Is de huidige woningmarkt extra gunstig voor starters?


Wesley van den Ham door Wesley van den Ham op 01-12-2020
4x gelezen

De afgelopen jaren was één ding duidelijk. Voor starters was de krapte op de woningmarkt niet bepaald voordelig. Zij hebben vaak moeite om met hun beperkte budget een geschikte woning te vinden. Zeker in een tijd waarin soms flink overboden wordt. Verandert de coronacrisis daar iets in? Biedt de coronapandemie – nu of in de toekomst – extra kansen voor starters?

Starters woningmarkt drinken koffie aan tafel

Belastingaangifte

Voor mensen die in 2019 een huis hebben gekocht, is er goed nieuws voor hun belastingaangifte. Zij profiteren van een mooie meevaller. Als je in 2019 een huis hebt gekocht, kun je namelijk meerdere kosten voor het krijgen van je hypotheek aftrekken. Dat betekent dat je minder hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Misschien krijg je zelfs een bedrag terug.

Hoe dat zit? Voor het afsluiten van een hypotheek betaal je verschillende kosten, zoals notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. Een deel van die kosten is fiscaal aftrekbaar. Dat houdt in dat je de kosten eenmalig mag aftrekken bij de belastingaangifte over het afgelopen jaar.

Aftrekposten eigen woning

Heb je een woning gekocht in 2019? Dan profiteer je eenmalig van de volgende aftrekposten voor je eigen woning:

  • de kosten voor hypotheekadvies (voor advies én bemiddeling);
  • de notariskosten (zowel voor de hypotheekakte als voor de inschrijving van de hypotheek in het kadaster);
  • de taxatiekosten voor de woning (mits de taxatie nodig was om de geldlening te krijgen);
  • de kosten voor de aanvraag van NHG (lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie);
  • de borgtochtprovisie (eenmalige kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG);
  • de bereidstellingsprovisie (de kosten die je betaalt als je de geldigheid van je hypotheekofferte wilt verlengen, bijvoorbeeld als de overdracht nog een tijdje duurt);
  • de bouwrente (alleen als je deze hebt betaald ná het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst);
  • de kosten voor een verbouwingsdepot, verbouwingslening of nieuwbouwdepot.

Er is trouwens meer goed nieuws: ook in volgende jaren kun je nog profiteren van aftrekposten. Zolang je hypotheek loopt, heb je namelijk onder bepaalde voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek. Maximaal 30 jaar lang kan dat je een mooi belastingvoordeel opleveren.

Meer informatie over de verschillende aftrekposten kun je lezen op de website van de Belastingdienst.

Ook aftrekposten voor oversluiters

Heb je in 2019 een hypotheek overgesloten? Dan mag je ook de boeterente voor het oversluiten aftrekken bij je belastingaangifte. En dat niet alleen. Ook voor oversluiters geldt dat zij de taxatiekosten en notariskosten voor de hypotheek, de bemiddelingskosten en de NHG-kosten mogen aftrekken.

Welke kosten mag je NIET aftrekken?

Helaas, het is niet altijd feest. Sommige kosten voor de aankoop van je huis zijn niet aftrekbaar. Dat geldt voor de volgende kosten:

  • de kosten voor de aankoopmakelaar;
  • de overdrachtsbelasting (en de btw daarover);
  • de notariskosten voor de koopakte (alleen de notariskosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar; de kosten voor de leveringsakte van de notaris vallen daar niet onder);
  • de kosten voor je verbouwing of voor onderhoud van je woning;
  • de bouwrente die je hebt betaald vóór het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst;
  • de kosten voor een eventuele bankgarantie (voor betaling van de waarborgsom);
  • de afkoopsom voor erfpacht.

Hoe zit het precies met de aftrekposten eigen woning?

De aftrekposten eigen woning kun je niet één op één aftrekken van het totaalbedrag dat je aan belasting moet betalen. Een aftrekpost van € 5000 levert je dus niet meteen € 5000 aan belastingvoordeel op.

Hoe het wel zit? De aftrekposten eigen woning mag je aftrekken van je belastbare inkomen in box 1. Daar staat tegenover dat je ook een bijtelpost hebt: het eigenwoningforfait. Hoeveel besparing het saldo van de aftrek- en bijtelposten je opleveren, hangt af van het belastingtarief dat jij in box 1 moet betalen. Dit tarief is weer afhankelijk van je leeftijd, je inkomen en jouw belastingschijf. Hoe meer je verdient, hoe meer je profiteert van de aftrekposten. Het maximale aftrekpercentage voor aftrekposten voor de eigen woning bedroeg in 2019 maximaal 49%, in 2020 maximaal 46% en wordt de komende jaren met 3% per jaar verlaagd.

