• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Je ecologische voetafdruk verkleinen? 19 tips waarmee dat jou lukt!

Je ecologische voetafdruk verkleinen? 19 tips waarmee dat jou lukt!

Met deze kleine en grote stappen maak jij het verschil

20 augustus 2021 door Romy Veul
22 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het klimaatrapport liegt er niet om. Helaas. We moeten allemaal een steentje bijdragen om de aarde te vriend te houden en onze planeet groen te laten blijven. De grootste stappen komen op het bordje van de overheden, maar ook als huishouden kun je een bijdrage leveren. Deze 19 dingen kun jij doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wat is de ecologische voetafdruk?

Voordat we enthousiast met tips beginnen te strooien, laten we eerst eens kijken wat de ecologische voetafdruk dan precies inhoudt.

Bij je ecologische voetafdruk gaat het er (volgens de definitie van het Wereld Natuur Fonds) om hoeveel ruimte er nodig is voor de productie van alles wat jij gebruikt en voor de opname van de CO2 die jij uitstoot. Die ruimte wordt omgerekend naar de hoeveelheid productief land.

Je ecologische voetafdruk wordt uitgedrukt in mondiale hectare. Ook wel gha. Per persoon is er wereldwijd ongeveer 1,7 gha land beschikbaar, terwijl er gemiddeld per persoon nu zo’n 2,6 gha nodig is. Er is dus actie nodig om de gemiddelde voetafdruk omlaag te krijgen. Gelukkig kun je daar ook zelf als individu iets aan doen.

Wat is mijn ecologische voetafdruk dan?

Die kun je uitrekenen door in handige online tools je gegevens in te vullen over onder andere je leefstijl en je stroomverbruik. Onder meer op de website Duurzaamheid in actie kun je uitrekenen hoeveel jouw mondiale voetafdruk is.

Ben je negatief verrast door de uitkomst? Geen zorgen, je kunt je ecologische voetafdruk verkleinen. Daar bestaan vele opties voor, waarover we je straks helemaal bijpraten.

Tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen

Je voetafdruk verkleinen kun je voor elkaar krijgen met zowel kleine als grote stappen. Wij hebben een mooie mix gemaakt, zodat je zelf kunt bepalen welke stappen voor jou haalbaar zijn om je duurzame voetafdruk te verlagen.

1. Was je kleding duurzamer

Door je kleding te wassen op een lagere temperatuur, kun je per jaar heel veel stroom besparen. Dat scheelt jou op je energierekening en scheelt ook voor het milieu. Over het algemeen is 30 graden een prima temperatuur voor het wassen van kleding.

Wat ook helpt om duurzamer te wassen, is je wasmachine op de ecostand zetten. Die doet er ietsje langer over, maar verbruikt wel minder water én stroom.

En een laatste tip: let op de hoeveelheid wasmiddel of wasverzachter die je gebruikt. Veel Nederlanders zijn iets te scheutig met wasmiddel. Het ruikt ook zó lekker. Maar zo’n grote hoeveelheid is echt niet nodig om je kleding schoon te krijgen. Check op de verpakking hoeveel wasmiddel nodig is voor je kleding en kijk of je daarin wat kunt besparen.

2. Hang je kleding buiten te drogen

Als we het dan toch over wassen hebben: drogen kan wellicht ook een stuk duurzamer. Je kunt je kleding natuurlijk in de droger gooien, maar dat kost veel stroom. Een duurzamere optie is om je kleding buiten te drogen te hangen. Op zonnige dagen kan dat prima. En regent het? Dan kun je het wasrek ook in huis zetten, bijvoorbeeld in de douche (om vochtigheid in huis te voorkomen).

3. Koop producten naar het seizoen

Hartstikke lekker, die aardbeien in de winter. Maar misschien is je al eens opgevallen dat je je er buiten de zomer om blauw aan betaalt. Niet zonder reden: jouw bakje aardbeien heeft waarschijnlijk een lange weg afgelegd, omdat er in Nederland geen aardbeien groeien in de winter.

Producten van ver halen, is ook niet al te best voor het milieu. Denk maar aan de hoeveelheid CO2-uitstoot die met het transport gemoeid gaat. Kies daarom liever voor seizoensproducten. Denk aan Hollandse aardbeien in de zomer, mandarijntjes in de winter en Elstar-appels in de herfst. Beter voor het milieu en voor je boodschappenbudget!

4. Probeer plasticvrij boodschappen te doen

Bij veel boodschappen wordt onnodig veel plastic gebruikt. Denk maar aan de plastic verpakkingen om losse paprika’s. Totaal overbodig eigenlijk! Nu is volledig plasticvrij boodschappen doen in een gewone supermarkt wat lastig, maar je kunt wel je best doen om te minderen met plastic. Het helpt bijvoorbeeld al als je voor voordeelverpakkingen gaat. Dan is de hoeveelheid plastic in verhouding tot de hoeveelheid product kleiner.

Neem verder je eigen groenten- en fruitzakjes mee van katoen of andere stof. Dan hoef je niet steeds plastic zakjes te pakken in de supermarkt.

En wil je voor helemaal plasticvrij gaan? Ga dan eens naar een biologische winkel of overweeg Pieter Pot: een nieuw supermarktconcept waar je eten in recyclebare glazen potten kunt bestellen.

5. Gebruik je eigen waterfles of koffiebeker

Koop je geen flesjes van wegwerpplastic meer? Dan zet je een belangrijke stap om de plastic soup tegen te gaan en de oceaandieren te beschermen. Met je eigen waterfles op zak zit je nooit meer om een plastic flesje verlegen.

En bestel je een koffie to go bij een koffietentje? Neem dan je eigen koffiebeker mee van huis. Ook dat scheelt plastic of papier. Bovendien drinkt een eigen beker misschien wel extra fijn.

6. Vermijd het gebruik van plastic zakjes

Heel handig, die boterhamzakjes. Maar ook die zijn vaak gemaakt van plastic en zijn dus niet zo duurzaam. Als je liever gaat voor een milieubewust alternatief, kun je beter bakjes gebruiken om dingen in op te bergen. Of bewaar de zakken waar je brood in zit en neem daarin bijvoorbeeld je lunch mee naar werk.

7. Borstel met bamboe

Ken je de bamboe tandenborstels al? Je tandenborstel vervangen is misschien wel de simpelste manier om je voetafdruk te verkleinen. Maar effectief is het wel. Ervan uitgaande dat je elke drie maanden een nieuwe tandenborstel koopt, bespaar je er toch maar weer vier plastic tandenborstels per jaar mee.

Ook nagelborstels en afwasborstels bestaan trouwens van bamboe.

8. Eet minder vlees

Wie een paar keer per week kiest voor vegetarisch eten, kan zijn ecologische voetafdruk al enorm verkleinen. Als je het lastig vindt om je wekelijkse stukje biefstuk of de frikandel in de snackbar te laten staan, kun je dus ook minderen met vlees in plaats van er helemaal mee te stoppen.

Met een enorm aanbod aan vleesvervangers in de supermarkt, kun je er wellicht een leuke sport van maken om lekkere vega-opties te ontdekken.

9. Koop minder kleding

Wist je dat de kledingindustrie ook een grote impact heeft op het milieu. Gelukkig zijn steeds meer merken bezig met duurzaamheid en vind je dan ook in steeds meer gangbare winkels duurzame(re) kleding. Verdiep je eens in duurzame opties bij jouw favoriete winkel of ga op zoek naar tweedehands kleding. Ook helpt het om in het algemeen minder kleding te kopen.

10. Neem een biebabonnement of e-reader

Ben jij een groot boekenliefhebber en geef je niet zoveel om een volle boekenkast in huis? Overweeg dan om een bibliotheekabonnement te nemen, zodat je boeken niet zelf hoeft aan te schaffen als je ze wilt lezen. Ook een e-reader is een goede optie. Digitale boeken kosten immers geen papier.

11. Reis vaker met de fiets

Misschien minder aantrekkelijk op regenachtige dagen. Maar als we heel eerlijk zijn, zijn er ook in Nederland genoeg dagen waarop de zon wél schijnt. Laat op die dagen eens de auto staan voor een afspraak in het dorp en spring in plaats daarvan op de fiets. Is ook nog goed voor je dagelijkse lichaamsbeweging!

12. Laat ledlampen installeren

Heb je nog hallogeenlampjes of spaarlampen hangen? Dan is led een duurzamer alternatief. Het lijkt een kleine aanpassing, maar scheelt je op jaarbasis heel veel energie. Ook gaan ledlampen veel langer mee dan spaarlampen.

