Door: Romy Veul | 03-12-2020
6 keer gelezen | #aflossen

Als je een hypotheek hebt, moet je deze aan het einde van de looptijd volledig hebben afgelost. Je kunt er echter ook voor kiezen om tijdens de looptijd extra af te lossen op je hypotheek, waardoor je je hypotheek sneller afbetaalt. Bijvoorbeeld als je spaargeld hebt dat je kunt missen. Maar extra aflossen op je hypotheek is niet altijd voordelig. Wanneer is het wel en niet verstandig?

Boetevrij aflossen op je hypotheek

In principe kun je bij vrijwel iedere hypotheekverstrekker jaarlijks tot een bepaald bedrag boetevrij aflossen. Vaak gaat het om een bedrag dat tussen de 10 en 20% van de totale hypotheek per jaar ligt. Je kunt via de website van jouw hypotheekverstrekker en in jouw hypotheekvoorwaarden terugvinden hoeveel je maximaal boetevrij kunt aflossen en welke voorwaarden daarbij gelden. Zodra je meer gaat aflossen dan dit bedrag brengt je geldverstrekker een boete in rekening.

Voordelen van extra aflossen op je hypotheek

Het belangrijkste voordeel van extra aflossen op je hypotheek is dat je met die aflossing je restschuld verlaagt. Daardoor worden je maandlasten lager, omdat je maandelijks een kleiner bedrag aan rente en aflossing hoeft te betalen.

Ook profiteer je door extra af te lossen van de volgende voordelen:

  • Door de lagere totale hypotheekschuld heb je minder kans op een restschuld bij de verkoop van je huis.
  • Mogelijk betaal je minder vermogensbelasting over je inkomen in box 3.
  • Er is kans dat je premie voor je hypotheekbeschermers (overlijdensrisicoverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering) omlaag kan, als je die verzekeringen hebt afgesloten.

Nadelen van extra aflossen

Extra aflossen brengt echter ook nadelen met zich mee:

  • Je hebt minder spaargeld voor eventuele onverwachte uitgaven.
  • Als je verhuist, heb je door de extra aflossing een lagere eigenwoningschuld en dus meer overwaarde. Als gevolg van de bijleenregeling moet je bij de aankoop van een nieuw huis die overwaarde in de nieuwe woning te steken om over je volledige nieuwe hypotheek fiscaal voordeel te hebben.

Heb je een (bank-)spaarhypotheek, dan is het soms gunstiger om extra geld te storten in je hypotheek.

Goed om te weten!

Houd er bij het overwegen van extra aflossen op je hypotheek altijd rekening mee dat het belangrijk is om voldoende spaargeld op je rekening te hebben staan voor onvoorziene uitgaven. Bijvoorbeeld als je auto plotseling kapot gaat, als je dak plotseling blijkt te lekken of als je opeens werkloos wordt. Het is altijd goed om een financiële buffer te hebben.

Andere manieren om je spaargeld te investeren

Soms levert het meer op als je je spaargeld op een andere manier besteedt dan door extra af te lossen op je hypotheek. Zo kun je je geld ook beleggen in aandelen, waarbij je kans hebt dat het belegde geld meer waard wordt, maar ook het risico loopt dat het in waarde afneemt. Ook kun je je spaargeld gebruiken voor energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Daarmee wordt je woning mogelijk meer waard en kun je vaak profiteren van besparingen op je energierekening.

Persoonlijk hypotheekadvies

Wil je weten of extra aflossen in jouw geval verstandig is? Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze Hypotheekexperts.

Gerelateerde artikelen

Klanten geven ons een:

164 beoordelingen

9.5
Bel gratis 0800 - 2080

Tot 20:30 bereikbaar