Heb je het huis samen met een partner gekocht? En zijn jullie ook fiscale partners? Dan mag je van de Belastingdienst de aftrekposten verdelen over jezelf en je fiscale partner. En dat mag op de manier die voor jullie het gunstigst is. Zo kun je ervoor kiezen de kosten af te trekken voor de persoon met het hoogste inkomen. Dat scheelt weer!

Hoe trek je deze kosten af?

De aftrekposten voor je eigen woning geef je op bij de aangifte inkomstenbelasting (in Mijn Belastingdienst). Dit doe je in de categorie ‘Hypotheken en andere schulden’ onder het kopje ‘Financieringskosten’. Als je de gemaakte kosten invult, worden deze automatisch afgetrokken van het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

Je moet trouwens zelf nagaan hoeveel je aan o.a. notaris- en taxatiekosten kwijt bent geweest. De aftrekposten staan niet vooraf ingevuld in je aangifte. Welke kosten je hebt gemaakt en hoeveel die kosten zijn, kun je waarschijnlijk terugvinden op de rekening van je notaris en hypotheekadviseur.

Overigens kan het ook zijn dat je de kosten al eerder hebt opgegeven bij een aanvraag of wijziging van de voorlopige aanslag. In dat geval moet je de kosten alsnog opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting voor 2019. Je hebt dan alleen waarschijnlijk al eerder het bedrag teruggekregen. Helaas pindakaas.

Dit jaar een huis gekocht? Vraag een voorlopige aanslag aan!

Heb je dit jaar een woning gekocht? Of heb je grootse plannen om later dit jaar jouw droomwoning aan te schaffen? Dan profiteer je ook van deze eenmalige aftrekposten bij de aanschaf van een woning. Maar dan natuurlijk pas bij je belastingaangifte over 2021. Wil je de kosten al eerder terug ontvangen, bijvoorbeeld om je verbouwing te financieren? Vraag dan een voorlopige aanslag aan. Let wel op dat je de voorlopige aanslag voor het volgende jaar in januari op tijd wijzigt. Zo voorkom je dat je later veel moet terugbetalen.

Hypotheekadvies nodig?

Heb je behoefte aan persoonlijk hypotheekadvies? Bijvoorbeeld omdat je benieuwd bent of je op je hypotheek kunt besparen? Of omdat je verhuis- of verbouwplannen hebt? Onze Hypotheekexperts helpen je graag met deskundig én persoonlijke advies.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Dus, hoe gunstig is de woningmarkt nu voor starters?

Tot nu toe lijkt de impact van de coronacrisis op de woningmarkt dus niet duidelijk merkbaar. Er is nog altijd veel vraag naar woningen, overbieden is nog steeds aan de orde van de dag en consumenten gaan zich door het vele thuiswerken juist eerder oriënteren op een nieuwe woning.

Het is lastig te voorspellen wat de huizenmarkt na verloop van tijd zal doen. Gaan de huizenprijzen bijvoorbeeld na de crisis dalen of gaat de stijging alleen iets minder hard? En wat doen de huizenprijzen als deze coronacrisis achter de rug is? Gaan de prijzen dan weer hard omhoog, omdat de vraag nog steeds veel groter is dan het aanbod, of zorgt de krimp van de economie ook voor een daling van de huizenprijzen? Dat zal de tijd moeten leren.

Wel is duidelijk dat de huidige woningmarkt in drie opzichten voor starters gunstig kan zijn: de rente ligt laag, je betaalt geen overdrachtsbelasting en je hebt mogelijk minder concurrentie van beleggers. Wie weet maakt dat het kopen van je droomwoning voor jou haalbaarder dan eerst.

Een huis bezichtigen kan nog steeds!

Overigens is het nog steeds prima mogelijk om een huis te bezichtigen. Corona hoeft dat niet in de weg te staan. Natuurlijk moeten makelaars rekening houden met de RIVM-richtlijnen. Zo houden ze 1,5 meter afstand, is een mondkapje verplicht, worden woningen vooraf grondig schoongemaakt en mag je bij een bezichtiging maar met z’n tweeën naar binnen.

Ook hypotheekadviesgesprekken en notarisafspraken kunnen gewoon doorgaan. Meer weten over een huis kopen en een hypotheek afsluiten tijdens corona? Lees de veelgestelde vragen op onze site.

Jouw Hypotheekexpert vertelt je graag meer

Wil je precies weten wat jouw mogelijkheden zijn voor je eerste koopwoning? Of heb je misschien zelfs al een woning op het oog? Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan precies voor je uitzoeken wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Ja, dat kan ook gewoon vanaf afstand. Onze Hypotheekexperts zijn gewend om digitaal te communiceren, maar dan mét persoonlijke aandacht voor jou.

Neem contact op voor een vrijblijvende eerste afspraak. Dan zoekt een Hypotheekexpert volledig gratis voor je uit wat jouw opties voor een hypotheek en voor een koophuis zijn.

Plan een oriëntatiegesprek

Klanten geven ons een:

385 beoordelingen

9.8