Door: Romy Veul | 24-12-2020
8 keer gelezen | #voorwaarden #starters

Heb je de eerste koopwoning van je dromen gevonden? Maar kom je net wat spaargeld tekort? Dan is de SVn Starterslening soms een uitkomst. Dit is een verantwoorde lening voor starters die net iets meer mogelijk maakt. Hoe dat zit? Wij leggen het je graag uit.

Wat is de SVn Starterslening?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Starterslening bedoeld voor starters op de woningmarkt. Deze lening wordt verstrekt door de gemeente. Het is een extra lening bovenop je hypotheek die je helpt om een huis te bekostigen. Stel: je maximale hypotheek en spaargeld zijn niet toereikend om een huis te kopen. Dan kun je dat verschil met de Starterslening overbruggen.

De Starterslening heeft gunstige voorwaarden. Je betaalt namelijk de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Dat kan gunstig zijn als starter, omdat je waarschijnlijk de komende jaren meer gaat verdienen en de hogere lasten dus na verloop van tijd makkelijker kunt dragen.

Voorwaarden voor de SVn Starterslening

Om gebruik te maken van de SVn Starterslening moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je nieuwe woning staat in een van de ongeveer 200 gemeenten die deelnemen aan de Starterslening. Of dat het geval is, kun je hier checken.
  • Je gaat je eerste woning kopen. En je gaat daar zelf of met je partner wonen.
  • Je sluit een hypotheek af met een rentevaste periode van minimaal 10 jaar en met Nationale Hypotheek Garantie.
  • De koopprijs van je woning is niet hoger dan een door je gemeente vastgesteld bedrag. Vaak is dit, in 2021, € 325.000 (zonder energiebesparende maatregelen of € 344.500 (met energiebesparende maatregelen). Maar in sommige gemeenten ligt dit bedrag wat lager (bijvoorbeeld rond de € 200.000).
  • Je mag niet te veel eigen vermogen hebben. Het vermogen dat boven de vrijstellingsgrens in het vorige belastingjaar uitkomt, moet je gebruiken voor de aankoop van je woning.

Daarnaast gelden in sommige gemeenten aanvullende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat je niet ouder mag zijn dan een bepaalde leeftijd of dat je woning in een bepaalde wijk moet staan. Welke voorwaarden dat zijn in jouw gemeente kun je vinden op de website van de SVn.

Kosten voor de SVn Starterslening

Voor het afsluiten van de Starterslening betaal je eenmalig een bedrag van € 750. Deze kosten zijn aftrekbaar van de belasting. De SVn Starterslening bestaat uit twee delen:

  • De Starterslening. Dit is een annuïteitenlening waar je rente voor betaalt en waarop je aflost.
  • De Combinatielening. Uit deze lening betaal je de eerste drie jaar de rente en aflossing van de Starterslening. Het bedrag van deze lening loopt de eerste drie jaar dus op.

Omdat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen, heb je in deze periode geen maandlasten voor je Starterslening. Pas na de eerste drie jaar ga je rente en aflossing betalen, zowel voor de Starterslening als voor de Combinatielening. Mocht je inkomen op dat moment onvoldoende zijn om af te lossen, dan kun je een hertoetsing aanvragen. Je maandlasten worden dan aangepast aan je inkomen. Zo’n hertoetsing kun je ook aanvragen als je gaat scheiden of als je partner de woning verlaat.

Goed om te weten: je kunt de Starterslening altijd boetevrij aflossen.

Na de looptijd van de lening

Je hebt 30 jaar de tijd om de Starterslening af te lossen. Als dat niet is gelukt, dan moet je de restschuld in één keer aflossen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Verkoop je je woning voordat de Starterslening is afbetaald? Dan moet je deze lening bij de verkoop van de woning in één keer aflossen.

Fiscaal aftrekbaar?

Na drie jaar komen de maandlasten voor de Starterslening bovenop de lasten voor je hypotheek. De rente over de Starterslening is fiscaal aftrekbaar, de rente over de Combinatielening niet.

Advies over een hypotheek met SVn Starterslening?

Wil je persoonlijk advies over een hypotheek met Starterslening? Of wil je weten wat voor jou het gunstigst is? Maak dan een vrijblijvende belafspraak met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl. Wij helpen je graag verder.

Wil je eerst weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Ook dat kan! Bereken het zelf hier.

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar