Belastingvrij schenken aan je kind: hoe werkt dat in 2023?


Romy Veul door Romy Veul op 26-12-2022
8767x gelezen
3 min.

Bij het kopen van een eerste eigen woning kan het soms lastig zijn om een hypotheek af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat het inkomen van je zoon of dochter nog te laag is om voldoende te kunnen lenen. Of omdat jouw kind net niet voldoende spaargeld heeft. Soms kun je in dat geval als ouder te hulp schieten door een bedrag aan je kind te schenken. Belastingvrij schenken aan je kind is namelijk mogelijk voor de aankoop van een huis.

Belastingvrije schenking 2023

Belastingvrij schenken aan kind in 2023

Een schenking houdt in dat je geld of goederen aan iemand geeft zonder een tegenprestatie te verwachten. Schenkingen worden wel vaker gedaan, maar het nadeel is dat je over veel schenkingen belasting moet afdragen. Het bedrag dat je belastingvrij mag schenken is namelijk aan maxima gebonden. Het belastingpercentage dat je over een schenking moet afdragen, is ook nog eens niet mis: zo’n 10 tot 20%, afhankelijk van de hoogte van de schenking.

Er zijn echter een paar uitzonderingen op die regel, waardoor je wél belastingvrij kunt schenken. Een van die uitzonderingen is wanneer je als ouder een eenmalige schenking doet aan je kind voor de aankoop of verbetering van een woning. In dat geval mag je als ouder (in 2023) eenmalig € 28.947 belastingvrij schenken aan je kind. Eerder lag de schenkingsvrijstelling nog een stuk hoger: die was in 2022 € 106.671.

Als je meerdere kinderen hebt, mag je aan ieder kind een schenking van dit bedrag doen.

Voorwaarden voor belastingvrij schenken aan je kind

Wel moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om deze schenking ook echt belastingvrij te laten zijn:

  • Je doet de schenking als ouder aan je kind (overigens mag je de schenking ook doen aan een broer, zus, kleinkind, buurman/vrouw of vriend(in)).
  • Het kind is tussen de 18 en 40 jaar oud.
  • Het kind gebruikt de schenking voor de aankoop, verbetering of verbouwing van een woning. Belangrijk is dat het kind dit bedrag in 2023, 2024 en/of 2025 in zijn geheel besteed aan de eigen woning. Dit kan zijn voor de aankoop of verbetering van een woning of om af te lossen op de hypotheek.
  • Het gaat om een huis waarin het kind zelf gaat wonen, oftewel de woning waar het kind zelf staat ingeschreven.
  • Daarbij moet de ontvanger schriftelijk kunnen bewijzen dat de schenking voor de eigen woning is gebruikt en moet de schenking worden opgegeven bij de Belastingdienst.

Waar mag de schenking voor worden gebruikt?

De schenking is, zoals gezegd, bedoeld voor de aankoop, verbetering of verbouwing van een woning. Met de schenking mogen dus geen andere dingen worden betaald dan dat.

Wel is het goed om te weten dat er meer onder de aankoop en verbetering van een woning valt dan je misschien in eerste instantie denkt. De schenking mag bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor:

  • het aflossen van de hypotheek of restschuld op de huidige of een vorige woning (let wel op dat vervroegd aflossen maar tot een bepaald bedrag boetevrij is);
  • het kwijtschelden van een lening die de ouder eerder aan het kind heeft verstrekt voor de eigen woning;
  • verduurzamingsmaatregelen voor de woning (bijvoorbeeld zonnepanelen of het vervangen van de isolatie);
  • het afkopen van erfpacht.

Wat als je eerder een schenking hebt gedaan?

De grens voor belastingvrij schenken ligt lager wanneer jouw kind eerder een schenking heeft ontvangen, bijvoorbeeld voor de studie. Je kunt via de website van de Belastingdienst checken hoeveel je jouw kind nog belastingvrij mag schenken.

Belastingvrije schenking verspreid doen

Het is ook mogelijk om een belastingvrije schenking verdeeld over twee of drie jaar te doen. In dat geval geldt het genoemde bedrag als het maximum voor de totale schenking verdeeld over die jaren.

Deze optie geldt alleen als het kind ook in jaar 2 en 3 nog aan de gestelde voorwaarden voldoet en dan dus nog steeds jonger is dan 40 jaar. Wanneer het kind ouder is dan 40 jaar, maar wel een partner heeft die onder die leeftijdsgrens zit, dan komt je kind alsnog voor de belastingvrije schenking in aanmerking.

Waarom is een belastingvrije schenking aantrekkelijk?

De belastingvrije schenking is vaak aantrekkelijk voor zowel ouders als kinderen. Door het bedrag nu aan een kind te schenken, voorkom je dat je kind het bedrag uiteindelijk met de erfenis krijgt en daarover een flink percentage aan erfbelasting moet betalen.

Hypotheekadvies op maat van een Hypotheekexpert

Wil jij of je kind hypotheekadvies op maat? Of wil je advies over het doen of ontvangen van een schenking? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl. Die denkt graag met je mee.

Klanten geven ons een:

378 beoordelingen

9.7