• Home
  • Nieuws
  • Overig
  • Rapport SER: ook kinderopvangtoeslag invoeren voor ouders die niet werken

Rapport SER: ook kinderopvangtoeslag invoeren voor ouders die niet werken

SER doet voorstellen om gebruik kinderopvang laagdrempeliger te maken

10 juni 2021 door Romy Veul
7 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

“Ook niet-werkende ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag”, zo luidt het standpunt van de Sociaal Economische Raad (SER). Dat zou het voor elke ouder financieel haalbaar maken om hun kinderen voor twee dagen of meer per week naar de kinderopvang te brengen. Dat is een van de belangrijkste voorstellen die de SER doet in het rapport ‘Een kansrijke start voor alle kinderen’ over het herinrichten van de kinderopvang in ons land. 

Minimaal twee dagen per week kinderopvang

Op dit moment kunnen veel ouders het nog niet bekostigen dat hun kinderen twee dagen of meer per week naar de kinderopvang gaan. Dat terwijl volgens de SER kinderopvang een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van kinderen. Daarom streeft het SER naar minimaal twee dagen kinderopvang per week voor kinderen tot 4 jaar en op de langere termijn ook voor kinderen met een leeftijd tot 13 jaar.

Tegelijkertijd kan die wijziging de drempel voor sommige ouders verlagen om toch (meer uren) te gaan werken. Nu is het voor sommige ouders niet voordelig om meer uren te maken of om überhaupt een baan te zoeken, omdat ze bij een hoger inkomen ook minder kinderopvangtoeslag zullen ontvangen. Bij het voorstel van SER zou aan het werk gaan financieel aantrekkelijker zijn. 

Gelijke kansen voor kinderen

Niet-wekende ouders zijn vaker laagopgeleid, waardoor hun kinderen ook een grotere kans hebben om een leerachterstand op te lopen. Die achterstand kunnen kinderen mogelijk inhalen door op de kinderopvang van andere kinderen te leren. De SER concludeert dan ook dat een toegankelijke kinderopvang zorgt voor meer gelijke kansen. 

Naast de hervorming van de kinderopvangtoeslag, doet de SER in het rapport nog een aantal voorstellen, bijvoorbeeld voor een maximum uurtarief voor kinderopvang. Dit zou ervoor moeten zorgen dat minder ouders na de belastingaangifte een correctie op de uitbetaalde kinderopvangtoeslag ontvangen. Op dit moment krijgt nog ongeveer 80% van de ouders te maken met een correctie. 

Gratis kinderopvang?

Overigens hebben onder andere D66, PvdA en GroenLinks als standpunt dat de kinderopvang gratis moet worden voor elke ouder. Aan die verandering hangt wel een flink prijskaartje (zo’n 5,5 miljard euro per jaar) voor de staat, maar het zou ouders over de drempel kunnen trekken om wel te gaan werken. 

Overigens zet het Centraal Planbureau vraagtekens bij dat laatste. Het bureau concludeerde een tijd geleden juist dat gratis opvang slechts in beperkte mate de werkgelegenheid zou stimuleren. Gratis kinderopvang geeft ouders die op dit moment niet werken, namelijk niet per se een prikkel om toch aan het werk te gaan, tenzij ze zelf het inkomen hard nodig hebben. 

Bron: NOS