• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Slim geld besparen met de kaasschaafmethode – zo werkt het!

Slim geld besparen met de kaasschaafmethode – zo werkt het!

Geld besparen met minimale aanpassingen

14 juli 2021 door Romy Veul
21 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Alle kleine beetjes tellen mee. Ook als het op sparen aankomt. Met dat idee in het achterhoofd is de kaasschaafmethode bedacht. Met deze bespaar je maandelijks geld zonder dat je daar dagelijks iets van merkt in je uitgaven. Het gaat namelijk om kleine besparingen die je nauwelijks doorhebt en die toch een groot verschil maken. Klinkt ideaal, hoe werkt het?

De kaasschaafmethode in de praktijk

Aan de ene kant kun je grote veranderingen doorvoeren om maandelijks een flink bedrag over te houden. Bijvoorbeeld door je hypotheek over te sluiten of door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Maar naast die grote veranderingen, mag je ook zeker de impact van kleine bespaarstappen niet vergeten. Als je bijvoorbeeld op tien dingen € 10 per maand bespaart, is dat bij elkaar toch al mooi een besparing van € 100.

Bij de kaasschaafmethode gaat het erom dat je niet meteen het hele blok kaas weggooit, maar er een klein plakje van afschaaft. Het gaat dus om kleine besparingen, die realistisch zijn en die je nauwelijks merkt in het dagelijks leven.

Het voordeel van de kaasschaafmethode is dat je jezelf niet meteen in allerlei onhaalbare bochten wringt, maar dat je het behapbaar maakt en je doelen ook eenvoudiger weet te bereiken.

Een paar voorbeelden:

  • Je hoeft niet meteen in een dikke trui door het huis te lopen en de verwarming uit te zetten. Je kunt ook de verwarming één graad kouder zetten. Dat scheelt al op de rekening.
  • In plaats van alle A-merken voortaan te laten liggen, kun je ook twee boodschappen uitkiezen waarvoor je voortaan het huismerk kiest in plaats van het A-merk.
  • Je ontzegt het jezelf niet helemaal om kleding te kopen, maar legt jezelf een maandelijks kledingbudget op waardoor je je uitgaven meer binnen de perken houdt.

 

Hoe kun je de kaasschaafmethode toepassen?

Ten eerste is inzicht in je financiën belangrijk. Kijk waar jouw geld maandelijks naartoe gaat en ga voor elk van die kostenposten na of en hoeveel je daarop zou kunnen besparen. De kaasschaaf kun je vanzelfsprekend niet voor elke kostenpost gebruiken. Je verzekeraar zal niet staan te juichen als jij vanwege je kaasschaafprincipe op eigen houtje voortaan een tientje minder per maand overmaakt. Maar voor sommige kosten is de kaasschaaf goed toe te passen.

Zo ziet de kaasschaafmethode er bijvoorbeeld in actie uit:

  • Kijk of je je internetbundel voor je telefoon iets naar beneden kunt bijstellen. Dat scheelt bij elkaar opgeteld toch een mooi bedrag.
  • Ga op zoek naar kleine aanpassingen waardoor je minder water en energie verbruikt.
  • Kijk of je op sommige producten in de supermarkt wat kunt besparen, bijvoorbeeld door een blok kaas te kopen in plaats van voorgesneden plakjes.
  • Betaal sommige kosten eens per jaar in plaats van eens per maand. Dat levert je vaak een betaalkorting op.

Nog een optie: schaven van je lopende rekening

Naast het besparen met kleine beetjes, is er ook een andere manier waarop je de kaasschaafmethode kunt toepassen om te sparen. Namelijk door elke week of elke maand een beetje van je lopende rekening te schaven. Dit doe je als volgt:

  1. Bepaal welk bedrag jij elke week nodig hebt om van rond te komen (dus voor je vaste lasten, boodschappen, etc.).
  2. Spreek met jezelf af dat je het bedrag dat daarboven uitkomt maandelijks van je rekening af schaaft.
  3. Laat dat bedrag automatisch overboeken naar je spaarrekening of naar een van je spaarpotjes. Stel dit via je online bankomgeving in.

Zo bespaar je elke maand een klein bedrag extra zonder dat je daar allerlei dingen voor hoeft in te leveren. Zo’n budget is een goede stok achter de deur om niet meer uit te geven dan je van plan was.

Let bij deze methode wel op dat je soms geld van je spaarrekening naar je lopende rekening zult moeten terugstorten als je bijvoorbeeld een grote uitgave op de planning hebt staan of als je een eenmalige incasso verwacht.