• Home
  • Nieuws
  • Geld
  • Geld besparen? 25 snelle en simpele tips waarmee dat lukt!

Geld besparen? 25 snelle en simpele tips waarmee dat lukt!


12 april 2021 door Romy Veul
34 x gelezen
Facebook LinkedIn WhatsApp
Facebook LinkedIn WhatsApp

Puntje bij paaltje willen we het allemaal: geld besparen en op die manier meer overhouden. Het liefst niet door ons leven drastisch om te gooien, maar wel door kleine veranderingen waar je nauwelijks iets van merkt. Gelukkig zijn daar opties genoeg voor. Dit zijn 25 snelle tips om geld te besparen. Van bezuinigen op de boodschappen tot een lagere energierekening. En van eigen koffie tot meeneemlunches. Deze geld-besparen-tips kun je vandaag nog doorvoeren.

Geld besparen hoeft niet moeilijk te zijn!

Misschien denk je bij geld besparen meteen aan grootse veranderingen. Nooit meer je dure lievelingscola drinken, nooit meer de stad in of de restaurantetentjes voorgoed vaarwel zeggen. Maar nee, dat is helemaal niet per se waar bezuinigen om draait. Als je je afvraagt ‘Hoe bespaar je geld?’, is het juist goed om te kijken naar haalbare bespaaropties die je weinig moeite kosten, maar die je wel een mooie besparing opleveren.

Bekijk dus vooral de 25 tips hieronder en kies daaruit de bespaartips die jou het meest aanspreken.

1. Zeg je krantenabonnement op

Zeg eens eerlijk: hoe vaak lees jij nog de (online) krant, in deze tijd van nieuwsnotificaties en NOS-apps? En hoe groot is de stapel van ongelezen tijdschriften die er wekelijks of maandelijks bij je door de brievenbus vallen? Als je meer tijdschriften of kranten hebt liggen dan dat je tijd hebt om ze te lezen, is dit misschien hét moment om je abonnement op te zeggen. Scheelt je zo een paar tientjes per maand.

2. Stop met maaltijdboxen

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker: maaltijdboxen. Zowel in de supermarkt als via hippe start-ups bij jou thuis bezorgd. Een handige optie voor als je vaker iets creatiefs op tafel wilt zetten of als je niet dagelijks twijfelend voor het groentenschap in de supermarkt wilt staan. Maar eerlijk is eerlijk, vaak zijn die pakketten wel duurder dan wanneer je alles los zou kopen.

Dus wil je geld besparen? Kijk of je op Pinterest of op de website van je favoriete supermarkt lekkere recepten kunt vinden en haal daar zelf ingrediënten voor in huis. Kost misschien iets meer werk, maar het levert je wel een wekelijkse besparing op.

3. Neem zelf eten mee

Met eettentjes op bijna elke hoek van de straat hoef je tegenwoordig niet meer standaard met een lunchpakket van huis te gaan. Een fijne luxe, maar ook een kostenpost waar ongemerkt best wel wat geld in gaat zitten. Wil je het voordeliger aanpakken? Neem dan toch zelf gesmeerde broodjes mee op stap. Of – als je het liever iets feestelijker maakt dan een boterham met pindakaas – kijk of je een lekkere salade, wraps of een andere luxe lunch in elkaar kunt flansen.

4. Maak je eigen koffie to go

Nog een geval ‘snel bespaard’ is niet meer standaard koffie afhalen bij de kiosk op het station, maar je eigen koffiemok meenemen. Bij veel webshops kun je wel kleurrijke meeneembekers scoren waarin je koffie een tijdje goed warm blijft. Probeer het uit, al is het maar een paar keer per week. Zelfs al twee keer minder koffie halen per week, scheelt je zo twintig euro per maand.

5. Koop tweedehands

Of het nu gaat om kleding, meubels, speelgoed of boeken, er bestaan heel wat platforms waar je je nieuwe aanwinsten tweedehands op de kop kunt tikken. Voor kleding kun je bijvoorbeeld terecht op de app Vinted, boeken kun je scoren via Marktplaats en dan is er natuurlijk ook nog de kringloopwinkel. Of je kunt je geluk beproeven in de plaatselijke Facebook-verkoopgroepen. Zo ben je een stuk goedkoper uit dan wanneer je alles nieuw koopt. En het is nog beter voor het milieu ook.

6. Verkoop ook je eigen spullen

Heb je al jarenlang een jurkje liggen dat onmogelijk past? Of een boek dat je al drie keer van voor naar achter hebt gelezen en waar je op uitgekeken bent? Of heb je een kast op zolder staan waar je niets mee doet? Vergeet dan niet om zelf je oude spullen te koop aan te bieden. Wie weet levert het je nog een mooi bedrag op. Ruimt lekker op in huis en bezorgt je een leuke aanvulling op je spaarrekening.

7. Koop grotere verpakkingen

Veel producten in de supermarkt zijn ook in voordeelverpakkingen te koop. Da’s ideaal als je een gezin hebt of zelf een grootverbruiker bent van bepaalde producten. Zo ben je met een grote zak appels goedkoper uit dan wanneer je appels per stuk afrekent. Net zoals een pot pindakaas van een halve kilo relatief voordeliger is dan een kleinere pot. En zo geldt dat voor nog veel meer producten: aardappels, rijst, melk, kaas…

Ga eens bij jezelf na hoeveel jij van een product nodig hebt, check de houdbaarheidsdatum en overweeg om een wat grotere verpakking te kopen. Soms kun je daarmee wel 50% geld besparen als wanneer je dezelfde hoeveelheid product in kleinere verpakkingen zou kopen.

8. Geld besparen? Ga voor vergeet-me-niet-boodschappen!

Je kent ze vast wel bij veel supermarkten: de producten met een kortingssticker omdat ze alleen nog die dag verkocht mogen worden. Dat varieert van brood en groenten tot vlees en zuivel. Vaak kun je het product daardoor met een flinke korting kopen. Bovendien kun je sommige producten, zoals brood of zakjes met voorgesneden groenten, nog prima een aantal dagen in de vriezer laten liggen. Daarmee zijn dat soort producten vaak een prima voordelige aankoop.

9. Bespaar op je energie

Nog een manier om geld te besparen, is door minder energie te verbruiken. Daar kun je grootse aanpassingen voor doen, zoals het installeren van zonnepanelen of je isolatiemateriaal vervangen. Maar er zijn ook maatregelen die minder dan € 1000 kosten. Daarnaast kun je zelf kritisch naar je energieverbruik kijken. Trek bijvoorbeeld de stekker van je oplader uit het stopcontact zodra je telefoon je de 100% batterij-melding geeft. Of doe de lampen uit in kamers waar je niet bent. Al die kleine beetjes bij elkaar kunnen je op jaarbasis een flink bedrag schelen op je energierekening.

10. Koop Ledverlichting

Nu we het toch over energie besparen hebben, wat voor lampjes heb jij in je verlichting geschroefd? Ledlampen of andere verlichting? Ledlampen zijn de meest energiezuinige en daarmee ook de meest voordelige lampen. Ze gaan heel lang mee en je bespaart er veel energie mee in vergelijking met bijvoorbeeld spaarlampen of ouderwetse halogeenlampen. Ledverlichting is dan wel bij de aanschaf iets duurder, maar op termijn kun je er fors geld mee besparen.

11. Laat de auto wat vaker staan

Benzine is niet goedkoop en in verhouding gebruik je bij korte autoritjes de meeste brandstof. Overweeg daarom eens om de auto voor de deur te laten staan en in plaats daarvan de fiets te pakken. Naar de andere kant van het land fietsen gaat wat ver, maar voor bestemmingen in de buurt is de fiets op zonnige dagen ook prima vervoer. Een stuk goedkoper ook.

12. Zeg overbodige verzekeringen op

Heb jij nog een verzekering lopen voor je fiets die al vier jaar oud is? Heb je nog een dierenartsverzekering voor je inmiddels overleden hond? Of heb je een uitvaartverzekering, terwijl je eigenlijk genoeg spaargeld hebt om een eventuele uitvaart uit eigen zak te betalen? Dan is dit een goed moment om je verzekering op te zeggen. Of kijk hoe je je bestaande verzekeringen kunt aanpassen.

13. Laat je minder verleiden

Nee hoor, geen verkeerde dingen denken nu. We hebben het over koopverleidingen in de winkels en supermarkt, maar ook online. Bij elke kassa staat wel een rek met producten die je ongegeneerd aanstaren in de hoop dat je ze aan je aankopen toevoegt. Net zoals je op veel websites wordt doodgegooid met advertenties die je website na website lijken te achtervolgen. Eén tip: laat je hier niet te veel door verleiden.

Bedenk je dat je die aankopen waarschijnlijk nooit had gedaan als ze je door de bewuste winkel niet zo worden aangeprezen. Beslis om die reden om ze niet te kopen. Of wat ook kan helpen: besluit om er een dag over na te denken voordat je tot aanschaf overgaat. Je zult merken dat je de volgende dag vaak al veel minder belangstelling zult hebben voor dat bewuste product. Zo is geld besparen een makkie.

14. Ga niet naar de supermarkt als je honger hebt

Misschien kreeg je dit vroeger ook al van je ouders te horen. Zorg altijd voor een gevulde maag als je de supermarkt ingaat. Anders worden al die heerlijke koeken, verse broodjes en pakken drinken in de supermarkt extra aantrekkelijk en ga je voordat je het weet met meer naar huis dan je van plan was (en dan je misschien wel op krijgt).

15. Ga voor groenten en fruit naar de markt

In plaats van bij de supermarkt, kun je voor groenten en fruit ook prima terecht op de markt. Daar zijn groenten en fruit een stuk verser en vaak ook een stuk goedkoper.

16. Zoek online naar de voordeligste aankoop

Nog meer tips voor geld besparen? Vergelijk je aankopen! Vaak kun je hetzelfde product online bij verschillende aanbieders kopen. Dat geldt voor onder meer interieuraankopen, elektrische apparaten en gadgets. Meestal hanteert niet elke aanbieder dezelfde prijs. Slim dus om via een vergelijkingssite als Kieskeurig de verschillende (web)winkels met elkaar te vergelijken. Als er ergens een aanbieding is, kun je soms zelfs wel een paar tientjes besparen door je aankoop bij winkel Y in plaats van bij winkel X te doen.

17. Laat je niet te veel verleiden door aanbiedingen

Hoe leuk aanbiedingen ook zijn, ze pakken niet altijd voordelig uit. Als jij bijvoorbeeld van plan was om één pak paprika’s te kopen (want hé, zoveel paprika’s eet je nu ook weer niet!), dan is het niet bepaald voordeliger als je er drie meeneemt omdat het derde pak voor de halve prijs is. Grote kans dat je dan tegen je zin in de rest van de paprika’s opeet of dat ze zelfs overdatum gaan.

Hetzelfde geldt als je in de kledingwinkel staat en de aanbieding 3 halen 2 betalen is. Als jij alleen voor een jurkje kwam, laat je dan niet verleiden om ook meteen een broek en trui mee te nemen. Je bent dan in feite niet voordeliger uit, omdat je alsnog voor één product hebt betaald dat je niet van plan was te kopen.

18. Leen boeken bij de bibliotheek

De bieb ouderwets? Welnee! De bibliotheek is juist een leuke manier om veel boeken te kunnen lezen zonder dat je elke week twee nieuwe boeken in je online winkelmandje hoeft te gooien (en daarvoor hoeft te betalen). Aangezien gekochte boeken niet heel goedkoop zijn, kun je daardoor best een mooi bedrag overhouden.

19. Zeg je tv-abonnement op

Door de komst van onder andere Netflix, Videoland en Uitzending Gemist hoef je tegenwoordig weinig te missen als je de tv niet live aanzet. Een goede reden om je tv-abonnement op te zeggen en voortaan televisie terug te kijken. Tv-abonnementen zijn niet heel goedkoop, dus je kunt er zo flink mee besparen.

20. Boek uitjes met korting

Voor veel uitstapjes hoef je niet per se het volle pond te betalen. Met een beetje zoekwerk kun je vrij snel voor een lagere prijs tickets scoren. Dat kan zo € 10 per ticket goedkoper uitpakken. Zeker met een gezin tikt dat aardig aan.

21. Zeg de loterij op

Eerlijk, ben jij er al miljonair mee geworden? Waarschijnlijk niet. Dat terwijl elke maand een lot kopen je wel best wel wat geld kost. De kans dat je de komende maanden wél opeens in de prijzen valt, is vrij klein. Dus neem de gok en zeg het op. De kans dat je een prijs wint, is beperkt. De kans dat je geld kunt besparen door je loterij-abonnement op te zeggen, is 100%.

22. Vergelijk energieaanbieders

Ook al zit je goed waar je zit, het loont bijna altijd als je overstapt naar een andere aanbieder. Al is het maar vanwege de mooie welkomstbonus waarop je door je nieuwe aanbieder wordt getrakteerd. Probeer eens een vergelijkingssite om te ontdekken bij welke energieaanbieder jij gunstig uit bent.

23. Check je bon

Als je gewend bent standaard naar dezelfde supermarkt te gaan, let je misschien niet meer zoveel op de prijzen die je voor producten betaalt. Vraag daarom eens om de bon en check hoeveel je eigenlijk betaalt voor wat je koopt. Kijk vooral naar wat duurdere producten. Zou daar een voordeliger alternatief voor bestaan? Ben je daarvoor bij een andere winkel goedkoper uit?

24. Gooi geen eten weg

Restjes eten kunnen alsnog onderdeel zijn van een prima maaltijd. Vries ze in of bewaar ze in een afgesloten bakje nog één dag in de koelkast. Je kunt er vast de volgende dag of een paar dagen later alsnog een prima maaltijd mee maken. Of wat dacht je van één keer per week alle restjes combineren tot een feestelijke liflafjesmaaltijd? Ook prima te doen!

25. Bekijk je hypotheek

Hoeveel ben jij elke maand kwijt aan je hypotheek? Hoeveel bedraagt jouw rente en hoe verhoudt dat zich tot de actuele rentestanden? Misschien kan het een stuk voordeliger, bijvoorbeeld door te kiezen voor oversluiten of rentemiddeling. Ga er eens met een adviseur voor zitten om te kijken of jij voordeliger uit kunt zijn.

Je ziet het: alle kleine beetjes helpen. En mogelijkheden voor geld besparen zijn er genoeg, zoals deze 25 geld-besparen-tips ook bewijzen. Da’s mooi meegenomen. Want alles wat je overhoudt door te bezuinigen, kun je mooi weer aan leukere dingen uitgeven.