• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Aan deze 7 typen uitgaven zal je binnenkort flink meer kwijt zijn

Aan deze 7 typen uitgaven zal je binnenkort flink meer kwijt zijn

Van je energierekening tot je pot pastasaus

20 september 2021 door Romy Veul
6479x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een tekort aan chips, schaarste van bouwmateriaal, hoge transportkosten en de coronapandemie in het algemeen. Het zijn allemaal redenen dat we binnenkort als consumenten meer voor sommige producten moeten neertellen. En in sommige gevallen niet zo’n beetje ook. Onder meer tweedehands auto’s, energie en boodschappen zullen flink in prijs stijgen. Houd rekening met een prijsstijging voor deze 7 producten.

1. Levensmiddelen in de supermarkt

De prijzen voor boodschappen zullen waarschijnlijk fors omhoog gaan. Wat ‘fors’ betekent? Misschien wel zo’n 10%, voorspelt Cor Molenaar (econoom en retaildeskundige, verbonden aan de Erasmus Universiteit als bijzonder hoogleraar). Het is het resultaat van de hogere kosten voor het transport, de hogere grondstofprijzen (voor onder meer graan, olie en suiker) en de schaarste van bepaalde producten. Ook zijn de prijzen voor de verpakkingen van veel levensmiddelen gestegen.

Tot nu toe rekenden supermarkten deze kostenstijgingen nauwelijks door aan hun klanten, maar binnenkort kunnen ze niet anders dan toch hun prijzen omhoog gooien. Dat zal je merken als klant. Onder meer voor je favoriete pot pastasaus en je fles shampoo zal je binnenkort waarschijnlijk een hoger bedrag neertellen.

Overigens zijn sommige supermarkten aardig gewiekst in het slim doorvoeren van zo’n prijsstijging. In plaats van dat ze de prijs op het bordje bij een pak koekjes verhogen, kunnen ze bijvoorbeeld ook twee koekjes minder in een verpakking stoppen en de prijs gelijk houden. Dat merk je misschien niet direct op de kassabon, maar ook dan ben je puntje bij paaltje meer kwijt aan je boodschappen.

2. Gas en energie

Al eerder berichtten we dat de tarieven voor gas en energie fors omhoog gaan. Je betaalt op dit moment zelfs bijna twee keer zoveel als op het laagterecord tijdens de lockdown vorig jaar. Met de tarieven van dit moment zou je als gemiddeld huishouden jaarlijks zo’n € 1500 aan stookkosten betalen. Die kostenstijging komt onder andere door de schaarste van gas en energie.

In de winter was het relatief koud, waardoor er meer is gestookt en de voorraden er sneller doorheen zijn gegaan. Daarnaast kan er minder gas worden gewonnen én minder gas uit het buitenland worden aangeleverd. Dat terwijl er wel veel vraag is naar energie.

Als je een variabel tarief hebt voor je energiecontract, kun je helaas vanaf 1 januari 2022 rekenen op een flinke verhoging. Het advies van de Consumentenbond? Stap over naar een andere leverancier. Het levert je op z’n minst een mooie welkomstbonus op en mogelijk een aantrekkelijker energiecontract op.

3. Een nieuwe koop- of huurwoning

Aan het begin van de coronacrisis werd nog verwacht dat de stijging van de huizenprijzen snel tot een eind zou komen. Maar nee, ook in coronatijd zijn de woningprijzen voor koopwoningen vrolijk door gestegen. En hoe! De huizenprijzen hebben ook de afgelopen tijd vele hoogterecords gebroken.

De vraag naar woningen blijft enorm en het tekort aan beschikbare huizen is nog altijd zichtbaar. Met forse overbiedingen tot gevolg. Al met al liggen de prijzen voor koopwoningen nu zo’n 16,3% hoger dan vorig jaar. Zicht op een daling of stabilisatie is er op korte termijn niet.

Voor mensen die op dit moment een huurwoning hebben, is er positiever nieuws. Het kabinet heeft de prijsstijgingen voor huurwoningen aan banden gelegd. Daardoor zijn de sociale huurprijzen bijvoorbeeld niet eerder zo weinig gestegen als nu. Als je al in een huurwoning woont, mogen verhuurders de huur maar heel beperkt laten stijgen.

Helaas mogen verhuurders hun huurtarief wel nog steeds verhogen zodra er een nieuwe bewoner in de woning intrekt. Bij een nieuw huurcontract zie je vaak een stijging van zo’n 7,2%, zo bleek laatst.

4. (Ver)bouwen

Als je al een woning hebt en van plan bent die te verbouwen, ben je ook duurder uit dan een tijdje geleden. Hetzelfde geldt als je plannen hebt om zelf een nieuwbouwwoning te laten maken.

Er is een groot tekort aan bouwmaterialen, en grondstoffen worden ook nog eens steeds duurder. Dat heeft impact op de kosten voor verbouwen. Die kostenstijging merk je zowel als doe-het-zelver (wanneer je materiaal in de bouwmarkt koopt) als wanneer je een aannemer inschakelt.

Onder meer de prijzen van hout, staal en metalen constructiewerken zijn enorm gestegen. Staal is bijvoorbeeld zelfs 80% duurder dan een jaar geleden.

5. Karton en papier

De lockdownmaanden waarin Nederlanders massaal pakketjes lieten thuisbezorgen, hebben er aardig ingehakt. De voorraad papier en karton raakt op.

Ook doordat steeds meer bedrijven hun plastic verpakkingen laten vervangen door papier, neemt de vraag naar papier en karton alsmaar toe. Tel daar de stijgende prijzen van papier bij op, en je kunt je vast bedenken dat veel producten waar papier en karton bij komt kijken mogelijk duurder worden.

Onder meer de boekenindustrie merkt de toenemende schaarste van papier. Het komt zelfs voor dat boeken later worden uitgebracht doordat het papier voor de pagina’s niet direct leverbaar is. Wat je er als consument van zult merken, is nog onduidelijk. Maar hoe dan zal het ook zijn weerslag gaan hebben op je portemonnee.

6. Bier of cappuccino op het terras

Als stamgast in de kroeg of liefhebber van een terrasje zou je het kunnen merken op de bon. De kosten voor horecazaken zelf zijn gestegen. De huren stijgen, personeel wordt (mede door schaarste) duurder en ook de prijzen van onder meer bier en koffie worden hoger. De kans is groot dat je dat gaat merken aan de kosten voor je geliefde biertje of cappuccino.

Volgens foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer zullen niet alle horecazaken hun prijzen direct verhogen. Sommigen willen waarschijnlijk hun stamgasten niet teleurstellen en houden daarom de prijzen op hetzelfde niveau.  Maar op termijn zullen bijna alle horecazaken waarschijnlijk genoodzaakt zijn hun drankjes tegen een hoger tarief op de menukaart te zetten.

7. Tweedehands auto’s

Occasions gaan als zoete broodjes over de toonbank. Alsof je er niets voor hoeft af te rekenen. Maar niets is minder waar: tweedehands auto’s worden juist prijziger door de snel toenemende vraag. Ook het tekort aan chips draagt bij aan de prijsstijgingen.

Waarom de vraag naar auto’s opeens zo is toegenomen? Volgens branchevereniging Bovag komt dat doordat mensen meer gebruik zijn gaan maken van eigen vervoer tijdens de coronacrisis. Door die grote vraag stijgt ook de prijs die je gemiddeld voor een tweedehands auto neertelt.

Bron: AD, FD