• Home
  • Nieuws
  • Overig
  • Om loonsverhoging vragen? Met deze 7 tips pak je dat goed aan!

Om loonsverhoging vragen? Met deze 7 tips pak je dat goed aan!

Om meer salaris vragen zonder frustratie bij je werkgever

3 april 2023 door Romy Veul
91 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Vind je dat je meer salaris waard bent dan je op dit moment ontvangt? Dan is het vooral belangrijk om op een goede manier om loonsverhoging te vragen. Met goede onderbouwing en in een constructief gesprek dus. Hoe je dat doet? En om hoeveel loonsverhoging je kunt vragen? Wij geven je 7 tips om het gesprek met de grootste kans van slagen in te gaan.

Wettelijke loonsverhoging vs. zelf om salarisverhoging vragen

Nu is het goed om te weten dat er een verschil is tussen loonsverhoging die volgens de cao verplicht is en loonsverhoging waar je buiten de cao om zelf om vraagt.

Volgens de cao of bedrijfsregeling heb je op een aantal momenten recht op een vaste loonsverhoging. Daar hoef je, als het goed is, niet zelf om te vragen. En als dat wel nodig is, doe het dan zeker, want je hebt er sowieso recht op.

Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • een inflatiecorrectie doordat de prijzen stijgen;
  • een jaarlijkse verhoging op basis van Cao-afspraken;
  • verhoging vanwege je (periodieke) beoordeling.

Daarnaast kun je dus om salarisverhoging vragen als jij vindt dat je daar, los van de cao, recht op hebt. Belangrijk is wel dat je daar goede argumenten voor hebt en het op een passende manier brengt. Anders kan het de relatie tussen jou en je werkgever op het spel zetten.

Om loonsverhoging vragen, wanneer?

Als je vraagt om extra salaris, doe je dat waarschijnlijk niet zomaar. Vaak heb je zo je redenen om salarisverhoging te vragen:

  • Je doet meer dan in je functieprofiel staat. Daarom vind je dat je recht hebt op aanpassing van je functieomschrijving en een bijpassend hoger salaris.
  • Je hebt meer kennis en vaardigheden gekregen. Daarom hoop je op de salarisverhoging die daar in jouw ogen bij past.
  • Je hebt een opleiding of cursus afgerond, waardoor je meer weet en kunt.
  • Je hebt een andere functie gekregen binnen hetzelfde bedrijf.
  • Je hebt concreet bijgedragen aan betere bedrijfsresultaten en vindt dat dat een salarisverhoging waard is.
  • Je weet dat je waardevol bent voor het bedrijf. Je leidinggevende is bijvoorbeeld vaak lovend over je of je neemt tijdelijk taken over van een collega die uit de running is.
  • Je salaris is niet marktconform en je kunt dit onderbouwen met vergelijkingsmateriaal.

Hoe vraag je om loonsverhoging?

Maar voordat je een hoger getal op je loonstrook ziet staan, moet je dé vraag nog aan je leidinggevende stellen. Hoe vraag je om loonsverhoging? Belangrijk is vooral om voor jezelf helder te hebben waarom je hierom vraagt en om onderzoek te doen naar wat gebruikelijk is op de markt.

Pak loonsverhoging vragen op de volgende manier aan.

1. Bepaal waarom je om salarisverhoging vraagt

Waarschijnlijk heb je een reden in je hoofd waarom jij vindt dat je meer salaris waard bent. Een reden uit het rijtje hierboven bijvoorbeeld! Zorg dat je jouw reden helder hebt en maak dit ook zo concreet mogelijk voor jezelf, bijvoorbeeld door de behaalde resultaten in cijfers uit te drukken. Of door te noteren welke taken je precies extra vervult. Zo sta je sterker in de onderhandelingen.

Probeer het ook zakelijk te houden. Dat jij een hypotheek wilt afsluiten en daarvoor een hoger salaris goed kunt gebruiken, is niet iets waar je werkgever wat mee van doen heeft. Focus je dus op wat jij voor je werkgever voor meerwaarde hebt.

2. Stel de vraag op het juiste moment

Om salarisverhoging vragen is ook een kwestie van timing. Zo is het niet handig om dit te doen als je collega net zijn ontslag heeft ingediend. Een beter moment is wellicht tijdens je beoordelingsgesprek, zodra je functie wordt uitgebreid of als je een nieuwe functie krijgt aangeboden.

Laat je beoordelingsgesprek nog even op zich wachten? Plan er dan zelf een afspraak voor in op een moment dat passend is, bijvoorbeeld net nadat je een belangrijk project hebt afgerond of een bepaald resultaat voor het bedrijf hebt behaald.

Maak er een mondeling gesprek van

Het is gebruikelijk om de vraag om loonsverhoging mondeling te stellen, niet op de mail. In een gesprek kun je je vraag beter toelichten en verkeerde interpretaties direct tackelen. Werk je volledig vanuit huis? Probeer er dan een belafspraak of videogesprek van te maken.

3. Onderzoek om hoeveel loonsverhoging je kunt vragen

Wat is een normale loonsverhoging? En wat is sowieso een passend salaris voor de functie die jij vervult? Het is slim om via marktonderzoek te kijken wat mensen met een soortgelijke functie en net zoveel ervaring als jij verdienen.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar vacatures voor eenzelfde functie als die jij vervult of bekijk de salariswijzer. Zo krijg je inzicht in de vraag om hoeveel loonsverhoging je kunt vragen. Het is goed om dat voor jezelf al helder te hebben. Soms zal een werkgever je vragen welk bedrag je in gedachte hebt. Dan is het fijn als je alvast een antwoord op die vraag hebt.

4. Heb een alternatief paraat voor loonsverhoging

Het zou kunnen dat je werkgever je vraag om salarisverhoging afwijst. Balen! Maar misschien is je werkgever wel bereid om je op andere manieren tegemoet te komen. Denk alvast na over een alternatief als de salarisverhoging er niet in zit.

Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een opleiding, een leaseauto of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. En heb je een tijdelijk contract? Dan kun je ook vragen of je leidinggevende bereid is dit in een vast contract om te zetten. Dat vergroot bijvoorbeeld je kansen op een hypotheek (hoewel een hypotheek met tijdelijk contract aanvragen gelukkig ook soms mogelijk is). Andere opties zijn bijvoorbeeld 4 uur minder werken voor hetzelfde geldt of meer reiskostenvergoeding.

5. Maak eventueel afspraken over het vervolg

Zit een salarisverhoging er op dit moment niet in? Misschien zijn er in de toekomst wel mogelijkheden. Informeer bij je leidinggevende of er een moment komt waarop salarisverhoging wel bespreekbaar is. Spreek af om het er dan nog eens over te hebben.

Vind je leidinggevende dat je de salarisverhoging nu nog niet waard bent? Vraag dan wat er volgens hem/haar nodig is om wel recht op salarisverhoging te hebben (bijvoorbeeld een training volgen of extra taken oppakken). Je kunt dan concreet aan die punten werken en een moment afspreken waarop jullie opnieuw samen kijken of je nu wel voor salarisverhoging in aanmerking komt.

6. Houd het gesprek constructief

Dreig er dus niet mee dat je weggaat als je geen hoger salaris krijgt, en bouw het gesprek ook rustig op. Strooi niet meteen met cijfers, maar begin met vertellen wat je reden of verhaal achter deze vraag is. Dan ga je het gesprek positief in en houd je de relatie met je leidinggevende goed.

Het kan zijn dat salarisverhoging vanwege een functiehuis niet mogelijk is. Je manager kan daar dan niet zoveel aan doen. Accepteer het in zo’n geval (of trek er zelf je conclusies uit) en maak er tijdens het gesprek niet al te veel heisa van. Denk liever constructief mee over wat dan wel zou kunnen, in plaats van jezelf negatief of vijandig op te stellen.

7. Zet de afspraken op papier

Vergeet, zodra je afspraken over de salarisverhoging hebt gemaakt, niet om deze zwart op wit te zetten. Vraag je leidinggevende om de afspraken voor je op de mail te zetten. Dan is alles voor beide partijen helder en kunnen er geen misverstanden ontstaan.