

Er zijn een aantal situaties denkbaar waarin je met grote financiële zorgen te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als jij volledig arbeidsongeschikt zou raken als ondernemer, of als je partner komt te overlijden die kostwinnaar is.

Om te voorkomen dat je in zo’n situatie je woonlasten niet meer kunt betalen, kun je diverse verzekeringen afsluiten. Denk aan een woonlastenverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Je betaalt daarvoor maandelijks premie, maar bent dan wel verzekerd dat je in zo’n situatie niet meteen je woning te koop hoeft te zetten.

Tip: verzekeringsadvies

Laat je goed informeren door een adviseur of deze verzekeringen voor jou nuttig zijn en wat ze je per maand kosten. Bij het afsluiten van een hypotheek kunnen onze Hypotheekexperts je ook adviseren over een aantal passende verzekeringen voor je huis.

Tip 9. Schakel hulp in bij geldzorgen-stress

Als je te maken hebt met schulden, is het slim om schuldhulpverlening in te schakelen. In veel gemeenten zijn er speciale initiatieven (soms ook gratis) voor mensen die met schulden kampen. Denk aan Stichting SchuldHulpMaatje. Of misschien kun je bij een budgetcoach of een maatschappelijk werker terecht.

Ook als je geen schulden hebt, maar wel je geldzorgen wilt oplossen, kan hulp handig zijn. Je kunt daarbij denken aan een financiële coach die jou helpt om orde op zaken te stellen. Je administratie weer overzichtelijk hebben, maakt soms al een groot verschil.

Tip 10. Verdiep je in financiën

Kennis van financiën (specifiek van jouw financiële situatie, maar ook van je financiën in het algemeen) kan je helpen om minder stress door geldzorgen te ervaren. Want hoe beter jij weet hoe het er bij jou voor staat, welke risico’s er ook zijn en welke oplossingen daarvoor bestaan, hoe minder je je zorgen hoeft te maken over je financiële situatie.

Lees je in via onze kennisbank. Daarin kun je veel informatie vinden over onder andere je hypotheek en vaste lasten. En op Geldzaken voor Thuis vind je nog veel meer artikelen over onderwerpen als sparen, besparen, bezuinigen, beleggen en wonen.