Een hypotheek voor ondernemers, hoe zit dat?

Als ondernemer een hypotheek afsluiten, kan dat eigenlijk wel? Er doen heel wat verhalen de ronde dat het als ondernemer lastig zou zijn om een hypotheek aan te vragen. Het proces verloopt inderdaad anders dan als je in loondienst ben. Maar goede mogelijkheden zijn er zeker! In dit artikel lees je alles over een hypotheek voor ondernemers.

Een hypotheek voor ondernemers vs. loondienst

Als je in loondienst bent, wordt voor je maximale hypotheek gekeken naar je laatste loonstrook. Voor ondernemers zit dat echter anders. Je bent immers niet in dienst van een baas die maandelijks een vast bedrag op je rekening stort.

Als je ondernemer bent, kijken banken doorgaans naar de gemiddelde winst die je met jouw onderneming hebt geboekt in de afgelopen drie jaar. Op basis daarvan wordt je zogenaamde toetsinkomen vastgesteld, het inkomen waar je hypotheek op is gebaseerd. Bekijk ook de site van de Belastingdienst voor meer informatie.

Wat als je nog geen drie jaar ondernemer bent?

Bij sommige banken is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten als je nog geen drie jaar aan jaarcijfers kunt overhandigen. Zinkt de moed je als startende ondernemer nu in de schoenen? Niet nodig! Als je minimaal één boekjaar hebt als ondernemer, zijn er bij een aantal hypotheekverstrekkers alsnog goede mogelijkheden voor een hypotheek.

Inkomen uit loondienst én uit een onderneming

Als ondernemer kun je misschien niet bij iedere bank een hypotheek afsluiten, maar er zijn zeker wel banken die meedenken. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het bijvoorbeeld mogelijk om eventuele inkomsten uit loondienst in de afgelopen drie jaar mee te nemen.

Je hypotheek wordt dan gebaseerd op het gemiddelde inkomen uit loondienst en uit je onderneming dat je in de afgelopen drie kalenderjaren hebt verdiend. Alleen als je in het laatste jaar minder hebt verdiend dan je gemiddelde inkomen, geldt het totaalinkomen van het laatste jaar.

Hoogte van de hypotheek

Je maximale hypotheek kan iets lager uitvallen als je ondernemer bent in vergelijking met wanneer je hetzelfde bedrag in loondienst zou verdienen. Bij mensen in loondienst wordt vaak gekeken naar het laatste loonstrookje, terwijl bij ondernemers wordt gerekend met je verdiensten van de afgelopen drie jaar. Als je nog niet heel lang onderneemt of als je in het begin minder winst boekte dan nu, kan dat ongunstig zijn voor je maximale hypotheekbedrag.

Je kredietwaardigheid laten zien

Als ondernemer moet je de bank er wat meer van overtuigen dat jij in staat bent om je maandlasten te betalen. Dat hoeft zeker geen probleem te zijn en daar helpt een expert van Hypotheek.nl jou graag bij.

Een aantal factoren kunnen helpen bij het verkrijgen van een hypotheek voor ondernemers:

  • het inbrengen van eigen spaargeld;
  • een zichtbare stijging in je jaarcijfers in de afgelopen drie jaar;
  • een partner die in loondienst werkt;
  • iemand die garant staat voor louw lening, bijvoorbeeld een van je ouders.

Een hypotheek voor ondernemers? Soms mogelijk!

Een hypotheek afsluiten als ondernemer heeft dus wat meer voeten in de aarde dan een hypotheek afsluiten als je in loondienst bent. Er zitten wat haken en ogen aan, maar mogelijkheden zijn er absoluut.

Wanneer je als ondernemer een hypotheek afsluit, is het nuttig om verder te kijken dan alleen je eigen bank. Niet bij iedere bank kun je onder gunstige voorwaarden een hypotheek afsluiten als ondernemer. Bij Hypotheek.nl kijken we graag wat de mogelijkheden voor jou zijn en waar jij het voordeligst uit bent.

Een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl kijkt graag met jou mee en helpt jou met het afsluiten van een hypotheek voor ondernemers. Je kunt met onze Hypotheekexperts zelfs videobellen. Of neem contact op per e-mail om de mogelijkheden te bespreken.

Onze adviseurs denken graag met je mee