• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Hoge energieprijzen – waarom is energie zo duur en wat kun je doen?

Hoge energieprijzen – waarom is energie zo duur en wat kun je doen?

Kun je de hoge energierekening nog voor zijn?

11 oktober 2021 door Romy Veul
3377x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Je hebt er vast al over gehoord. De energieprijzen gaan door het dak. Nederlanders gaan massaal kritisch naar hun variabele energiecontract kijken, het kabinet debatteert erop los en ondertussen hebben ook energieleveranciers met veel onzekerheid te kampen. Waar komen die hoge energieprijzen eigenlijk vandaan? En valt er nog iets aan te doen om niet opeens met een torenhoge rekening geconfronteerd te worden.

Waarom die hoge energieprijzen?

Dat de energieprijzen door het dak gaan, heeft met diverse omstandigheden te maken. Ten eerste corona. Of beter gezegd: het herstel daarvan. In Europa, de VS en Azië gaat het beter met de coronacijfers en dat is te zien aan de vraag naar energie (vooral naar gas). De energiebehoefte is enorm gestegen.

Dat terwijl het aanbod aan energie te wensen overlaat. Zo wint Nederland geen aardgas meer in Groningen, levert Duitsland geen kernenergie meer en claimt Rusland geen gas meer te kunnen aanbieden (vanwege allerlei politieke kwesties). Aangezien Rusland eerder zo’n 40% van de gashoeveelheid in heel Europa leverde, heeft ook dat laatste grote impact. Ondertussen zijn veel vervuilende kolencentrales gesloten met het oog op hun klimaatimpact.

Normaal gesproken zijn er vaak wel gasvoorraden om zoiets op te vangen. Nu is die voorraad een stuk beperkter. Dat heeft alles te maken met het koude voorjaar dat we in Europa achter de rug hebben én met de extreem warme zomer in Azië. Daardoor hebben we in Europa begin dit jaar extra gestookt en was in Azië juist extra stroom nodig voor de airco’s en ventilatoren. Tel daar ook nog bij op dat we begin dit jaar door corona massaal thuis zaten, waardoor veel huishoudens ook los van het weer al meer stroom verbruikten.

Hoeveel is de prijsstijging?

Dan is het een kwestie van vraag en aanbod. Als de vraag naar energie groot is, maar het aanbod klein, dan gaan de prijzen omhoog. Dat is wat nu in rap tempo is gebeurd. Daar moet wel bij gezegd worden dat de prijzen al sinds begin dit jaar langzaamaan stijgen, maar de laatste weken is het extreem hard gegaan.

Hoe hoog zijn eigenlijk die hoge energieprijzen? Nou, gemiddeld is elektriciteit acht keer zo duur als een jaar geleden rond deze tijd. Voor gas is de stijging nog groter; daarvoor betaal je nu zo’n tien keer zoveel als vorig jaar.

Overigens is het wel zo dat de prijzen een jaar geleden uitzonderlijk laag waren vanwege de coronacrisis (en de daardoor heel beperkte vraag vanuit bedrijven), dus helemaal eerlijk is die vergelijking niet. Maar feit blijft dat de prijzen niet vaak zo hoog zijn geweest als nu. In eerdere dure periodes de laatste tien jaar betaalde je hooguit een derde van wat de prijzen nu zijn.

Welke impact hebben de hoge energieprijzen?

Het is niet per definitie zo dat jij volgende maand opeens een veel hogere rekening onder je neus geduwd krijgt. Het hangt er volledig van af tot wanneer je energiecontract loopt. Heb je een variabel contract? Dan ga je het inderdaad binnenkort merken in je portemonnee. Bij een variabel contract wordt het tarief jaarlijks vastgesteld op 1 juli en 1 januari. Dat betekent dat je vanaf 1 januari weleens fors meer zou kunnen betalen. Hierover krijg je waarschijnlijk eind november of begin oktober bericht.

Een gemiddeld huishouden met een goed geïsoleerd huis zal daardoor zo’n € 500 op jaarbasis meer kwijt zijn.

Er bestaan ook energieleveranciers die al eerder hun termijnbedrag hebben verhoogd. Dat betekent trouwens niet dat je direct fors meer bent gaan betalen. Het termijnbedrag is een voorschot op je totale eindafrekening aan het eind van het jaar. Dat het tarief is verhoogd, houdt dus in dat je aan het eind van het jaar minder hoeft bij te betalen. Dit bedrag kun je eventueel ook laten aanpassen door daarvoor een schriftelijk verzoek in te dienen.  

Heb je je tarief voor langere tijd vastgezet? Dan heb je mazzel als je contract nog even loopt met het huidige, lagere tarief. Je gaat het nieuwe tarief dan pas merken in je portemonnee zodra je contract afloopt.

Wat kun je doen tegen de hoge energieprijzen?

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je energierekening binnen de perken te houden.

Termijnbedrag aanpassen

Ten eerste kun je je termijnbedrag laten aanpassen met het oog op de hoge energieprijzen. Je kunt dit bedrag bij voorbaat naar boven bijstellen om een hoge eindafrekening voor te zijn. Dat scheelt niet in wat je in totaal kwijt bent, maar bespaar je jezelf wel een hoge rekening aan het eind van het jaar. Met zo’n aanpassing loop je wel een klein risico. Mocht de energieleverancier failliet gaan, dan ben je het alvast extra betaalde geld kwijt.

Liever niet overstappen

Sommige Nederlanders hebben nog voor 1 oktober hun energietarief vastgezet of zijn voor die tijd overgestapt. Slim. Zo blijf je langer een lager tarief betalen.

Op dit moment nog overstappen lijkt een minder goed plan. Zelfs vergelijkssites als Pricewise en Gaslicht.com (zo valt te lezen in het AD) adviseren om nu niet over te stappen. Er is zoveel onzeker nu dat het niet slim zou zijn om nu nog de overstap naar een andere aanbieder te maken. Bovendien zijn veel energiebedrijven gestopt met aanbiedingen doen vanwege de huidige onzekerheid. Ook valt bij deze hoge prijzen nauwelijks nog van aanbiedingen te spreken.

Minder energie verbruiken

Daarnaast kun je natuurlijk zuiniger omgaan met energie. Niet meer stroom gebruiken dan nodig is. Stekkers uit de stopcontacten halen of de verwarming een graadje lager zetten dus. Alle beetjes helpen.

Je woning verduurzamen

Wat je nog meer kunt doen met het oog op de hoge energieprijzen? En wat je bovendien een forse besparing en een positieve milieu-impact oplevert? Je woning verduurzamen. Je woning goed laten isoleren of zonnepanelen op het dak laten installeren scheelt hoe dan ook een fors bedrag op de energierekening. En het geeft je nog een goed rendement op je spaargeld ook.

Verduurzaming financieren vanuit je hypotheek

Heb je zelf niet zomaar geld op de plank liggen voor verduurzaming? Of wil je graag een buffer aanhouden? Dan biedt je hypotheek misschien ruimte voor het financieren van verduurzaming. Zeker met een mooie overwaarde op je huis kun je je hypotheek misschien wel verhogen. Onze Hypotheekexperts vertellen je hier tijdens een gratis oriëntatiegesprek graag meer over.

Kom je dan helemaal zonder stroom te zitten?

Je hoeft niet bang te zijn dat je opeens volledig zonder stroom komt te zitten. Volgens de Autoriteit Consument & Markt mogen energieleveranciers niet vanwege de hoge energieprijzen stoppen met leveren. Als leveranciers geen leveringszekerheid kunnen bieden, trekt de ACM hun leveringsvergunning in en word jij verdeeld over andere energieleveranciers met een contract. Je kunt dan na 30 dagen kiezen of je hier klant blijft of naar een andere leverancier overstapt.

Bron: AD en AD