Wat is een Energiebespaarlening?

Je woning energiezuiniger maken is in veel opzichten voordelig. Energiebesparende maatregelen verlagen je energierekening en maken je huis bovendien meer waard. Extra leuk: door de Energiebespaarlening worden energiebesparende maatregelen als zonnepanelen eenvoudiger te financieren. Hoe zit dat? En wat is een Energiebespaarlening? Dat lees je in dit artikel.

Energiebesparende maatregelen

De Energiebespaarlening wordt verstrekt door de Stichting Stimuleringsfonds (SVn) om energiebesparende maatregelen financieel aantrekkelijker te maken. Bij energiebesparende maatregelen kun je bijvoorbeeld denken aan het aanschaffen van zonnepanelen, het aanleggen van dakisolatie of de aanschaf van een waterpomp of HR-glas. Zie ook het volledige overzicht op Energiebespaarlening.nl.

De Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening wordt het gunstiger om energiebesparende maatregelen te treffen, omdat je de kosten voor deze maatregelen over een langere periode kunt uitsmeren. Energiebesparende maatregelen vragen immers om een eenmalige investering, die niet iedereen zomaar kan doen. Het geld voor deze lening wordt beschikbaar gesteld door de overheid en Nederlandse banken, om te stimuleren dat mensen hun huis duurzamer maken.

Maar wat is een Energiebespaarlening precies?

Een Energiebespaarlening is een annuïteitenlening met een aantrekkelijke rente die is bedoeld om energiebesparende maatregelen mee te bekostigen. De lening is niet voor andere doeleinden te gebruiken.

De Energiebespaarlening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. De lening kent een vaste rente en looptijd, afhankelijk van het bedrag dat je leent. In augustus 2019 betaalde je de volgende rente:

  • Tot € 5.000: looptijd 7 jaar, rente 1,5%.
  • € 5.000 tot € 10.000: looptijd 10 jaar, rente 1,9%.
  • € 15.000 tot € 25.000: looptijd 15 jaar, rente 2,3%.

Bij een lening tussen € 10.000 en € 25.000 mag je kiezen tussen een looptijd van 10 of 15 jaar.

Als je een Energiebespaarlening afsluit, betaal je gedurende de looptijd van de lening elke maand precies hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat deels uit aflossing en deels uit rente. De rente is in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Ook is vervroegd aflossen mogelijk zonder dat je daarvoor een boete hoeft te betalen.

Voorwaarden voor de lening

Na goedkeuring van de lening heb je 12 maanden de tijd (eventueel met uitstel van nog een keer 12 maanden) om de energiebesparende maatregelen te laten uitvoeren. Ook maatregelen die je uiterlijk twee maanden voor de aanvraag van de lening hebt gedaan, mag je meenemen.

Alle voorwaarden en looptijden zijn te vinden op de pagina met voorwaarden op Energiebespaarlening.nl.

Wat is een Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos?

Als je een (nog niet opgeleverd) nieuwbouwhuis hebt gekocht vóór 1 september 2018, kom je in aanmerking voor de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos. Steeds meer nieuwbouwwoningen worden aardgasloos opgeleverd. Geldt dit niet voor jouw woning? Dan kun je met deze lening van maximaal € 25.000 jouw nieuwbouwwoning alsnog volledig aardgasloos laten opleveren.

Deze lening is aan te vragen via het formulier op deze pagina.

Is je hypotheek verhogen ook een optie?

Een andere optie om energiebesparende maatregelen te bekostigen, is je hypotheek verhogen. Door een hogere hypotheek te nemen, houd je financiële ruimte over om deze maatregelen te betalen. Let wel op dat je voor het verhogen van je hypotheek opnieuw aan de voorwaarden van de bank moet voldoen.

Wil je weten wat gunstig is voor jou?

Ben je benieuwd wat voor jou een voordelige hypotheek is? Of overweeg je om je hypotheek over te sluiten? Neem contact op met een Hypotheekexpert van Hypotheek.nl voor een vrijblijvend gesprek. Onze experts geven je graag persoonlijk advies.

Onze adviseurs denken graag met je mee