• Home
  • Nieuws
  • Wonen
  • 12 tips voor je nieuwbouwhuis (voor de financiering, bouw & interieur)

12 tips voor je nieuwbouwhuis (voor de financiering, bouw & interieur)

Van het indelingsplan tot het interieur

1 november 2022 door Romy Veul
161 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Een nieuwbouwhuis kopen werkt net even anders dan een bestaande woning. Je koopt de woning van een tekening, hebt een blanco canvas in te richten en moet nog een tijdje wachten voordat je echt in het huis kunt gaan wonen. Waar moet je specifiek op letten als je kiest voor nieuwbouw? Hoe zit het met dubbele lasten? Hoe voorkom je verkeerde keuzes voor de ruw- en afbouw? Wij geven je 12 tips voor jouw nieuwbouwhuis.

Nieuwbouwhuis kopen? Check eerst deze tips voor een nieuwbouwhuis

Het lijkt je geweldig om de eerste bewoner van een woning te zijn. Dan kun je alle keuzes zelf maken. Van de muren tot de plek van de keuken en de tegels in de badkamer. Je ziet de mooiste nieuwbouwwoningen voorbijkomen en zou je graag inschrijven voor een project bij jou in de buurt.

Maar waar moet je zoal op letten? Lees je daarvoor in deze tips voor je nieuwbouwhuis in. Wij helpen je graag om niets over het hoofd te zien, zowel qua woning als qua financiering.

1. Verdiep je goed in de bouwplannen

Een woning vanaf papier kopen kan best spannend zijn. Je hebt nog geen concreet idee van hoe je huis én de wijk eruit komen te zien. Gelukkig geven bouwtekeningen of video’s je daar wel enigszins een beeld bij. Verdiep je dus goed in wat er al ligt aan tekeningen. Vraag ook naar voorzieningen in de omgeving en bekijk hoe de wijk er in zijn geheel uit komt te zien. Worden er in de toekomst huizen bijgebouwd? Wat staat er straks bij jou voor de deur?

Verdiep je goed in al dat soort vragen. Zo word je straks niet onaangenaam verrast door een drukke school voor de deur, of een imposante rij huizen die er een jaar later nog bij komt.

2. Betrek er vanaf het begin een interieurontwerper bij

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis krijg je al snel allerlei lastige dilemma’s voor je kiezen. Soms al een paar weken na het ondertekenen van de koop-aanneemovereenkomst. Laat je bijvoorbeeld een trapkast bouwen of niet? Hoeveel lichtpunten neem je en waar laat je die plaatsen? En waar wil je stopcontacten hebben?

In alle haast ben je al snel geneigd om mee te gaan in het advies van de aannemer. Je bent zelf immers geen interieurontwerper. Máár het is verstandiger om er vanaf het begin al een interieurontwerper bij te betrekken. Die kan je bijvoorbeeld advies geven over de indeling, het lichtplan en de leidingen. Zo weet je zeker dat je straks niet een veel te krappe keuken of een tekort aan stopcontacten hebt.

3. Zorg ervoor dat je je budget helder hebt

Voordat je de keuze maakt om nieuwbouw te kopen, moet je zeker weten dat dit binnen je kostenplaatje past. Voor een nieuwbouwhuis betaal je een vaste vooraf afgesproken prijs. Maar er komt ook het nodige meerwerk bij kijken en je maakt diverse extra kosten voor nieuwbouw. Bovendien krijg je soms te maken met dubbele lasten als je al een koop- of huurwoning hebt. Daarom is het heel belangrijk dat je exact weet wat je aan een nieuwbouwhuis kunt besteden.

Een Hypotheekexpert helpt je

Betrek er daarom al aan het begin van het traject een hypotheekadviseur bij. Informeer naar jouw financiële mogelijkheden en naar de maandlasten waar je rekening mee moet houden.

4. Maak doordachte keuzes over meerwerk

De aannemer of bouwbegeleider stuurt je een waslijst aan keuze-opties voor meerwerk. Elke optie heeft uiteraard een eigen prijskaartje. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel, een uitbouw, de aanleg van de tuin of extra stopcontacten. Als je alle opties aanvinkt, krijg je een rekening van hier tot Tokio voor je kiezen. Daarom is het goed om kritisch te kijken wat je nu aan meerwerk wilt laten doen en wat eventueel kan wachten.

Een dakkapel plaatsen kan bijvoorbeeld ook in de toekomst nog. Dat staat binnen één dag op je dak. Maar wil je later leidingen laten aanleggen voor een douche op zolder, dan is dat een stuk ingewikkelder. Dat is dus meerwerk dat je beter meteen kunt laten meenemen.

Is er meerwerk dat je zelf kunt doen?

Het is niet altijd nodig om de aannemer het meerwerk te laten uitvoeren. Je kunt soms ook zelf aan de slag gaan. Mits je enigszins handig bent natuurlijk. Er is dan sprake van ‘minderwerk’. Een andere optie voor als je minder handigheid of tijd hebt, is dat je zelf vakmensen inschakelt die het werk voor je doen. Soms is dat voordeliger dan alles aan de aannemer overlaten.

5. Houd rekening met dubbele lasten

Als je op dit moment al lasten betaalt voor een eigen woning (of dat nu een koop- of huurhuis is), dan moet je rekening houden met dubbele lasten. Je betaalt een tijdje maandlasten voor twee huizen: je huidige woning en het nieuwbouwhuis. Dat kan best wel in de papieren lopen. Daarom is het belangrijk om hier iets op te bedenken.

Een hypotheekadviseur kan je zicht geven op jouw mogelijkheden om de dubbele lasten te dekken.

