Door: Romy Veul | 01-12-2020
6 keer gelezen | #besparen

Een hypotheek afsluiten doe je vaak voor heel wat jaren. Maar dat betekent niet dat je al die tijd aan je hypotheek vastzit. Soms is het slim om na een tijdje om je heen te kijken. Kan het ergens anders voordeliger? Zijn de rentes inmiddels gedaald? Of kun je betere voorwaarden krijgen? Als je ergens anders beter af bent, is oversluiten een slimme zet. Hoe zit dat precies? En wat zijn de voordelen van oversluiten? Wij zetten ze voor je onder elkaar.

Hoe werkt oversluiten?

Heb je een hypotheek lopen? Dan kun je in de tussentijd een nieuwe hypotheek afsluiten, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Met die nieuwe hypotheek los je je oude hypotheek volledig af. Je krijgt dan dus een volledig nieuwe hypotheek met een nieuw rentepercentage, nieuwe voorwaarden en een nieuwe rentevaste periode. Dat wordt oversluiten genoemd.

Meestal sluit je je hypotheek over naar een andere aanbieder. Maar het kan ook zijn dat je bij dezelfde aanbieder blijft en voor een ander hypotheekproduct kiest. Net wat voor jou voordelig is!

Je hypotheek oversluiten is niet met één klik op de knop geregeld. Er komt een en ander bij kijken. Zo moet je je woning vaak opnieuw laten taxeren om te bepalen hoeveel je maximaal mag lenen. Ook moet je langs de notaris gaan om je handtekening onder de nieuwe hypotheekakte te zetten. Dat brengt opnieuw taxatie- en notariskosten met zich mee, maar kan je op termijn wel een flink bedrag aan maandlasten schelen.

Is je hypotheek lager dan 60% van de WOZ-waarde van je woning? Dan heb je misschien mazzel. In dat geval is een taxatie niet altijd nodig en is soms je WOZ-aanslag voldoende. Of dat zo is, verschilt per bank.

Waarom oversluiten?

Oversluiten doe je niet zonder reden. De stap naar oversluiten begint altijd met uitgebreid onderzoek, waar nogal wat cijfers en kleine lettertjes in hypotheekcontracten bij komen kijken. Niet voor niets schakelen veel consumenten voor oversluiten een hypotheekadviseur in. Zo moet je uitzoeken hoeveel de kosten zijn voor oversluiten, wat het je oplevert en waar je het voordeligst uit bent. En rente is niet het enige wat telt. Ook de waarde van je woning en je huidige financiële situatie doen ertoe. Als je dat allemaal helder hebt, kun je bepalen of oversluiten voor jou een goed idee is.

Kort samengevat is oversluiten voordelig als:

  • ...je kosten kunt besparen doordat de actuele rente lager is dan je huidige rente.
  • …je hypotheek nog een tijdje loopt en je rentevaste periode ook nog een tijdje duurt.
  • …de huidige waarde van je woning hoger is dan je openstaande hypotheek.
  • …je plannen hebt om bijvoorbeeld te verbouwen of verduurzamen.
  • … je langere tijd in je woning blijft wonen (vaak minimaal 3 jaar).

Tip: lees ook ons stappenplan voor je hypotheek oversluiten.

De voordelen van je hypotheek oversluiten

Je hypotheek oversluiten doe je om van de voordelen van oversluiten te profiteren. Wat die voordelen precies zijn? Dat leggen we je hieronder haarfijn uit.

1. Kosten besparen

Misschien heb je het al meegekregen: de hypotheekrentes liggen anno 2021 nog altijd laag – zelfs ondanks corona. Zelfs een paar procentpunten lager dan een paar jaar geleden. Heb je je hypotheek afgesloten toen de rentes veel hoger lagen? Dan kun je misschien flink profiteren van de nieuwe rentes door je hypotheek over te sluiten. Dat kan soms wel een paar duizend euro per jaar schelen. En dat dan gedurende vele jaren!

Wil je weten wat de actuele rentestanden zijn? Daarvan houden we je continu op de hoogte op onze pagina ‘Hypotheekrente’.

Nu is het wel zo dat je hypotheek oversluiten niet gratis is. Je hypotheekaanbieder ziet je natuurlijk liever niet gaan als klant. Als jij je hypotheek vroegtijdig stopzet, loopt de hypotheekaanbieder een deel van de inkomsten mis. Daarom vraagt de aanbieder een boeterente ter compensatie. Hoe langer de resterende looptijd van je hypotheek, hoe hoger de boeterente zal zijn. Het goede nieuws? Je mag de boeterente onder bepaalde voorwaarden aftrekken bij je belastingaangifte.

Natuurlijk zoekt een hypotheekadviseur altijd voor je uit of de besparing op je maandlasten je meer oplevert dan de boeterente. Zo kun je ervan op aan dat oversluiten je meer oplevert dan dat het kost.

2. Extra zekerheid over je maandlasten

Als je een hypotheek afsluit, kies je daarbij ook een rentevaste periode. Dat is de periode (bijvoorbeeld 1,5 of 10 jaar) waarin je hetzelfde rentepercentage blijft betalen. Ja, ook als de rentes in de tussentijd stijgen. Een langere rentevaste periode geeft je dus een stukje zekerheid over wat je per maand kwijt bent.

De besparing op je maandlasten heb je niet één jaar, maar gedurende de hele rentevaste periode. Door je hypotheek over te sluiten en voor een lange rentevaste periode te kiezen, weet je dus zeker dat je nog een tijdje het lage rentepercentage betaalt dat op dit moment geldt.

3. Een beter passende hypotheek

Situaties veranderen. Dat geldt zowel voor je financiële als voor je persoonlijke situatie. Maar ook in de wereld van hypotheken is er de afgelopen decennia veel veranderd. Zo kon je in het verleden een beleggingshypotheek afsluiten. Dat type hypotheek heeft als mogelijk nadeel dat je afhankelijk bent van schommelende beurskoersen. Dat kan best wel wat stress met zich meebrengen. Een annuïteiten- of lineaire hypotheek biedt je dan meer zekerheid over je aflossing.

Ook kan het zijn dat de voorwaarden van je vorige bank niet zo gunstig meer zijn. Of dat je hypotheekproduct om een andere reden minder goed bij past. Bijvoorbeeld als er iets in je situatie is veranderd. In al die gevallen kun je het beste met een hypotheekadviseur in gesprek gaan. Die kan je precies vertellen waar jij goed aan doet.

4. Meer financiële ruimte

Een laatste voordeel van je hypotheek oversluiten: misschien kun je wel meer lenen. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Maar als je financiële situatie en WOZ-waarde dat toelaten, zou je een hogere hypotheek kunnen afsluiten. Met de extra financiële ruimte die dat je oplevert, kun je misschien wel leuke dingen doen aan je huis. Eindelijk die mooie uitbouw realiseren of een nieuwe keuken laten plaatsen bijvoorbeeld. Het geld komt dan in een bouwdepot te staan en kun je gebruiken als financiering voor jouw verbouwplannen.

Ook je huis verduurzamen is een goed bestedingsdoel om je hypotheek voor te gebruiken. Denk aan zonnepanelen op het dak laten plaatsen of je isolatie verbeteren. Dat levert jou een mooie besparing op je energierekening op. En het is meteen een mooie bijdrage aan het milieu.

Tip: lees ook ons stappenplan voor je hypotheek verhogen.

Advies op maat over oversluiten

Wil je weten of oversluiten voor jou voordelig is? Schakel dan de hulp in van een van onze Hypotheekexperts. Bij ons profiteer je van online hypotheekadvies, maar mét persoonlijk contact en advies op maat. Onze Hypotheekexperts zoeken precies voor je uit hoeveel jij kunt besparen. Uiteraard met 100% eerlijk en onafhankelijk advies. Is oversluiten voor jou niet voordelig? Dan vertellen we je altijd eerlijk dat je helemaal goed zit waar je nu zit.

Neem contact op met onze Hypotheekexperts voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij kijken graag met je mee.

Plan een oriëntatiegesprek

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar