Is de huidige woningmarkt extra gunstig voor starters?

De afgelopen jaren was één ding duidelijk. Voor starters was de krapte op de woningmarkt niet bepaald voordelig. Zij hadden vaak moeite om met hun beperkte budget een geschikte woning te vinden. Zeker in een tijd waarin soms flink overboden wordt. Maar door de coronacrisis zijn er veranderingen merkbaar op de woningmarkt. Biedt de huidige situatie extra kansen voor starters?

De woningmarkt voor starters

Al enkele jaren zijn de huizenprijzen aan het stijgen. In maart 2020 lagen de woningprijzen bijvoorbeeld weer 7,0% hoger dan in maart 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het Kadaster. Dit komt door de aanhoudende krapte op de woningmarkt. De vraag naar woningen is groot, terwijl het woningaanbod vrij beperkt is. Dat zorgt ervoor dat veel woningen, met name in de Randstad, boven de vraagprijs worden verkocht.

Voor starters maakte dit de aankoop van hun eerste woning vaak lastig. Zij kunnen door hun beperkte inkomen meestal een relatief lage maximale hypotheek krijgen. Tegelijkertijd hebben de meeste starters ook (nog) geen torenhoog spaarsaldo. Met een beperkt budget opboksen tegen de overbieders en investeerders met veel geld is soms best lastig.  

Hoe zit dat nu tijdens corona?

Maar de hierboven geschetste situatie was de situatie vóór de coronacrisis. De coronacrisis heeft grote financiële gevolgen. Ook de woningmarkt blijft waarschijnlijk niet buiten schot. Wat precies de invloed van corona op de woningmarkt zal zijn, is nog onzeker. Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Wel zijn economen het erover eens dat de crisis ook op de woningmarkt merkbaar zal zijn. En dat biedt misschien wel mooie kansen voor starters.

Voordeel 1: minder concurrentie

Laten we niet te vroeg juichen. Het aantal verkochte huizen was in maart 2020 nog niet sterk gedaald ten opzichte van eerdere maanden (wellicht zal dat in april anders zijn). Wel is één ding zeker: tijdens de coronacrisis komen er minder kijkers op woningen af. Uit cijfers van het Kadaster blijkt bijvoorbeeld dat vanaf 12 maart minder mensen zich oriënteren op een koopwoning. Volgens makelaars haken vooral twijfelaars af. Zij zetten hun plannen voor een koopwoning in de ijskast.

Ook zijn er signalen dat beleggers voorzichtiger zijn met het opkopen van woningen voor de verhuur.

Dat biedt dan weer mooie kansen voor starters: de concurrentie is door corona minder dan anders. Het zou dus kunnen dat je als starter minder hoeft te overbieden, waardoor een eerste woning kopen opeens wél mogelijk is.

Een huis bezichtigen kan nog steeds!

Overigens is het nog steeds prima mogelijk om een huis te bezichtigen. Corona hoeft dat niet in de weg te staan. Natuurlijk moeten makelaars rekening houden met de RIVM-richtlijnen. Zo houden ze 1,5 meter afstand en mag je bij een bezichtiging maar met z’n tweeën naar binnen.

Liever niet live een huis bezichtigen? Op dit moment zijn ook de virtuele bezichtigingen in opkomst. Via Facebook live een bezichtiging bijwonen of via videobellen een privétour van de makelaar krijgen? Het kan tegenwoordig allemaal. Vanaf veilige afstand dus! En als je na de virtuele tour écht enthousiast bent over een huis, dan kun je altijd alsnog een echte bezichtiging plannen.

Ook hypotheekadviesgesprekken en notarisafspraken kunnen gewoon doorgaan. Meer weten over een huis kopen en een hypotheek afsluiten tijdens corona? Lees de veelgestelde vragen op onze site.

Voordeel 2: lage hypotheekrente

Nog een voordeel waar je als starter van profiteert, is dat de hypotheekrente op dit moment laag ligt. Door corona is de rente de afgelopen weken weer wat gestegen, nadat de rente eerder een historisch laagterecord had bereikt. Overigens is de precieze ontwikkeling van de hypotheekrente lastig te voorspellen. Die hangt onder meer af van het verloop van de coronacrisis. Wel is zeker dat de rente nu een stuk lager ligt dan enkele jaren geleden. Als je nu een hypotheek afsluit, weet je dus zeker dat je langere tijd van de lage rente kunt profiteren.

Extra financieringsopties voor je eerste woning

Of je een woning kunt kopen als starter, hangt af van jouw persoonlijke en financiële situatie. Een huis kopen zonder eigen geld is helaas vrij lastig. Maar zolang je een vast contract (of intentieverklaring) en wat spaargeld hebt, zijn er misschien wel mogelijkheden.[ON|VBA2]  Als starter kun je namelijk misschien wel van deze extra opties gebruikmaken:

  • Misschien is het een mogelijkheid voor je ouders om financieel bij te springen. Zij kunnen eenmalig een belastingvrije schenking aan elk kind doen voor de aankoop van een huis.
  • Verder biedt de SVn Starterslening voor sommige starters uitkomst. Is je hypotheek samen met je spaargeld net niet voldoende om je eerste huis te kunnen kopen? Dan kun je in sommige gemeenten aanspraak maken op deze lening om je budget wat te vergroten.

Dus, hoe gunstig is de woningmarkt nu voor starters?

De meest recente cijfers over de woningmarkt zijn van maart 2020. In die cijfers was de impact van de coronacrisis op de woningmarkt nog niet heel duidelijk merkbaar. Het is lastig te voorspellen wat de huizenmarkt na verloop van tijd zal doen. Gaan de huizenprijzen bijvoorbeeld vanaf nu dalen of  gaat de stijging alleen iets minder hard. En wat doen de huizenprijzen als deze coronacrisis achter de rug is? Gaan de prijzen dan weer hard omhoog, omdat de vraag nog steeds veel groter is dan het aanbod, of zorgt de krimp van de economie ook voor een daling van de huizenprijzen? Dat zal de tijd moeten leren.

Wel is duidelijk dat de huidige woningmarkt in twee opzichten voor starters gunstig kan zijn: de rente ligt laag en je hebt tijdens de coronacrisis waarschijnlijk minder concurrentie. Wie weet wordt het kopen van je droomwoning voor jou daardoor wel haalbaarder dan eerst.

Jouw Hypotheekexpert vertelt je graag meer

Wil je precies weten wat jouw mogelijkheden zijn voor je eerste koopwoning? Of heb je misschien zelfs al een woning op het oog? Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan precies voor je uitzoeken wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Ja, dat kan ook gewoon vanaf afstand. Onze Hypotheekexperts zijn gewend om digitaal te communiceren, maar dan mét persoonlijke aandacht voor jou.

Neem contact op voor een vrijblijvende eerste afspraak. Dan zoekt een Hypotheekexpert volledig gratis voor je uit wat jouw opties voor een hypotheek en voor een koophuis zijn. Wie weet kun jij straks de sleutel van jouw eerste eigen woning in ontvangst nemen.

Onze adviseurs denken graag met je mee