Door: Romy Veul | 05-01-2021
8 keer gelezen | #hypotheekrente

Je hypotheek oversluiten? Tijdens de coronapandemie zet een recordaantal Nederlanders die stap. Dat is niet zonder reden. Door de onzekerheid over hoe de hypotheekrentes zich verder gaan ontwikkelen, werpen veel mensen een kritische blik op hun hypotheek. Juist nu. Zo kun je nog een tijdje van de lage rentes profiteren. Waarom oversluiten juist tijdens corona verstandig is? Wij leggen het je graag uit.

Ontwikkeling van de hypotheekrentes

Al lange tijd daalden de hypotheekrentes. De daling ging zo ver dat in januari 2020 een nieuw laagterecord werd bereikt met zelfs rentes onder de 1%. Begin 2020 leek de coronacrisis daar verandering in te brengen. Eind maart was er voor het eerst sinds lange tijd weer een stijging van de rentes te zien, ook bij grote hypotheekaanbieders als ABN AMRO, Rabobank en ING.

Even leek het erop dat de rentes misschien wel weer blijvend zouden gaan stijgen, maar na een paar maanden zette toch weer een daling van de rentes in. Daardoor zijn de hypotheekrentes anno 2021 nog altijd opvallend laag.

Maar de vraag is: zal dat zo blijven en – zo ja – hoe lang nog? Corona heeft financiële gevolgen voor veel mensen en bedrijven. Dat betekent dat banken meer risico’s lopen om uitgeleend geld niet terug te krijgen. Bijvoorbeeld als mensen werkloos worden en als meer ondernemers en bedrijven het financieel zwaar krijgen. Dit kan ertoe leiden dat banken de rentes weer gaan verhogen. Maar of en wanneer dat gebeurt – dat is nog altijd niet goed te voorspellen. Het hangt vooral af van de verdere ontwikkelingen van de coronapandemie en de gevolgen ervan.

Recordaantal oversluitingen hypotheek

De onzekerheid over mogelijke stijgingen van de rente is voor veel Nederlanders een goede reden om juist nu de (digitale) stap naar de hypotheekadviseur te zetten. Dat is te merken! Vooral het aantal oversluitingen bij Hypotheek.nl was in 2020 aanzienlijk hoger dan het jaar ervoor.

Waarom is je hypotheek nu oversluiten een slimme zet?

De nummer 1 reden om je hypotheek over te sluiten is natuurlijk dat je er geld mee kunt besparen. Zeker als je een hypotheek hebt afgesloten toen de rentes een stuk hoger lagen. Door nu je hypotheek over te sluiten, weet je zeker dat je nog lange tijd van de huidige lage percentages profiteert.

Daarnaast is er nog een andere reden waarom oversluiten juist nu slim is. Je hebt nu nog de zekerheid die nodig is om je hypotheekaanvraag rond te krijgen. Als je door corona misschien werkloos wordt of een deel van je inkomen verliest, is oversluiten niet altijd mogelijk. Door nu over te sluiten, weet je zeker dat de hypotheekverstrekker nog van je huidige inkomen en woningwaarde uitgaat. Dat maakt oversluiten misschien eenvoudiger dan als je nog een tijdje wacht.

Profiteer van de lage rentes

Garanties voor de ontwikkeling van de hypotheekrente kan niemand je geven. Het zou kunnen dat de rentes over een tijdje weer gaan stijgen, waardoor je het beste zo snel mogelijk kunt oversluiten. Maar de rentes zouden na de coronacrisis ook alsnog iets kunnen dalen. Zelfs de grootste financiële experts kunnen niet in een glazen bol kijken om je daar zekerheid over te geven. Corona is en blijft wat dat betreft een bijzondere en onvoorspelbare situatie.

Eén ding is wel zeker: de rentes liggen op dit moment bijzonder laag, véél lager dan jaren geleden. Zo bedroeg de gemiddelde rente op 31 december 2010 voor een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar nog 5,00%. Dat terwijl je anno december 2020 al eenzelfde hypotheek kon afsluiten voor rond de 1% rente – een flinke daling dus! Hoe dan ook heb je dus een goede reden om je juist nu te verdiepen in jouw oversluitopties. Dan weet je zeker dat, wat de rente ook doet, je nog een paar jaar van de lage percentages profiteert.

Is oversluiten voor jou gunstig?

Of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig is? Dat hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke en financiële situatie. Als je bijvoorbeeld op korte termijn wilt verhuizen, is oversluiten geen slimme zet. Hetzelfde geldt als je je hypotheek pas net hebt afgesloten. In dat geval zijn er misschien andere opties om je hypotheeklasten te verlagen.

Al met al is het best wel een uitzoekwerk of oversluiten voor jou handig en gunstig is. Maar gelukkig zijn er mensen die zich daar graag voor je in vastbijten: onze Hypotheekexperts! Zij weten alles over hypotheken en helpen jou met alle plezier.

Wil je je alvast verdiepen in de stappen voor oversluiten? Bekijk dan ons stappenplan voor hypotheek oversluiten.

Persoonlijk advies van een Hypotheekexpert

Zeker weten wat voor jou de beste optie is? Stap dan naar een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl. Op kantoor langskomen is nergens voor nodig. Onze Hypotheekexperts staan jou volledig vrijblijvend te woord. Digitaal, maar mét persoonlijke aandacht voor jou.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze Hypotheekexperts of neem contact op. Onze hypotheekexperts staan voor jou klaar. Gewoon digitaal en dus altijd vanaf gepaste afstand.

Plan een oriëntatiegesprek

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar