• Home
  • Nieuws
  • Leven
  • Wat als mijn energieleverancier failliet gaat? Dit gebeurt er dan!

Wat als mijn energieleverancier failliet gaat? Dit gebeurt er dan!

Wel nog gas en stroom, mogelijk een hogere rekening

14 december 2021 door Romy Veul
11 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Sinds de energieprijzen door de situatie in Rusland zijn gestegen, zijn er meerdere kleine energieleveranciers failliet gegaan. Eerder failliet verklaarde energieleveranciers zijn bijvoorbeeld Welkom Energie, Anode Energie, Allure Energie, Enstroga en Sepa Green Energy. Een paar honderdduizenden klanten hebben daardoor in 2022 te maken gehad met een faillissement van hun energieleverancier. Wat gebeurt er op dit moment als je energieleverancier failliet gaat? En wat kun je zelf doen in zo’n situatie? Om je alvast gerust te stellen: ook als je energieleverancier failliet is, kom jij niet zonder stroom te zitten.  

Waarom gaan kleine energiebedrijven failliet?

Misschien is dit de eerste vraag die je jezelf stelt. Hoe kan het eigenlijk dat een energieleverancier failliet gaat? En hoe groot is de kans dat mijn maatschappij failliet gaat?

De kans op een faillissement was vooral groot toen in 2022 de energieprijzen door het dak gingen. Dit was het gevolg van de situatie in Rusland en Oekraïne. Inmiddels is het risico op een faillissement kleiner. En als er sprake is van een risico, dan lopen vooral kleine maatschappijen lopen risico. Deze partijen kopen vaak gas in per maand in plaats van per jaar. Dat is gunstig als de gasprijzen dalen, maar pakt juist nadelig uit als de gasprijzen stijgen.

Wanneer de gasprijzen hoog zijn, moeten deze maatschappijen er flink op toeleggen om alsnog de benodigde stroom in te kopen. Klanten betalen met een vast contract betalen dan een vaste prijs, die lager ligt dan de gestegen kostprijs voor stroom. Op termijn kan zo’n opeenstapeling van hoger wordende kosten tot een faillissement van de energieleverancier leiden.

Wat gebeurt er als je energieleverancier failliet gaat?

Je hoeft niet bang te zijn dat je opeens zonder stroom komt te zitten als je energieleverancier failliet is. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) garandeert dat de levering van energie doorgaat.

Energieleveranciers mogen namelijk alleen energie leveren als ze aan de ACM een leveringsgarantie kunnen afgeven. Oftewel: als ze kunnen bewijzen dat zij de levering van stroom kunnen garanderen. Zodra een leverancier, bijvoorbeeld door faillissement, niet meer aan die verplichting kan voldoen, dan gaan de klanten over naar een andere aanbieder. De regel is dat de levering door moet gaan.

Overigens geldt het bovenstaande ook als de ACM om andere redenen dan een faillissement de vergunning intrekt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij betalingsproblemen van de energiemaatschappij aan zijn schuldeisers.

Nieuwe energiemaatschappij

Als je energiebedrijf failliet is gegaan, gaat jouw energiecontract automatisch naar een andere energiemaatschappij. De curator is hiervoor aan zet. Die gaat na welke energieleverancier de klanten kan en wil overnemen. Vaak gaat het om meerdere leveranciers. Dan verdeelt de curator de klanten over verschillende aanbieders.

Binnen maximaal 20 werkdagen (de “vensterperiode”) krijg jij een nieuwe leverancier. Je krijgt altijd bericht van de maatschappij die jouw contract overneemt en van de leverancier die failliet is gegaan; zij nemen zelf contact met je op. Daarna ontvang je een nieuw contract met een nieuw tarief en nieuwe voorwaarden. Heel soms biedt een leverancier aan om je oude contract over te nemen.

Mogelijkheid tot opzeggen

De curator bepaalt dus bij welke energieleverancier jij een nieuw contract krijgt. Dit om te voorkomen dat mensen zonder gas en elektriciteit komen te zitten. Maar zit je dan vast aan een leverancier die jij niet uitgekozen hebt? Nee, dat is gelukkig niet het geval. Dat nieuwe contract staat alleen vast voor een overbruggingsperiode van maximaal 30 dagen. Na maximaal 30 dagen kun je besluiten om over te stappen als je liever naar een andere maatschappij gaat.

Let op: mogelijk hogere rekening als energieleverancier failliet is

Had je een vast contract bij je failliet verklaarde energieleverancier? Dan ben je na het faillissement mogelijk duurder uit als de energieprijzen op dat moment hoog liggen. 

Het goede nieuws is dat de regering huishoudens compenseert voor de hogere energieprijzen. Als ze dat niet hadden gedaan, was je tarief nog meer gestegen.

Tip: besparen op gas

Wil je voorkomen dat je gasrekening opeens heel hoog wordt? Ontdek op onze site hoe je gas kunt besparen nu de gasprijzen zo hoog liggen.

Voorschot terugkrijgen?

Heb je meer betaald dan dat je aan energie hebt verbruikt? Dan heb je recht op een teruggave. Hiervoor kun je niet meer bij de failliet verklaarde energieleverancier terecht, maar wel bij de curator. Helaas zien we in de praktijk vaak dat de maatschappij geen geld meer heeft om jou terug te betalen; dan loop je dit bedrag dus mis.

Wat je wel nog kunt doen als je via automatische incasso betaalt, is vragen of de bank je incasso van maximaal 8 weken geleden kan terugstorten op je bankrekening. Je kunt dan bij ontvangst van de eindafrekening zelf nagaan of jij de leverancier nog een bedrag verschuldigd bent of niet en dit verrekenen. Het risico hiervan is wel dat je een betaalachterstand kunt krijgen. Mogelijk ontvang je daardoor een aanmaning of krijg je zelfs te maken met incassokosten.

Wat als je het bedrag niet terugkrijgt?

Voor vragen hierover kun je het beste naar de curator gaan. Eventueel kun je het Juridisch Loket of je rechtsbijstandsverzekering inschakelen als je na een tijdje het geld nog niet terug hebt.

Wat kun je doen als je energieleverancier mogelijk failliet gaat?

Je kunt helaas niet eigenhandig een stokje steken voor het faillissement. Wat wel een slimme zet is als je bang bent voor een faillissement van je energieleverancier? Kijk of je je voorschot kunt verlagen als je termijnbedrag boven je werkelijke verbruik ligt. Als je energieleverancier failliet gaat, kun je namelijk mogelijk fluiten naar dat geld.

Let wel op dat je je voorschot ook weer niet te veel verlaagt. Dan krijg je namelijk een hoge eindafrekening en moet je veel geld bijbetalen.

Besparen op je vaste lasten?

Een energieleverancier die failliet gaat, is helaas domme pech. Houd rekening met hogere kosten voor je energierekening, hoe vervelend ook. Wat misschien een beetje lucht geeft, is dat je mogelijk andere vaste lasten kunt verlagen. Je verzekeringen bijvoorbeeld. Of wellicht je hypotheek (bijvoorbeeld door je risico-opslag te verlagen).