Je woning verbouwen is flink duurder geworden

Kosten voor verbouwen en bouwmateriaal rijzen de pan uit

17 mei 2021 door Romy Veul
1 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Heb jij verbouwplannen voor je woning? Je bent niet de enige. Het aantal mensen dat zijn woning wil verbouwen, is de afgelopen maanden flink gestegen. Net als de kosten voor het laten (ver)bouwen van een woning. Door de grote vraag naar bouwmateriaal als staal, koper en hout is ook de prijs daarvan fors toegenomen. Dat maakt het anno 2021 een stuk duurder om nu je woning te laten aanpakken, want de extra kosten worden in veel gevallen doorbelast aan de klant.

Toegenomen vraag naar bouwmateriaal

Het begon allemaal toen aan het begin van de coronacrisis de productie van bouwmateriaal tijdelijk stil lag. Er werd destijds nog verwacht dat de woningmarkt door de coronacrisis zou afkoelen en dat er dus minder vraag zou zijn naar bouwmateriaal. In de praktijk pakte dat uiteindelijk heel anders uit: de krapte op de woningmarkt is groter dan ooit en er zijn juist nu veel mensen die hun spaargeld in een verbouwing van hun huis steken. Daardoor is de vraag naar bouwmateriaal groter dan het aanbod ervan. Dat werkt ook door in de prijzen.

Bouwen is duurder

Aan NOS vertelt Piet Adema, voorzitter van WoningbouwersNL (een vereniging van specialisten in de woningbouw) dat bouwen ook in het algemeen duurder is geworden. Zo zouden de bouwkosten voor een rijtjeshuis inmiddels 37% hoger liggen dan in 2016. Dat heeft er deels mee te maken dat er strengere regels gelden voor duurzaamheid bij nieuwbouwwoningen en dat energiezuinig bouwen nu eenmaal duurder is. Ook speelt mee dat alle bedrijven in de bouw en in bouwmaterialen door de toegenomen vraag hun prijzen omhoog kunnen gooien zonder dat de vraag ernaar afneemt. Daar geven ze dan ook massaal gehoor aan.

Die prijsstijging is te merken in elke stap van de keten. Aan de ene kant zijn de prijzen van grondstoffen gestegen. Aan de andere kant is de stijging ook te zien bij de materialen die van de grondstoffen zijn gemaakt. Zelfs de schroeven die worden gebruikt zijn bijvoorbeeld in prijs gestegen.

Wie betaalt de extra kosten?

Prijsstijgingen in de bouw komen wel vaker voor. Kleine prijsstijgingen (van zo’n 1-5%) neemt de aannemer meestal voor eigen rekening bij nieuwbouw; dit is ook meegenomen in de begroting. Maar het lijkt er nu op dat de prijsstijgingen weleens boven de 5% kunnen gaan uitkomen. Wie dan de stijging voor zijn rekening neemt, is de vraag. Het lijkt erop dat bouwbedrijven niet anders kunnen dan dit nu ook doorrekenen aan de klant – voor verbouwen én nieuwbouw.

Bron: NOS