• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Aan deze 6 typen uitgaven zal je binnenkort flink meer kwijt zijn

Aan deze 6 typen uitgaven zal je binnenkort flink meer kwijt zijn

Van je energierekening tot je pot pastasaus

20 september 2021 door Romy Veul
22 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

De forse energieprijzen, een tekort aan chips en schaarste van bouwmateriaal. Het zijn allemaal redenen waarom we binnenkort als consumenten meer voor sommige producten moeten neertellen. En in sommige gevallen niet zo’n beetje ook. Onder meer tweedehands auto’s, boodschappen en gas en energie zijn flink in prijs gestegen. Houd rekening met een prijsstijging voor in elk geval de volgende producten:

1. Levensmiddelen in de supermarkt

De prijzen voor boodschappen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Dat is voor veel consumenten al voelbaar in de portemonnee. Het is het resultaat van de hogere kosten voor het transport, de hogere grondstofprijzen (voor onder meer graan, olie en suiker) en de schaarste van bepaalde producten. Ook zijn de prijzen voor gas en energie uiteraard gestegen, wat voor veel fabrikanten ook merkbaar is in de totale kosten.

Onder meer voor je favoriete pot pastasaus en je fles shampoo tel je waarschijnlijk al een hoger bedrag neer dan eerst. Voor specifieke boodschappen geldt dit al helemaal. Neem frituurolie bijvoorbeeld. Olie is natuurlijk een stuk schaarser geworden, en dus stijgt ook de prijs ervan.

Overigens zijn sommige supermarkten gewiekst in het slim doorvoeren van zo’n prijsstijging. In plaats van dat ze de prijs op het bordje bij een pak koekjes verhogen, kunnen ze bijvoorbeeld ook twee koekjes minder in een verpakking stoppen en de prijs gelijk houden. Dat merk je misschien niet direct op de kassabon, maar ook dan ben je puntje bij paaltje meer kwijt aan je boodschappen.

2. Gas en energie

Al eerder berichtten we dat de tarieven voor gas en energie fors omhoog gaan. Dat is voor veel huishoudens met een variabel contract al merkbaar. Die kostenstijging komt uiteraard door de schaarste van gas en energie, zeker door de situatie in Rusland en Oekraïne.

In de winter was het relatief koud, waardoor er meer is gestookt en de voorraden er sneller doorheen zijn gegaan. Daarnaast kan er minder gas worden gewonnen én minder gas uit het buitenland worden aangeleverd. Dat terwijl er wel veel vraag is naar energie.

Als je een variabel tarief hebt voor je energiecontract of als je vaste contract afloopt, krijg je helaas te maken met een flinke verhoging. Een positiever nieuwtje is wel dat de overheid ingrijpt door een prijsplafond voor energie in te stellen. Hopelijk geeft dat in 2023 huishoudens met een variabel contract wat lucht.

3. (Ver)bouwen

Als je al een woning hebt en van plan bent die te verbouwen, ben je ook duurder uit dan een tijdje geleden. Hetzelfde geldt als je plannen hebt om zelf een nieuwbouwwoning te laten maken.

Er is een groot tekort aan bouwmaterialen, en grondstoffen worden ook nog eens steeds duurder. Dat heeft impact op de kosten voor verbouwen. Die kostenstijging merk je zowel als doe-het-zelver (wanneer je materiaal in de bouwmarkt koopt) als wanneer je een aannemer inschakelt.

Onder meer de prijzen van hout, staal en metalen constructiewerken zijn enorm gestegen. Staal is bijvoorbeeld zelfs 80% duurder dan een jaar geleden.

4. Karton en papier

De lockdownmaanden waarin Nederlanders massaal pakketjes lieten thuisbezorgen, hebben er aardig ingehakt. De voorraad papier en karton raakt op.

Ook doordat steeds meer bedrijven hun plastic verpakkingen laten vervangen door papier, neemt de vraag naar papier en karton alsmaar toe. Tel daar de stijgende prijzen van papier bij op, en je kunt je vast bedenken dat veel producten waar papier en karton bij komt kijken mogelijk duurder worden.

Onder meer de boekenindustrie merkt de toenemende schaarste van papier. Het komt zelfs voor dat boeken later worden uitgebracht doordat het papier voor de pagina’s niet direct leverbaar is. Wat je er als consument van zult merken, is nog onduidelijk. Maar hoe dan zal het ook zijn weerslag gaan hebben op je portemonnee.

5. Bier of cappuccino op het terras

Als stamgast in de kroeg of liefhebber van een terrasje zou je het kunnen merken op de bon. De kosten voor horecazaken zelf zijn gestegen. De huren en energiekosten voor horeca-ondernemers stijgen, personeel wordt (mede door schaarste) duurder en ook de prijzen van onder meer bier en koffie worden hoger. De kans is groot dat je dat gaat merken aan de kosten voor je geliefde biertje of cappuccino.

Volgens foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer zullen niet alle horecazaken hun prijzen direct verhogen. Sommigen willen waarschijnlijk hun stamgasten niet teleurstellen en houden daarom de prijzen op hetzelfde niveau.  Maar op termijn zullen bijna alle horecazaken waarschijnlijk genoodzaakt zijn hun drankjes tegen een hoger tarief op de menukaart te zetten.

6. Tweedehands auto’s

Occasions gaan als zoete broodjes over de toonbank. Alsof je er niets voor hoeft af te rekenen. Maar niets is minder waar: tweedehands auto’s zijn een stuk prijziger geworden door de snel toenemende vraag. Ook het tekort aan chips draagt bij aan de prijsstijgingen.

Waarom de vraag naar auto’s opeens zo is toegenomen? Volgens branchevereniging Bovag komt dat doordat mensen meer gebruik zijn gaan maken van eigen vervoer tijdens de coronacrisis. Door die grote vraag stijgt ook de prijs die je gemiddeld voor een tweedehands auto neertelt.

Bron: AD, FD