• Home
  • Nieuws
  • Overig
  • Tekort aan chips zorgt voor prijsstijgingen elektronica in 2021

Tekort aan chips zorgt voor prijsstijgingen elektronica in 2021

Chiptekort werkt nu ook door in prijs en levertijd elektronische apparaten

14 juni 2021 door Romy Veul
12 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Het tekort aan chips begint een serieus probleem te worden. Op korte termijn wordt een forse prijsstijging voor elektronica verwacht door het tekort. En dat niet alleen: lange levertijden zijn ook aan de orde van de dag. Het is geen uitzondering meer dat je een paar maanden op je gloednieuwe wasmachine moet wachten. Volgens kenners zal die ontwikkeling zeker nog tot 2022 aanhouden.

Prijsstijging voor bijna alle huishoudelijke apparaten

Het wereldwijde tekort aan chips is al langere tijd merkbaar. Eerder waren het vooral Playstation-liefhebbers en autokopers die er iets van merkten. Maar de consequenties van het chiptekort worden nu ook bij andere producten zichtbaar. Chips zitten dan ook in allerlei producten: van printers tot webcams, en van noise-cancelling headphones (die in deze thuiswerkperiode voor veel mensen geen overbodige luxe zijn) tot wasmachines. Zo’n groot tekort zorgt dan ook voor leveringsproblemen voor bijna alle typen huishoudelijke apparaten. Zowel consumenten als winkels ondervinden daar de gevolgen van. 

Het werkt ook door in de prijzen. Fabrikanten moeten meer betalen voor chips en andere schaarse onderdelen in apparaten en belasten die kosten door aan de consument. Bovendien zijn de transportkosten voor veel producten fors toegenomen (zowel voor transport via containerschepen als met het vliegtuig), wat ook de kostprijs van producten opdrijft. Zo heeft het elektronicamerk Whirlpool zijn prijzen dit voorjaar al met 5 tot 12% per product verhoogd. Verhoeven verwacht dat vooral in de tweede helft van 2021 prijsstijgingen voor de consument merkbaar zullen zijn. Daar is volgens hem geen ontkomen meer aan. 

Chiptekort door coronapandemie

Het tekort aan chips is begin 2020 ontstaan, tegelijk met de coronapandemie. Doordat werknemers wereldwijd massaal vanuit huis gingen werken, kinderen van school werden gehouden en velen hun vakanties verruilden voor staycations, gingen zij massaal geld uitgeven aan onder meer laptops, spelcomputers en monitoren. Allemaal producten waarin chips zitten. De fabrieken waar chips konden gemaakt, konden de vraag nauwelijks nog aan en kregen daarnaast ook soms een trap na door het uitbreken van brand of een stroomstoring in de fabriek. 

Ook spelen een aantal andere factoren mee bij deze prijsstijgingen, zo vertelt Miele-directeur Stefan Verhoeven aan NRC. De forse stijging van metaalprijzen en de beperktere beschikbaarheid van plastics en andere grondstoffen bijvoorbeeld. Daarnaast zijn sommige kleine onderdelen opeens minder goed leverbaar. 

Genoeg aanbod, maar niet altijd wat je zoekt

Overigens hoef je als klant niet bang te zijn helemaal niet meer aan een wasmachine of vaatwasser te komen. Eén blik op websites als Coolblue of Mediamarkt zegt genoeg: er is nog steeds volop keuze. Alleen moet je wellicht voor een ander apparaat kiezen dan je voor ogen had. Wil je daarin geen concessies doen of zit je aan een bepaald apparaat of merk vast? Dan zal je rekening moeten houden met een langere wachttijd. 

Verwacht wordt dat er nog tot minstens 2022 sprake zal zijn van een chiptekort. Mogelijk zal dit na een tijdje ook andere elektrische apparaten als televisies en smartphones treffen. 

Bron: NRC