Door: Romy Veul | 24-10-2020
5 keer gelezen | #rentemiddeling

Rentemiddeling. Misschien heb je er al eens van gehoord. Als je een hoog rentepercentage betaalt voor je hypotheek, dan wordt rentemiddeling weleens aangeraden om je rente te verlagen. Wat is rentemiddeling precies? En is het wel echt voordelig?

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling houdt in dat je rentepercentage voor je huidige hypotheek opnieuw wordt bepaald en dat je ook opnieuw een rentevaste periode kiest. Om je nieuwe rentepercentage vast te stellen, rekent je hypotheekverstrekker het gewogen gemiddelde uit van je huidige rentepercentage en de actuele rente. Dat gemiddelde wordt (in theorie) je nieuwe rentepercentage.

Wanneer is rentemiddeling gunstig?

Rentemiddeling kan gunstig zijn als de actuele hypotheekrente laag is, in ieder geval een stuk lager dan de rente was op het moment waarop jij je hypotheek afsloot. Verder kan rentemiddeling voordelig zijn in de volgende situaties:

  • Je huidige hypotheek is een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek, aflossingsvrije hypotheek, levenhypotheek of beleggingshypotheek.
  • Je inkomen is gedaald, waardoor je je hypotheek niet kunt oversluiten.
  • Je hebt onvoldoende spaargeld om de boete te betalen voor het eerder beëindigen van je rentevaste periode bij oversluiten.

Wanneer is rentemiddeling niet gunstig?

Rentemiddeling is vaak minder gunstig als:

  • jouw rentevaste periode pas net is ingegaan.
  • je een (bank-)spaarhypotheek hebt. Bij rentemiddeling krijg je een lagere vergoeding over het gespaarde geld en moet je langer sparen om de hypotheek te kunnen aflossen.

Niet alle hypotheekaanbieders bieden rentemiddeling

Belangrijk om te weten is dat rentemiddeling niet bij iedere hypotheekaanbieder mogelijk is. Ook kan het afhangen van je hypotheekvorm of rentemiddeling voor jou een optie is. Daarom is het altijd goed om de voorwaarden van je hypotheek er nog eens bij te pakken.

Rentemiddeling of toch oversluiten?

In plaats van rentemiddeling toe te passen, kun je er ook voor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Je hypotheek oversluiten betekent dat je een geheel nieuwe hypotheek afsluit bij een andere hypotheekaanbieder en daarvoor je huidige hypotheek volledig stopzet. Ook daarmee kun je vaak je rentepercentage verlagen als de huidige rente lager is dan de rente die jij voor je hypotheek betaalt.

Tip: Wil je weten hoe oversluiten werkt? Bekijk dan ons uitgebreide stappenplan over je hypotheek oversluiten.

Bij oversluiten nóg lagere maandlasten

Het belangrijkste verschil tussen rentemiddeling en je hypotheek oversluiten is dat je bij rentemiddeling gebonden bent aan je huidige hypotheekaanbieder. Bij het oversluiten van je hypotheek kun je opnieuw kiezen tussen alle aanbieders en de meeste gunstige selecteren. Realiseer je wel dat je in dit geval een nieuwe hypotheekaanvraag doet. Je inkomen en de waarde van jouw huis worden daarvoor opnieuw beoordeeld. Ook is vaak een nieuwe taxatie van je huis nodig.

Kosten voor oversluiten

Een hypotheek oversluiten brengt meer kosten met zich mee dan rentemiddeling. Denk aan notariskosten en taxatiekosten, naast een boete die je aan je huidige hypotheekaanbieder moet betalen voor het oversluiten. Het is dus belangrijk dat je met oversluiten meer geld bespaart dan dat het aan kosten met zich meebrengt. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan altijd precies voor je uitzoeken hoe dat in jouw geval zit.

Let op!

Oversluiten kan overigens niet als je resthypotheek hoger is dan de huidige waarde van je huis of als je door lagere inkomsten niet meer aan de toetsingsvoorwaarden voor een nieuwe hypotheek voldoet.

Is rentemiddeling gunstig voor mij?

Of het gunstiger is om voor rentemiddeling te kiezen of juist om over te sluiten, hangt af van je persoonlijke situatie. Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan berekenen wat voor jou de beste optie is. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Plan een oriëntatiegesprek

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar