Je huis verkopen tijdens corona

Door Wesley van den Ham – Hypotheekexpert

“Je huis verkopen tijdens corona, kan dat wel?” Die vraag stelde een klant me laatst. Een terechte vraag. Want je wilt fysiek contact zoveel mogelijk vermijden. Maar hoe doe je dat als je met een makelaar wilt samenwerken? Geen zorgen. Gelukkig hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Deze tijd vraagt om creatieve oplossingen. En die zijn er volop! Ik deel 5 tips voor wie tijdens corona zijn huis te koop wil zetten.

Je huis verkopen tijdens corona kan zeker nog!

De beslissing om je huis te verkopen maak je niet van de een op de andere dag. Je hebt er waarschijnlijk een goede reden voor. Samenwonen of gezinsuitbreiding bijvoorbeeld. Of misschien heb je wel ergens anders jouw nieuwe plek onder de zon gevonden. Laat corona je in dat geval niet tegenhouden die stap te zetten.

Gelukkig kon ik deze klant dus geruststellen. Je woning verkopen tijdens corona is helemaal geen slecht idee. Volgens cijfers worden woningen op dit moment nog net zo snel verkocht als voor de coronacrisis. Er zijn iets minder verkopers die hun huis te koop zetten en er zullen wat minder kijkers zijn. Maar de mensen die hun huis aanbieden, zijn het nog net zo snel kwijt als anders.

Ook volgens de branchevereniging van makelaars (NVM) kan het verkopen van huizen gewoon doorgaan (bekijk deze pagina voor meer info!). Natuurlijk zijn er wel wat extra veiligheidsregels. Bijvoorbeeld dat kijkers hun handen moeten wassen. En dat de welbekende stevige handdruk er voorlopig niet inzit. Maar dat zit een succesvolle koop niet in de weg.

Tip 1: Schakel een digitale makelaar in

Fysiek met je makelaar om tafel zitten wordt misschien wat lastig. Maar, zoals ik al zei, creatieve oplossingen zijn er genoeg. Wist je bijvoorbeeld dat er digitale makelaars bestaan? Oftewel, makelaars die alles via Skype, WhatsApp, Facetime of Zoom met je doornemen. Zij kennen de online mogelijkheden als geen ander en kunnen je dus juist vanaf afstand goed helpen.

De makelaar moet je woning wel altijd minstens één keer gezien hebben. Dat geldt ook voor digitale makelaars. Maar dat moet met de voorzorgsmaatregelen prima kunnen. Er bestaat geen huis waarin 1,5 meter afstand niet haalbaar wordt.

Tip 2: Maak een 3D-bezichtiging

Lang leve de digitale snufjes van nu! Nog een handige mogelijkheid (zeker in coronatijden) is bijvoorbeeld dat je een 3D-opname kunt laten maken van je woning. Voor op funda of om mogelijke kopers persoonlijk toe te sturen. Geen besmettingsgevaar, terwijl geïnteresseerden toch elk detail van je huis uitgebreid kunnen zien. Zo geef je geïnteresseerden alvast een virtueel inkijkje in je woning voordat ze besluiten om langs te komen.

Tip 3: Wees niet bang voor een gebrek aan kijkers

Laat je niet bang maken dat een huis verkopen nu niet lukt. Of dat je verse appeltaart hebt gebakken en dat vervolgens alle kijkers afbellen. Een huis bezichtigen is namelijk nog steeds goed te doen.

Het aantal bezichtigingen is licht gedaald, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Van makelaars met wie wij samenwerken hoor ik dat het vooral twijfelaars zijn die niet meer komen bezichtigen. Oftewel, mensen die hun opties rustig aan het verkennen zijn. Zij pakken hun huizenzoektocht liever na corona pas weer op. Maar dat is zo erg nog niet. Als verkoper heb je toch het meest aan mensen die écht geïnteresseerd zijn. Scheelt weer tijd en gedoe! Die appeltaart hoef je dus nog steeds niet in je eentje op te eten.

Trouwens, over digitale mogelijkheden gesproken: wist je dat er laatst een huis is verkocht op basis van alleen een digitale rondleiding? Ook de eerste virtuele open huizen zijn al via Facebook opgezet. Wie weet welke kansen er in de toekomst allemaal zijn dus.

Tip 4: Zet alles klaar, maar stel de verkoop even uit

Een andere optie is om heel even te wachten met de verkoop van je huis. Van uitstel komt afstel? Welnee! Bij veel makelaars kun je alvast al het voorbereidende werk laten doen, zodat je direct na corona met de echte verkoop aan de slag kunt gaan. Dan wacht je dus gewoon even af totdat de huizenmarkt weer helemaal losbarst.

En over voorbereidende maatregelen gesproken: je kunt je huis natuurlijk ook alvast verkoopklaar maken. Deze binnenblijfperiode is hét moment om drastisch te schrobben en te boenen. Of geef nog een likje verf aan de trap en werk nog even dat kitrandje in de douche bij. Kun jij je woning straks echt blinkend schoon op funda laten schitteren.

Tip 5: Neem een coronaclausule op

En nog een laatste tip voor je huis verkopen tijdens corona: de coronaclausule. Dat is een clausule die je in de koopovereenkomst kunt laten opnemen, bedoeld om kopers en verkopers te beschermen in deze onvoorspelbare periode. Kun je niet naar de sleuteloverdracht komen? Bijvoorbeeld omdat je thuis in quarantaine zit? Dan hoef je dankzij die clausule niet bang te zijn voor hoge boetes. In dat soort gevallen dragen jullie de sleutel gewoon op een ander moment over.

Dus: je huis verkopen tijdens corona, kan dat?

Kortom, waarom zou je niet je huis verkopen tijdens corona? Mogelijkheden genoeg! Laat je in ieder geval niet tegenhouden. Er zijn heel wat digitale snufjes en zelfs digitale makelaars om je woning nu te koop te zetten. En dat ook helemaal veilig. Zo kun jij gewoon door met je leven. En door naar je nieuwe stulpje.

Hoe zit het dan met de invloed van corona op de huizenmarkt?

Nu vraag je je misschien af of corona niet iets doet met de huidige huizenmarkt. Goede vraag. Het is alleen nog niet makkelijk daar op dit moment antwoord op te geven. Alleen al omdat niet duidelijk is hoe lang de coronacrisis zal duren.

Op dit moment zullen, zoals ik al zei, iets minder mensen op een bezichtiging afkomen. Dat kan betekenen dat er minder overboden wordt. Dat lijkt op dit moment vooral iets tijdelijks te zijn, want de coronamaatregelen zijn natuurlijk tijdelijk van aard. De vraag is hoe lang de coronacrisis duurt en hoe Nederlandse huishoudens en bedrijven financieel gezien uit de coronacrisis zullen komen. Dat alles kan inderdaad gevolgen hebben voor de huizenmarkt. Maar dat zijn gevolgen voor de lange termijn. En wat die gevolgen zijn? Dat is op dit moment nog niet bekend.  

Een paar dingen zijn wél zeker. Vraag naar huizen is er nog steeds. Mensen die willen verhuizen zijn er ook nog altijd. En het aantal te koop staande huizen is niet opeens toegenomen. Oftewel, de huizenmarkt is nog altijd krap. En dat betekent op dit moment goede kansen om je woning te verkopen.

Online hypotheekadvies

Als je je huis verkoopt, wil je daar natuurlijk ook een nieuwe woning voor terug. Of misschien heb je die zelfs al op het oog en moet je nu nog de financiering rond krijgen. In dat geval staan mijn collega’s en ik graag voor je klaar. Wij helpen klanten o.a. met hypotheekadvies bij een verhuizing. Dat doen we online, maar mét persoonlijke aandacht en advies op maat.

Heb jij een vraag of wil je vrijblijvend de mogelijkheden bespreken? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag (vanaf veilige afstand dus) bij al je hypotheekvragen.

Onze adviseurs denken graag met je mee