13. Kies voor zonnepanelen

Wil je je ecologische voetafdruk drastisch verkleinen? Dan zijn zonnepanelen een heel zinvolle investering. Ze kosten “iets” meer dan een paar nieuwe lampjes of een e-reader, maar leveren je wel een enorme besparing op je energierekening op. Je wekt met zonnepanelen een groot deel van je energie zelf op, via de zon, waardoor er voor jouw huishouden minder stroom van het net nodig is én je minder CO2 uitstoot.

Zonnepanelen hoef je trouwens niet in één keer te financieren. Daar bestaan allerlei handige subsidies en leningen voor. Ook je hypotheek verhogen is misschien een optie om je zonnepanelen te bekostigen.

14. Koop tweedehands of refurbished

Consuminderen is een belangrijke stap om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Het helpt al als je meer tweedehands koopt. Dan hoeven er minder nieuwe producten voor jou gemaakt te worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan tweedehands kleding, maar ook aan refurbished elektronica. Een telefoon die nog zo goed als nieuw is bijvoorbeeld of een televisie die slechts een half jaar is gebruikt en van nieuwe onderdelen is voorzien.

15. Voorkom voedselverspilling

Op jaarbasis wordt in Nederland best wel wat eten weggegooid. Voorkom dat er eten in jouw prullenbak belandt door bijvoorbeeld een weekmenu te maken of door één dag per week te koken met restjes. Je kunt er een leuke sport van maken om ook van overblijfsels nog een feestmaal te maken. Wie weet kom je zo nog op vernieuwende culinaire ideeën.

Ook Too Good To Go (een handige app waarmee je voor weinig geld producten kunt kopen die bijna overdatum zijn) is een leuk initiatief om voedsel van de kliko te redden.  

16. Pak minder vaak het vliegtuig

Reizen is geweldig om nieuwe indrukken en ervaringen op te doen. Helaas is het voor het milieu iets minder goed, zeker reizen met het vliegtuig. Nu is het misschien lastig om nooit meer op vliegvakantie te gaan. Wel kun je overwegen om voor bestemmingen binnen Europa de auto te pakken en om voor verdere bestemmingen langer op je bestemming te blijven. Ook dat helpt om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

17. Gebruik minder water

Soms kun je met kleine aanpassingen je waterverbruik drastisch beperken. Denk daarbij aan korter onder de douche staan, de kraan niet open laten staan, de vaatwasser alleen laten draaien als die vol is of de waterbesparende doorspoelstand gebruiken voor het toilet na een kleine boodschap. Ook kun je afwaswater opvangen in een teiltje en vervolgens gebruiken om planten water te geven.

18. Kies voor elektrisch of hybride rijden

Helaas hangt aan elektrische auto’s vaak nog een aardig prijskaartje. Maar daar staat tegenover dat het vele malen zuiniger is dan rijden op benzine. Je hoeft niet meer steeds flinke bedragen bij de pomp af te rekenen en hebt ook geen of minder fossiele brandstoffen nodig. Dat scheelt enorm voor je ecologische voetafdruk. In plaats van een elektrische auto kun je ook kiezen voor een hybride auto. Die zijn vaak wat voordeliger.

Overigens is het ook mogelijk om je elektrische auto met je eigen zonnepanelen op te laden. Dan weet je zeker dat je op groene energie rijdt. Dubbel duurzaam dus!

19. Haal je opladers uit het stopcontact

Ten slotte nog een piepkleine tip die helpt. Gebruik je je laptop niet of staat de batterij van je telefoon al op 100%? Haal dan de oplader of accu uit het stopcontact. Scheelt een klein beetje stroom. Maar nogmaals: alle kleine beetjes die je bijdraagt aan het milieu, hebben samen toch een hele hoop effect.

Ecologische voetafdruk verkleinen, wat kun jij doen?

Aan opties geen gebrek dus om je ecologische voetafdruk kleiner te maken. Het is vooral zaak om te kijken wat voor jou haalbaar is en wat jij kunt doen. Over het algemeen zijn minder reizen, minder spullen kopen en minder vlees eten de stappen met de grootste positieve impact op je voetafdruk. Maar ook de kleine stappen kunnen tezamen een groots effect hebben.

Onderzoek waar jouw kansen liggen en waar je een aanpassing in kunt maken. Je kunt vast iets doen. En alles wat je doet, doet ertoe.

Duurzame maatregelen financieren - wij adviseren je graag!

Wil je het graag groots aanpakken door je woning te verduurzamen? Wij denken graag met je mee over de financieringsopties voor verduurzamende maatregelen. Maak gerust een online afspraak met een van onze Hypotheekexperts om je te verdiepen in jouw mogelijkheden.