Zonnepanelen financieren, wat zijn je opties?


15 april 2021 door Romy Veul
31x gelezen
LinkedIn
LinkedIn

Eén blik op de daken zegt genoeg: zonnepanelen zijn erg geliefd. Steeds meer Nederlanders laten zwarte of blauwe panelen op hun dak leggen. Daarmee wekken ze voortaan hun eigen stroom op via de zon. Een mooie duurzame stap! Oh ja, en het scheelt ook nog een leuk bedrag op je energierekening. Maar hoe kun je zonnepanelen financieren? Wat zijn de opties daarvoor, naast je eigen spaargeld gebruiken?

1. Zonnepanelen financieren met je hypotheek

Misschien is je hypotheek verhogen een optie. Kom je niet altijd voor in aanmerking. Maar als je inkomen voldoende is en je totale hypotheek maximaal 106% van je woningwaarde is, kun je wellicht een extra hypotheek krijgen. In de vorm van een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek. Wat die twee precies inhouden, lees je in ons stappenplan hypotheek verhogen.

Een fijn voordeel aan zonnepanelen financieren met je hypotheek is dat de hypotheekrente op dit moment erg laag ligt. Een stuk lager dan bij een consumptief krediet! Ook heb je 30 jaar de tijd om je hypotheek af te lossen. Daardoor is je aankoop van de zonnepanelen over een aantal jaar uitgesmeerd. Daar staat tegenover dat het verhogen van je hypotheek wel kosten met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor de notaris en voor de taxatie van je woning.

Overigens geldt normaal gesproken dat je 100% van je woningwaarde kunt lenen aan hypotheek. Maar als je je hypotheek (deels) gebruikt voor verduurzamende maatregelen, zoals zonnepanelen, dan is dit percentage 106%.

2. Sluit een Energiebespaarlening af

De overheid stimuleert Nederlanders graag om energiebesparende maatregelen te treffen. Daarom is landelijk een speciale lening in het leven geroepen om dit soort maatregelen mee te financieren. Met de toepasselijke naam ‘Energiebespaarlening’. Die lening kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het financieren van zonnepanelen. Je kunt zelf je looptijd bepalen voor deze lening.

Let wel op dat je maximaal 75% van het geleende bedrag aan zonnepanelen mag uitgeven. Het resterende bedrag van de lening moet je in andere energiebesparende maatregelen steken. Denk aan nieuw isolatiemateriaal, een groen dak of een warmtepomp.

3. Duurzaamheidslening

Deze lening is niet landelijk beschikbaar, maar wel in een groot aantal gemeenten. Misschien ook in de jouwe. Dit is een speciale lening voor verduurzamende maatregelen. Het voordeel: de extra lage rente – lager dan voor een persoonlijke lening. Natuurlijk is zo’n lening wel aan bepaalde voorwaarden verbonden, die in elke gemeente kunnen verschillen. Goed dus om te checken hoe dit in jouw gemeente zit!

4. Subsidie zonnepanelen

Verder gelden in sommige gemeenten aparte subsidies voor zonnepanelen. In de Energiesubsidiewijzer kun je per gemeente zien welke regelingen er zijn. De subsidie dekt waarschijnlijk niet de volledige kosten van de zonnepanelen, maar wel een deel ervan.

5. Zonnepanelen huren of op afbetaling kopen

Vind je zonnepanelen te duur in aanschaf? Of wil je ze eerst een tijdje proberen? Dan is het misschien een optie om zonnepanelen te huren of op afbetaling te kopen. De kosten zijn dan gespreid over een langere periode.

Bij kopen of afbetaling betaal je maandelijks een bedrag voor de zonnepanelen totdat je ze volledig hebt afbetaald. Wel bestaan je kosten naast aflossing ook uit rente. Daardoor ben je over de hele looptijd vaak een stuk meer kwijt dan als je de zonnepanelen in één keer betaalt.

Bij zonnepanelen huren betaal je ook een maandelijks bedrag. Het is afhankelijk van je afgesproken voorwaarden met de verhuurder of je na een bepaalde periode zelf eigenaar wordt van de panelen of niet. Een voordeel van huren is dat je niet in één keer een flinke smak geld kwijt bent. Een nadeel is dat je niet heel voordelig uit bent en dat de panelen niet meteen jouw eigendom zijn.

Wat dat betreft is zonnepanelen kopen – zonder afbetaling – zeker op de lange termijn een stuk voordeliger.

Mooie meevaller: btw op zonnepanelen terugvragen

Als je zonnepanelen koopt, profiteer je daarbij van een fijn financieel voordeel. Dat maakt je zonnepanelen financieren iets voordeliger. Je kunt namelijk de btw die je betaalt voor de zonnepanelen en de installatie ervan terugvragen. Doordat je je eigen stroom gaat opwekken, ziet de Belastingdienst jou als een “ondernemer”. Daarom mag je 21% btw terugvragen. Dat scheelt al snel een mooi bedrag aan kosten.

De btw terugvragen doe je binnen 6 maanden na het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Op de website van de Belastingdienst lees je precies hoe dit werkt.