Tip bij een nieuwbouwhuis: verdiep je in een overbruggingskrediet

Een goede nieuwbouwtip is om te kijken naar een overbruggingskrediet. Dat is een tijdelijke lening waarmee je de overwaarde op je huidige woning alvast kunt gebruiken om je nieuwe woning deels mee te financieren. Zelfs al voordat je huis verkocht is. Na de verkoop van je huidige woning los je de lening in één keer af met je overwaarde.

6. Maak gebruik van de aftrekposten

Deze tip voor een nieuwbouwhuis kan je een mooie kostenbesparing opleveren. Als je een huis koopt (ook bij nieuwbouw) profiteer je van een aantal aftrekposten. Zo mag je de volgende kostenposten eenmalig van je inkomen aftrekken. Dat scheelt je een fors bedrag aan belasting.

Het goede nieuws is dat je bij nieuwbouw niet te maken krijgt met kosten koper. Je koopt de woning namelijk vrij op naam. Daardoor betaal je bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting en geen notariskosten voor de transportakte. Jij bent immers de eerste eigenaar van de woning.

7. Laat eventueel de hypotheekofferte verlengen

Bij een nieuwbouwhuis is de opleverdatum niet altijd in beton gegoten. Soms laat de sleuteloverdracht langer op zich wachten dan gehoopt. Nou is een hypotheekofferte maar beperkt geldig. Dus het kan zijn dat je de aangegeven uiterste transportdatum niet haalt. In dat geval kun je de hypotheekofferte laten verlengen. Hier betaal je mogelijk wel een bereidstellingsprovisie voor: een klein percentage van de hypotheeksom als vergoeding voor de bank.

Een hypotheekadviseur kan je adviseren of de offerte verlengen slimmer is of dat je beter een nieuwe offerte kunt aanvragen.

Wanneer vraag je een nieuwbouwhypotheek aan?

Zodra je de koop-aanneemovereenkomst hebt ondertekend, is het moment daar: je kunt je nieuwbouwhypotheek aanvragen. Een van onze Hypotheekexperts kan dit volledige proces voor je uit handen nemen en geeft je graag advies over een hypotheek die bij jou past.

8. Kijk kritisch naar de bouwtekeningen

Ga niet klakkeloos mee in de bouwtekeningen zoals de aannemer die heeft gemaakt. Misschien staat er een enorm kookeiland in terwijl jij helemaal niet zo’n keukenprins(es) bent. Of wellicht is je badkamer op een heel onhandige plek geplaatst. Kijk daar kritisch naar en geef jouw wensen op tijd door.

Zo is het vaak mogelijk om muren te laten verplaatsen (tegen meerprijs). Wil je bijvoorbeeld liever twee kleine slaapkamers in plaats van één grote kamer? Laat dit dan tijdig weten aan de aannemer, zodat het huis naar jouw wens wordt opgeleverd. Je kunt dat maar beter meteen goed regelen dan dat je later zelf een pas gebouwde muur moet doorbreken.

9. Neem een specialist mee naar de oplevering

Zoals altijd als je een huis koopt, is er ook bij nieuwbouw een opleveringskeuring. Dit betekent dat je een laatste keer door het huis heen gaat om alles na te lopen. Is het huis helemaal opgeleverd zoals afgesproken? Is al het meerwerk gedaan? Is alles netjes afgeleverd?

Ook al gaat het om nieuwbouw, bijna altijd zijn er nog wel punten die niet helemaal naar wens zijn. Daarom nog een belangrijke tip voor een nieuwbouwhuis: neem een bouwkundig specialist mee naar deze keuring. Diegene kan je wijzen op eventuele gebruiken.

Zijn er dingen niet naar wens opgeleverd? Geef het dan direct aan, zodat de aannemer dit kan verhelpen. Het bouwbedrijf moet klachten meestal binnen 3 maanden herstellen.

10. Geef ook na de oplevering gebreken door

Soms stuit je pas na de oplevering op punten die niet in orde zijn. Ook als je dan nog verborgen gebreken ontdekt, is het belangrijk om die door te geven. Geef deze punten direct door aan de aannemer of het bouwbedrijf, eventueel via een aangetekende brief. Het bouwbedrijf is dan verplicht om de schade binnen bepaalde tijd te herstellen.

11. Reserveer budget voor de tuin

Houd er rekening mee dat je voor- en achtertuin bij de oplevering één grote zandberg zullen zijn. Dat is een minder fijne bijkomstigheid van een nieuwbouwwoning. Het positieve eraan is wel dat je de tuin nog helemaal naar jouw wens kunt inrichten.

Wil je niet te lang tegen de zandhoop aankijken? Houd dan alvast wat budget achter de hand voor de aanleg van je tuin. Reserveer ook op tijd een plek in de agenda van een hovenier. Hoveniers zitten in het voorjaar en de zomer al snel aardig vol.

12. Onze belangrijkste tip voor een nieuwbouwhuis: betrek er een specialist bij

En dan de tip der tips voor een nieuwbouwhuis: voorkom dat je alles alleen moet doen. Je krijgt allerlei keuzes op je afgevuurd, financieel moet er van alles geregeld worden en dat moet ook nog eens allemaal tegelijk. Schakel daarom een Hypotheekexpert in die het financiële gedeelte voor je uit handen kan nemen.

Onze Hypotheekexperts hebben ruime ervaring met nieuwbouw. Ze kunnen je het hele proces van de financiering regelen uit handen nemen. Zo houd jij tijd en aandacht over voor de andere nieuwbouwkeuzes die je moet maken. Want wordt het nu een uitbouw of toch een dakkapel op zolder?