Wonen en de coronacrisis, Veelgestelde vragen

De coronacrisis heeft impact op ons allemaal. Ook voor huiseigenaren heeft corona gevolgen, of je nu een koop- of een huurwoning hebt of op het punt staat te verhuizen. Van veel klanten krijgen wij prangende vragen. Wat als je je hypotheek niet meer kunt betalen? Kun je zomaar uit je huurwoning gezet worden? En hoe zit het met het (ver)kopen van een nieuwe woning in tijden van corona? Wij zetten de antwoorden op veelgestelde vragen over wonen en de coronacrisis voor je op een rij.

Hypotheek aanvragen

Loopt mijn hypotheekaanvraag vertraging op door de coronacrisis?

Veel processen verlopen op dit moment iets langzamer dan anders. Dat kan ook gelden voor een hypotheekaanvraag. Zo kan de taxateur of notaris ziek worden, waardoor het langer duurt voordat je aanvraag rond is. Ook hebben veel hypotheekverstrekkers het op dit moment erg druk, onder meer door alle aanvragen voor betaalregelingen en door het grote aantal mensen dat een hypotheek oversluit.

Om die reden is het soms slim om een langere termijn voor het financieringsvoorbehoud aan te houden dan de gebruikelijke 6 weken. Jouw Hypotheekexpert kan je daar meer over vertellen.

Wat als ik door corona mijn hypotheekaanvraag niet rondkrijg?

Heb je voor de coronacrisis een hypotheek aangevraagd en gooit corona roet in het eten? Bijvoorbeeld omdat je je baan kwijt bent geraakt of andere inkomsten niet meer binnenkrijgt? Dan zou het kunnen zijn dat je je hypotheekaanvraag niet rond krijgt. Gelukkig worden de meeste huizen verkocht onder voorbehoud van financiering. Dit houdt in dat de koop alleen doorgaat als je de financiering voor je woning rond krijgt. Is dat niet het geval? Dan kun je zonder boete van de aankoop van de woning af.

Let op: dit geldt alleen als je door problemen met de financiering het huis niet kunt kopen. Je kunt niet zonder reden van de aankoop van een huis afzien als je de koopakte al hebt getekend en de bedenktijd van 3 dagen voorbij is. Althans, dat kan wel. Je bent dan alleen verplicht om 10% van de koopsom als boete aan de verkoper te betalen.

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor een nieuwe hypotheekaanvraag?

Je hypotheekaanvraag wordt beoordeeld op basis van je huidige situatie en toekomstverwachtingen. Bij sommige ondernemers is het toekomstige inkomen op dit moment onzeker door de gevolgen van de coronacrisis. Daarom moeten ondernemers die een hypotheek met NHG aanvragen sinds 30 maart een extra vragenlijst invullen. Daarin wordt onder andere gevraagd of je als ondernemer financieel bent getroffen door de coronacrisis. De antwoorden op die vragen tellen mee bij de beoordeling van de aanvraag door de hypotheekverstrekker.

Als de huidige crisissituatie langer duurt, zou het kunnen dat de acceptatievoorwaarden voor hypotheken strenger worden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat mensen een lager percentage van de woningwaarde aan hypotheek mogen krijgen. Daar is nog niet meer over bekend. Op dit moment zijn de banken nog in overleg over de maatregelen die zij nemen.

Betalingsproblemen hypotheek

Ik kan door corona mijn hypotheek niet meer betalen, wat moet ik doen?

Als je in de problemen komt of dreigt te komen met de betaling van je hypotheek, kun je het beste direct contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Ook een hypotheekadviseur inschakelen is een slimme zet. Die gaat samen met jou op zoek naar een passende oplossing.

Maak je niet direct zorgen dat je uit je woning wordt gezet. Om gedwongen verkopen te voorkomen, hebben de meeste hypotheekverstrekkers maatregelen getroffen. Zo kun je bij veel hypotheekverstrekkers een betaalpauze aanvragen. Je krijgt dan uitstel voor de betaling van een aantal keer je maandlasten. Je doet de gemiste betaling(en) op een later moment alsnog. En dat zonder extra rente of kosten. Meer informatie over deze regeling kun je in dit artikel lezen.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek als ik een betaalpauze aanvraag?

Als je uitstel van betaling aanvraagt voor je hypotheek, heeft dat niet meteen gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek. Zolang je de achterstand vóór eind 2020 hebt ingehaald, heb je nog steeds recht op aftrek.

Heb je langere tijd nodig om de uitgestelde betalingen te doen? Dan kan het zijn dat je je renteaftrek kwijtraakt. Het beste is om in dat geval contact op te nemen met je hypotheekverstrekker. Misschien kan de hypotheekverstrekker dan nieuwe afspraken met je maken, waardoor je je recht op de renteaftrek niet verliest.

Welke betaalregelingen zijn er voor ondernemers?

Voor veel ondernemers is de coronacrisis financieel gezien een lastige tijd. Ondernemers kunnen, net als anderen, onder bepaalde voorwaarden aanspraak doen op een betaalpauze. Daarnaast zijn er extra maatregelen voor ondernemers om financiële problemen te voorkomen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

  • Sommige banken hebben ondersteunende maatregelen genomen voor mkb’ers en zzp’ers. Zo kun je aanvragen dat je een half jaar niet op je zakelijke lening hoeft af te lossen. Voorwaarde is wel dat je zakelijke lening niet meer dan € 2,5 miljoen bedraagt.
  • Heb je als ondernemer werknemers in dienst? Dan kun je de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aanvragen. Dat is een tegemoetkoming voor werkgevers die te maken hebben met omzetverlies, zodat zij zowel vaste krachten als werknemers met een flexibel contract kunnen doorbetalen.
  • Ondernemers met betalingsproblemen kunnen bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting. Daardoor hoef je als ondernemer niet direct alle belasting te betalen.

Zelfstandig ondernemers kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Deze regeling bestaat uit inkomensondersteuning of een bedrijfskrediet om het voortbestaan van ondernemingen te beschermen.

Ik verwacht dat ik mijn baan kwijtraak. Hoe zit het dan met mijn hypotheek?

Als je verwacht je baan te verliezen door de coronacrisis, is het verstandig om contact op te nemen met je hypotheekadviseur. Geld (be)sparen of naar ander werk zoeken is natuurlijk een logische eerste stap, maar dit zal niet voor iedereen haalbaar zijn. Het is daarom verstandig om met een adviseur samen te kijken of je afspraken met de hypotheekverstrekker kunt maken.

Wordt mijn koopwoning verkocht worden als ik mijn hypotheeklasten niet kan betalen?

De overheid probeert gedwongen verkopen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom is besloten dat er tot 1 juli geen gedwongen verkopen plaatsvinden (zie de website van de Rijksoverheid). Hoe dat zit na 1 juli, is nu nog onduidelijk. Hypotheekverstrekkers zullen over het algemeen het liefst met jou tot een oplossing willen komen. Het handigst is om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Die kijkt naar je persoonlijke situatie en kan met je meedenken over de beste oplossing.

Wat moet ik doen als de waarde van mijn woning daalt?

De afgelopen jaren zijn de woningprijzen flink gestegen. Veel mensen hebben daarom een overwaarde op hun huis. Gelukkig hoeft de coronacrisis daar niet nu direct invloed op te hebben. Als je je inkomen (zo goed als) behoudt, hoef je niet direct problemen te verwachten. Je woning komt niet direct onder water te staan, ook niet als je je huis recent tegen een hoge prijs hebt gekocht. Als je bang bent je hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen, kun je het beste contact opnemen met je hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur.

Hypotheek oversluiten

Hoe gaat de hypotheekrente zich ontwikkelen?

De ontwikkeling van de hypotheekrente is niet te voorspellen. Alleen al omdat ook de coronacrisis vrij onvoorspelbaar is. De hypotheekrente lijkt voorzichtig iets te stijgen, nadat deze onlangs nog historisch laag was. Dat komt doordat banken door de coronacrisis meer risico lopen als zij geld uitlenen. Het is onzeker of de rentes vanaf nu weer blijven stijgen of dat er na de coronacrisis een verdere daling komt. Dat hangt onder meer af van hoe lang deze crisissituatie nog duurt.

Feit blijft dat de hypotheekrentes nog steeds een stuk lager liggen dan een aantal jaar geleden. Als je zeker wilt zijn van lage maandlasten, dan zou dit dus weleens hét moment kunnen zijn om je hypotheek over te sluiten. Of om je in ieder geval in de opties daarvoor te verdiepen. Onze hypotheekexperts kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.

Is het verstandig om mijn hypotheek nu over te sluiten?

Een recordaantal Nederlanders sloot in het eerste kwartaal van 2020 zijn hypotheek over. Dat is natuurlijk niet voor niets. De hypotheekrente ligt op dit moment erg laag, maar lijkt langzaamaan iets te gaan stijgen. Hoe de rente zich verder ontwikkelt, is door de coronacrisis onzeker. Door je hypotheek nu over te sluiten, weet je zeker dat je nog een tijdje van de lage rentes kunt profiteren. Ook geeft dit je voor langere tijd zekerheid over je maandlasten.

Of de hypotheek oversluiten voor jou gunstig is, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt een rol hoeveel rente je op dit moment betaalt, wat je persoonlijke situatie is en wanneer je rentevaste periode afloopt. Het beste kun je dan ook bij een hypotheekadviseur informeren. Onze Hypotheekexperts kunnen je precies vertellen of je hypotheek oversluiten voor jou gunstig is.

Waarom oversluiten misschien juist nu een goed idee is? Daarover kun je alles lezen in dit artikel .

Ik wil een nieuwe hypotheek afsluiten, kan dat nog?

Zeker weten! Bij Hypotheek.nl staan de Hypotheekexperts ook nu voor je klaar. Zij zijn gewend om digitaal en vanaf afstand (maar mét persoonlijke aandacht) te werken. Ze kunnen je dus tijdens corona net zo goed helpen bij de aanvraag van je hypotheek als anders.

Hoe kan ik met een hypotheekadviseur afspreken tijdens de coronacrisis?

Geen probleem. De Hypotheekexperts van Hypotheek.nl leggen digitaal contact met je op de manier die jij prettig vindt. Dat kan bijvoorbeeld via WhatsApp, Skype, telefoon of videochat. Net wat jij fijn vindt. De coronacrisis staat dat niet in de weg. Ook zonder face-to-face-contact kun je prima een hypotheek afsluiten. Dat weten we bij Hypotheek.nl door onze ruime ervaring met adviesgesprekken op afstand als geen ander.

Huurwoningen

Kan ik bij een huurachterstand direct uit huis worden gezet?

Geen zorgen. Dat is gelukkig niet het geval als je een vast huurcontract hebt. In dat geval mag de verhuurder je pas uit je woning zetten na toestemming van de rechter. Het kan zijn dat je door de coronacrisis tijdelijk moeite hebt om je huurlasten te betalen. Daar ben je niet de enige in. Daarom is landelijk afgesproken dat er voorlopig geen huisuitzettingen plaatsvinden. Mensen mogen voorlopig niet hun huis gezet worden als de uitzetting het gevolg zou zijn van betalingsproblemen door corona.

Mijn tijdelijke huurcontract loopt binnenkort af, wat nu?

Als je een tijdelijk huurcontract hebt, dan loopt dat af op een vooraf afgesproken datum. Wel is de verhuurder verplicht om je daar minimaal 1-3 maanden vóór de einddatum aan te herinneren. Als je op tijd een herinnering hebt gekregen voor het aflopen van je contract, dan zal je waarschijnlijk inderdaad uit je woning moeten gaan. Een tijdelijk contract mag namelijk niet verlengd worden.

Goed om te weten: binnenkort komt er vanwege de coronacrisis een spoedwet voor tijdelijke huurcontracten. Die wet maakt het binnenkort mogelijk dat de verhuurder het huurcontract wél kan verlengen zonder dat het meteen een vast huurcontract moet worden.

Als je huurcontract binnenkort afloopt, is dat misschien hét moment om je op een koopwoning te oriënteren. Het zou kunnen dat je flink kunt besparen op je maandlasten door niet meer te huren maar te kopen. Daarnaast heeft een woning kopen nog meer voordelen (zie dit artikel). De hypotheekrente ligt op dit moment laag en de concurrentie van andere kopers is door de coronacrisis minder heftig. Dat biedt mooie kansen voor huizenkopers! Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl vertelt je graag meer over jouw mogelijkheden voor een koopwoning.

Kan mijn energie of water worden afgesloten?

Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder energie of water komt te zitten als je door de coronacrisis je water- of energierekening niet meer kunt betalen. Netbeheerders en drinkwaterbedrijven hebben afgesproken dat ze tijdens de coronacrisis niemand zomaar van energie of water afsluiten. Alleen als er sprake is van fraude of misbruik, kan je energie worden afgesloten.

Een woning kopen

Nu een woning kopen, is dat een goed idee?

Ja hoor. Ook tijdens de coronacrisis kun je een huis kopen of een huizenzoektocht starten. Misschien heb je zelfs wel een klein voordeel. Het kan namelijk zijn dat andere geïnteresseerden hun woningzoektocht door de coronacrisis tijdelijk staken. Dat biedt kansen voor jou. Je hebt minder concurrentie en hoeft misschien minder te overbieden om een goede kans te maken. Ook een hypotheek krijgen hoeft geen probleem te zijn. Als je een vaste baan en een financiële buffer hebt, is deze periode net zo’n goede tijd om een huis te kopen als een paar maanden geleden.

Kan ik nog steeds een woning bezichtigen?

Ja hoor. Corona staat de zoektocht naar jouw droomhuis niet in de weg. Makelaars werken gewoon door. Dit doen zij uiteraard volgens de maatregelen van het RIVM. Daardoor verlopen huisbezichtigingen wel iets anders dan anders. Zo mag je maar met maximaal 2 personen naar, moet je 1,5 meter afstand houden en moet je misschien handschoenen dragen. Verder kun je een woning net zo goed bekijken als anders.

Sommige makelaars bieden zelfs virtuele bezichtigingen aan. Daardoor kun je vóór de echte bezichtiging al via een live-videoverbinding een woning bewonderen.

Verhuizen tijdens corona, kan dat wel?

Heb jij juist tijdens de coronatijd een verhuizing gepland staan? Dan kan de coronacrisis dat wat lastiger maken. Voor een verhuizing moet je immers de straat op. Gelukkig werken veel verhuisbedrijven nog steeds. Wel werken ze op een aangepaste manier. Zo komen verhuisbedrijven met een beperkt aantal verhuizers jouw kant op. Ook is het misschien niet mogelijk om als klant mee te rijden en gelden er extra hygiëneregels.

Kan ik nog van de koop van mijn woning afzien?

Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je 3 dagen bedenktijd. Dit betekent dat je 3 dagen zonder opgaaf van reden van de koop van de woning kunt afzien. Na die 3 dagen zit je door de overeenkomst aan de koop vast. Als je ontbindende voorwaarden (bijvoorbeeld financieringsvoorbehoud) in je koopcontact hebt opgenomen, kun je daar een beroep op doen. Als je de financiering niet rond krijgt, kun je door het financieringsvoorbehoud kosteloos van de aankoop van je woning afzien. Let op: je kunt je dus alleen beroepen op die voorwaarde als je de financiering écht niet rond krijgt.

Wanneer je buiten die voorwaarden om van de koop afziet, moet je een boete van 10% van de koopsom aan de verkopende partij betalen. In sommige gevallen kun je een coronaclausule in je hypotheek opnemen waardoor je als koper extra voorwaarden hebt.

Ik heb een nieuwbouwhuis gekocht, wat moet ik doen?

Heb je een woning gekocht die op dit moment wordt gebouwd? Dan kun je voor vragen het beste contact opnemen met de bouwbegeleider voor jouw woning. Informeer bij diegene of de coronacrisis gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de oplevering van je huis of voor andere afspraken die jullie hebben gemaakt. Het is goed om te weten waar je aan toe bent, zeker als je bijvoorbeeld al afspraken hebt gemaakt met een keukenleverancier of met een verhuisbedrijf.

Een woning verkopen

Ik wil mijn huis te koop zetten. Kan dat nog steeds tijdens de coronacrisis?

Absoluut! Je huis verkopen kan ook tijdens de coronacrisis. Er is nog steeds een krapte op de woningmarkt, wat betekent dat er meer vraag naar huizen is dan aanbod. Mogelijk komen er iets minder mensen naar je bezichtiging. Maar mensen die echt geïnteresseerd zijn in een nieuwe woning zullen hun zoektocht naar een huis niet opeens staken.

Bovendien zijn er allerlei creatieve mogelijkheden. Zo kun je een virtuele 3D-bezichtiging maken voor je woning. Of je kunt een digitale makelaar inschakelen. Verder houden alle makelaars zich aan de voorschriften van het RIVM. Meer over je huis verkopen tijdens corona kun je lezen in dit artikel.

Worden er minder woningen verkocht door de coronacrisis?

Er worden nog steeds woningen verkocht. Ook komen er nog steeds mensen af op te koop staande huizen. De vraag naar woningen is nog altijd groter dan het aanbod. Dat biedt voor verkopers dus nog steeds goede kansen. Corona hoeft dus niet te betekenen dat jij je woning niet kunt verkopen.

Het is wel merkbaar dat er minder bezichtigingen zijn. Sommige potentiële kopers hebben door de coronacrisis hun zoektocht naar een huis gepauzeerd. Vaak gaat het dan om mensen bij wie de noodzaak om te verhuizen niet heel groot is. Ook mensen die onzeker zijn over hun inkomsten, kunnen de koop van een huis tijdelijk uitstellen.

Welke invloed heeft corona op de huizenmarkt op de lange termijn?

Wat de coronacrisis op de langere termijn doet met de huizenmarkt, is helaas lastig te voorspellen. Alleen al omdat onduidelijk is hoe lang deze situatie nog duurt. Op dit moment is er nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt: de vraag naar woningen is groter dan het woningaanbod. Dat biedt in ieder geval goede kansen voor woningverkopers.

Het zou kunnen dat de coronacrisis op termijn grote financiële gevolgen heeft voor Nederlandse huishoudens en bedrijven. Dat is afhankelijk van hoe lang deze crisis duurt. Zo’n situatie kan betekenen dat consumenten minder financiële ruimte hebben om een huis te kopen. Ja, dat zou gevolgen hebben voor de huizenmarkt. Maar wat die gevolgen zijn en of dat scenario uitkomt, is nu nog onzeker. Zelfs voor de experts is dat koffiedik kijken.

Kan ik mijn woning terugtrekken uit de verkoop?

Ja, dat kan. Je mag altijd besluiten dat je je woning uit de verkoop haalt. Je moet dan wel de gemaakte kosten aan de makelaar betalen. Je makelaar kan je precies vertellen hoe dat zit.

Kan ik nog van de verkoop van mijn woning af na ondertekening?

Nee helaas. Voor verkopers geldt geen bedenktijd, dus je bent gebonden aan de koopovereenkomst. Ook heb je als verkoper meestal geen ontbindende voorwaarden om je op te beroepen. Wel kun je mogelijk een beroep doen op de coronaclausule, mocht je die in je koopcontract hebben opgenomen.

Koopovereenkomst

Ik moet binnenkort naar de notaris voor mijn koopcontract. Kan dat nog doorgaan?

Ja hoor, dit soort belangrijke afspraken gaan nog steeds door bij de notaris. Natuurlijk neemt de notaris allerlei voorzorgsmaatregelen voor het tekenen van het koopcontract. Zo wordt er op een veilige manier en met afstand gewerkt. Dit alles om besmettingsgevaar te voorkomen. Je notarisafspraak kan dus gewoon doorgaan. Wel zal de inspectie van de woning met maximaal 2 personen plaatsvinden en is de makelaar waarschijnlijk niet aanwezig bij de overdracht.

Overigens is het ook mogelijk om een volmacht te geven als de notaris je niet kan ontvangen of als kje niet kunt komen. Daarmee machtig je de notaris van tevoren om de overdracht namens jou te doen. Je kunt contact opnemen met de notaris om dit te regelen.

Ik kan niet verschijnen op de passeerdatum, is dat een probleem?

Als je bijvoorbeeld verkouden bent of koorts hebt op de dag van de passeerdatum, kun je niet naar de notarisafspraak gaan. Normaal gesproken zit je vast aan de passeerdatum die is afgesproken, maar speciaal vanwege de coronacrisis kun je aan koopcontracten een coronaclausule toevoegen. Deze coronaclausule moet dan wel op een eerder moment in de koopovereenkomst zijn opgenomen. Wat die clausule inhoudt, kun je hieronder lezen.

Wat houdt een coronaclausule in?

Speciaal voor de huidige situatie zijn zogenaamde coronaclausules in het leven geroepen. Deze clausules mag je in deze periode in je koopcontract opnemen. Deze clausules maken het tijdens de coronacrisis mogelijk om de koop of verkoop van een woning te ontbinden of op te schorten bij ernstige gezondheidssituatie (bij de koper of bij de verkoper). Met die clausule kan voor bepaalde medische redenen een uitzondering op de afspraken gemaakt worden. Zo is het op basis van die clausule in bepaalde situaties mogelijk om de passeerdatum te verplaatsen.

Onze adviseurs denken graag met je mee