Door: Wesley van den Ham | 01-12-2020
7 keer gelezen | #hypotheekrente #starters

De afgelopen jaren was één ding duidelijk. Voor starters was de krapte op de woningmarkt niet bepaald voordelig. Zij hebben vaak moeite om met hun beperkte budget een geschikte woning te vinden. Zeker in een tijd waarin soms flink overboden wordt. Verandert de coronacrisis daar iets in? Biedt de coronapandemie – nu of in de toekomst – extra kansen voor starters?

De woningmarkt voor starters

Al enkele jaren zijn de huizenprijzen aan het stijgen. In november 2020 lagen de prijzen voor bestaande koopwoning bijvoorbeeld 8,9% hoger dan in november 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het Kadaster. Daarmee liggen de woningprijzen sinds het dieptepunt in juni 2013 zelfs op het hoogste niveau ooit. De prijzen zijn bijna 55% hoger dan ten tijde van het dal in juni 2013.

Dit komt door de aanhoudende krapte op de woningmarkt. De vraag naar woningen is groot, terwijl het woningaanbod vrij beperkt is. Dat zorgt ervoor dat veel woningen, met name in de Randstad, boven de vraagprijs worden verkocht.

Voor starters maakt dit de aankoop van hun eerste woning vaak lastig. Zij kunnen door hun beperkte inkomen meestal een relatief lage maximale hypotheek krijgen. Tegelijkertijd hebben de meeste starters ook (nog) geen torenhoog spaarsaldo. Met een beperkt budget opboksen tegen de overbieders en investeerders met veel geld is niet altijd haalbaar.

Hoe zit het met de vraag naar woningen tijdens corona?

Dat de woningprijzen ook de afgelopen maanden zijn gestegen, laat wel zien dat er nog altijd veel vraag naar woningen is. Een resultaat dat tegen de voorspellingen van veel experts aan het begin van de coronacrisis ingaat! Aan het begin van de crisis werden nog veel bezichtigingen afgezegd en werd een omkeer op de huizenmarkt verwacht, maar daar was eind 2020 nog steeds niets van te merken. Het aantal bezichtigingen per woning was in 2020 juist groter dan in 2017, 2018 en 2019, zo blijkt uit cijfers van Makelaarsland.

Die onverminderde interesse voor woningen heeft er ook deels mee te maken dat mensen meer thuis zitten. Ze staan daardoor nog meer stil bij hun woonbehoeften en hebben vaker behoefte aan meer woonruimte, een extra kamer en/of een tuin. De noodzaak voor veel mensen om te verhuizen wordt daardoor alleen maar groter. Daar komt nog bij dat de hypotheekrente nog altijd laag ligt, wat verhuizen naar een (ander) koophuis extra aantrekkelijk maakt.

Wel verwachten experts dat de coronacrisis op termijn grote financiële gevolgen heeft. Ook de woningmarkt blijft daarbij mogelijk niet buiten schot. Wat precies de invloed van corona op de woningmarkt zal zijn, is nog onzeker. Komt er een moment dat de prijzen weer dalen? Of dat geïnteresseerden afhaken? Dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Wat zijn gunstige factoren voor starters?

De concurrentie is er dus (helaas) niet minder op geworden voor starters. Maar er zijn ook rooskleurige ontwikkelingen, die wel perspectief bieden voor starters.

Minder concurrentie van beleggers

Wat positief is, is dat beleggers mogelijk voorzichtiger worden met het kopen van woningen voor verhuur. Vaak kochten beleggers woningen deels op om te verhuren aan expats of toeristen. Zij komen nu door corona minder naar Nederland, waardoor beleggers extra risico lopen. Dit kan beleggers ervan weerhouden om woningen op te kopen voor verhuur.

Wat ook meespeelt, is dat de overdrachtsbelasting voor beleggers in 2021 is verhoogd naar 8%. Voor hen wordt het kopen van een huis dus een stuk duurder. Mogelijk verhoogt ook dat de drempel voor vastgoedbeleggers om woningen te kopen. Dat zou dan weer kansen bieden voor starters.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Starters profiteren daarnaast van een belastingvoordeel. De overdrachtsbelasting is in 2021 namelijk afgeschaft voor starters op de woningmarkt tot 35 jaar. Dit scheelt een flink bedrag op de aankoopprijs van een woning en maakt een woning kopen een stuk haalbaarder voor starters. Het kan al snel zo’n € 6000 schelen als je een huis koopt van bijvoorbeeld € 300.000.

Lage hypotheekrente

Nog een voordeel waar je als starter van profiteert, is dat de hypotheekrente nog altijd historisch laag ligt anno 2021. Hoe de hypotheekrente zich verder zal ontwikkelen, is lastig te voorspellen. Wel is zeker dat de rente nu een stuk lager ligt dan enkele jaren geleden. Als je nu een hypotheek afsluit, weet je dus zeker dat je langere tijd van lage rente kunt profiteren. Tel daarbij op dat de huurprijzen op dit moment juist hoog liggen. Mede daardoor zijn de maandlasten voor een koophuis vaak een stuk voordeliger dan die bij een huurwoning – zeker in de Randstad.

Extra financieringsopties voor je eerste woning

Of je een woning kunt kopen als starter, hangt af van jouw persoonlijke en financiële situatie. Een huis kopen zonder eigen geld is helaas vrij lastig. Maar zolang je een vast contract (of intentieverklaring) en wat spaargeld hebt, zijn er misschien wel mogelijkheden. Bovendien kun je als starter wellicht van deze extra opties gebruikmaken:

 • Misschien is het een mogelijkheid voor je ouders om financieel bij te springen. Zij kunnen eenmalig een belastingvrije schenking aan elk kind doen voor de aankoop van een huis.
 • Verder biedt de SVn Starterslening voor sommige starters uitkomst. Is je hypotheek samen met je spaargeld net niet voldoende om je eerste huis te kunnen kopen? Dan kun je in sommige gemeenten aanspraak maken op deze lening om je budget wat te vergroten.

  Dus, hoe gunstig is de woningmarkt nu voor starters?

  Tot nu toe lijkt de impact van de coronacrisis op de woningmarkt dus niet duidelijk merkbaar. Er is nog altijd veel vraag naar woningen, overbieden is nog steeds aan de orde van de dag en consumenten gaan zich door het vele thuiswerken juist eerder oriënteren op een nieuwe woning.

  Het is lastig te voorspellen wat de huizenmarkt na verloop van tijd zal doen. Gaan de huizenprijzen bijvoorbeeld na de crisis dalen of gaat de stijging alleen iets minder hard? En wat doen de huizenprijzen als deze coronacrisis achter de rug is? Gaan de prijzen dan weer hard omhoog, omdat de vraag nog steeds veel groter is dan het aanbod, of zorgt de krimp van de economie ook voor een daling van de huizenprijzen? Dat zal de tijd moeten leren.

  Wel is duidelijk dat de huidige woningmarkt in drie opzichten voor starters gunstig kan zijn: de rente ligt laag, je betaalt geen overdrachtsbelasting en je hebt mogelijk minder concurrentie van beleggers. Wie weet maakt dat het kopen van je droomwoning voor jou haalbaarder dan eerst.

  Een huis bezichtigen kan nog steeds!

  Overigens is het nog steeds prima mogelijk om een huis te bezichtigen. Corona hoeft dat niet in de weg te staan. Natuurlijk moeten makelaars rekening houden met de RIVM-richtlijnen. Zo houden ze 1,5 meter afstand, is een mondkapje verplicht, worden woningen vooraf grondig schoongemaakt en mag je bij een bezichtiging maar met z’n tweeën naar binnen.

  Ook hypotheekadviesgesprekken en notarisafspraken kunnen gewoon doorgaan. Meer weten over een huis kopen en een hypotheek afsluiten tijdens corona? Lees de veelgestelde vragen op onze site.

  Jouw Hypotheekexpert vertelt je graag meer

  Wil je precies weten wat jouw mogelijkheden zijn voor je eerste koopwoning? Of heb je misschien zelfs al een woning op het oog? Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kan precies voor je uitzoeken wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Ja, dat kan ook gewoon vanaf afstand. Onze Hypotheekexperts zijn gewend om digitaal te communiceren, maar dan mét persoonlijke aandacht voor jou.

  Neem contact op voor een vrijblijvende eerste afspraak. Dan zoekt een Hypotheekexpert volledig gratis voor je uit wat jouw opties voor een hypotheek en voor een koophuis zijn.

  Plan een oriëntatiegesprek

  Gerelateerde artikelen

  Klanten geven ons een:

  164 beoordelingen

  9.5
  Bel gratis 0800 - 2080

  Tot 20:30 bereikbaar