Gezondheidsverklaring hypotheek: Wat je daarover moet weten


Romy Veul door Romy Veul op 27-12-2022
127x gelezen
3 min.

Soms heb je een gezondheidsverklaring voor je hypotheek nodig. Althans, niet voor je hypotheek zelf. Wel voor de overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekering die je mogelijk wilt aanvragen bij het afsluiten van je hypotheek. In die verklaring staat informatie over je medisch verleden. Op basis daarvan kan de verzekeraar jouw verzekeringsaanvraag beoordelen.

Gezondheidsverklaring hypotheek

Snel antwoord:

Wat is een gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring is een vragenlijst waaruit blijkt hoe het met je gezondheid is gesteld en hoe je medisch verleden en leefstijl eruitzien. De verzekeraar gebruikt een gezondheidsverklaring als je een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt.

Hoe kom ik aan een gezondheidsverklaring?

De verzekeraar zal jou na je verzekeringsaanvraag vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen. Hiervoor krijg je het formulier meestal toegestuurd. Er zijn geen kosten aan zo’n verklaring verbonden.

Hoe lang is een gezondheidsverklaring geldig?

Informeer hiernaar bij de verzekeraar bij wie je de verzekering wilt afsluiten. Die kan je hier meer over vertellen. Of wellicht kun je er in de voorwaarden meer over lezen.

Wat is een gezondheidsverklaring bij je hypotheek?

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt, wil de verzekeraar daarvoor informatie hebben over je medisch verleden. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over je lengte en gewicht, je leeftijd, mogelijke ziektes, je leefstijl (roken, drugsgebruik, etc.) en over aandoeningen waarvoor je op dit moment wordt behandeld of in het verleden behandeld bent.

Je bent verplicht om de vragen naar waarheid in te vullen. Mededelingsplicht wordt dat genoemd. Als je informatie achterhoudt of er niet eerlijk over bent, kan het zijn dat jij of je nabestaanden het recht op de uitkering verliezen.

Een medisch specialist van de verzekeraar zal je gezondheidsverklaring bij de hypotheek beoordelen. Soms is die direct akkoord en kom je dus voor de verzekering in aanmerking. Maar het kan ook zijn dat er aanvullende vragen zijn of dat je – in sommige gevallen – wordt geweigerd voor de verzekering.

Gezondheidsverklaring overlijdensrisicoverzekering

Het kan zijn dat de hypotheekaanbieder een overlijdensrisicoverzekering verplicht stelt voor jouw hypotheekaanvraag. Deze verzekering keert een bedrag uit als jij of je partner komt te overlijden tijdens de looptijd. Daardoor kan de achterblijvende partner of kunnen andere nabestaanden de maandlasten blijven betalen. Je kunt die verzekering voor jezelf of voor je partner of voor jullie allebei afsluiten. Daarmee voorkom je dat je nabestaanden met een restschuld achterblijven.

Bij de aanvraag heb je ook een gezondheidsverklaring voor je overlijdensrisicoverzekering nodig. Het is immers zo dat hoe gezonder jij bent, hoe minder het geschatte risico voor de verzekeraar is dat hij jou ooit een bedrag moet uitkeren. Daarom baseert de verzekeraar de premie onder meer op het risico dat jij komt te overlijden of arbeidsongeschikt wordt. Zo betalen rokers vaak een hogere premie dan mensen die niet roken. En heb je een uitgebreid medisch verleden? Ook dat wordt meegenomen in je premie.

Er zijn ook situaties denkbaar waarin je de verzekering niet kunt aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld soms voor ouderen of voor mensen die door een medisch verleden een sterk verhoogd risico op gezondheidsklachten hebben.

Wat doet de verzekeraar met je gezondheidsverklaring?

De gezondheidsverklaring voor je overlijdensrisicoverzekering wordt beoordeeld door een medisch adviseur. Die koppelt vervolgens, zodra alle informatie duidelijk is, aan de verzekeraar terug hoe groot het risico is om jou te verzekeren.

Er zijn drie mogelijke scenario’s:

  • Je hebt een gemiddeld risico en krijgt de verzekering.
  • Je hebt een verhoogd risico en dat vertaalt zich door naar een hogere premie.
  • Je hebt een te hoog risico en kunt de verzekering niet krijgen.

In het laatste geval kun je om een herkeuring vragen, onderbouwd bezwaar maken of je kunt wellicht een nieuwe aanvraag doen bij een andere verzekeraar.

Heeft de medisch adviseur nog ergens vragen over? Dan kan hij contact met je opnemen om je aanvullende vragen over te stellen. Soms zal de adviseur je vragen om een medisch onderzoek te ondergaan. Je hebt vrije keuze of je daarmee instemt of niet. Let wel dat je aanvraag vaak niet verder in behandeling wordt genomen als je weigert.

Heb je een gezondheidsverklaring voor je hypotheek nodig in verband met een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan verloopt het proces op een soortgelijke manier.

Meer weten over verzekeringen bij je hypotheek?

Benieuwd welke verzekeringen naast je hypotheek voor jou handig zijn? Heb jij bijvoorbeeld wel een verzekering met gezondheidsverklaring voor je hypotheek nodig, of zijn er andere opties?

Onze Hypotheekexperts zoeken het graag voor je uit. Maak gerust een digitale afspraak.

Maak een afspraak

Klanten geven ons een:

387 beoordelingen

9.8