Een ander huis kopen, een handig stappenplan

Heb je je oog laten vallen op een nieuw stulpje? Of droom je van een nieuwe woning waarin jij heel wat jaren met plezier kunt wonen? Mét die grote badkamer en die mooie tuin bijvoorbeeld? Dan is het misschien wel tijd voor een volgende stap: een ander huis kopen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? En hoe gunstig is de huizenmarkt op dit moment? Wij praten je bij in dit stappenplan.

Hoe gunstig is de woningmarkt?

Of het gunstig is om op dit moment een ander huis te kopen? Die vraag is niet met een simpel ‘Ja’ of ‘Nee’ te beantwoorden. Meestal is de woningmarkt óf gunstig voor kopers (lage huizenprijzen en een groot aanbod) óf gunstig voor verkopers (hoge woningprijzen en een grote vraag). Maar ja, als verhuizer ben je natuurlijk koper én verkoper. Hoe zit dat dan?

Als verkoper zit je op dit moment nogal goed. De woningmarkt is krap: er is meer vraag naar woningen dan aanbod. Mede daardoor wordt in sommige regio’s boven de vraagprijs geboden. Dat biedt dus kansen om je woning voor een goede prijs te verkopen. Misschien zelfs met een mooie overwaarde. Dat is goed nieuws, want je kunt je overwaarde op verschillende manieren benutten, onder andere voor de aankoop van een volgend huis.

Tegelijkertijd ben je als verhuizer ook koper op de woningmarkt. Door de oververhitte markt kan de zoektocht naar een ander huis wat langer duren. Maar er is ook goed nieuws voor kopers: de hypotheekrente ligt op dit moment heel laag (met begin dit jaar zelfs een laagterecord van percentages onder 1%). Daar kun je als verhuizer mooi van profiteren bij je nieuwe hypotheek.

Stappenplan voor een ander huis kopen

Goed, je hebt een droom: een verhuizing. Misschien heb je zelfs al een huis op het oog. Een ander huis kopen, hoe gaat dat precies in zijn werk? Wij zetten de 7 stappen voor je op een rij.

Stap 1: Onderzoek je financiële mogelijkheden

Voordat je op zoek gaat naar je nieuwe droomwoning, wil je natuurlijk eerst precies weten waar je aan toe bent. Hoeveel kun je aan hypotheek krijgen? Hoeveel levert je huidige woning op? En binnen welke prijsklasse kun je dus naar een volgend huis kijken? Zo weet je meteen of jouw woonwensen binnen je budget passen.

Het handigst is om hiervoor naar een hypotheekadviseur te stappen. Onze hypotheekexperts maken graag kennis met je. Op basis van je financiële en persoonlijke situatie kunnen zij gratis en vrijblijvend jouw mogelijkheden berekenen voor een hypotheek. Zo weet jij hoe duur jouw nieuw woning mag zijn.

Soms is het ook verstandig om een taxateur in te schakelen. Die kan je vertellen hoeveel je huidige woning zou opleveren.  

Stap 2: Oriënteer je op de huizenmarkt

De tweede stap is om je woonwensen concreet te maken. Maak daarom voor jezelf helder wat je wel en niet zoekt. Werp eventueel ook een blik op funda of plan zelfs al een eerste bezichtiging in. Zo weet je of er woningen zijn die aan jouw wensen én budget voldoen.

Je kunt bijvoorbeeld over de volgende vragen nadenken:

  • Wat mis je in de woning waar je nu woont?
  • Waar wil je wonen? Hoe zit het daar met het huizenaanbod?
  • Wat staat er bovenaan je wensenlijstje voor een toekomstige woning?
  • Ben je bereid te klussen of zoek je een instapklaar huis?
  • Hoe zie je je toekomst? Wat voor huis past daarbij?

Stap 3: Hak knopen door

Dan is nu het onvermijdelijke moment daar: tijd om knopen door te hakken. Ben jij klaar voor het grote verhuisavontuur? Of blijf je toch liever waar je nu zit? Zet de voor- en nadelen op een rij, slaap er een paar nachtjes over en maak een keuze.

Daarnaast is er nóg een belangrijk besluit te nemen. Als je gaat verhuizen, wil je dan eerst je huidige woning verkopen of eerst een nieuw huis vinden? Het risico van het eerste is dat je misschien een tijdje zonder huis moet overbruggen. Het risico van het tweede is dat je in het ergste geval een tijdje dubbele lasten moet betalen. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Stap 4: Start de grote zoektocht

Zijn de lastige knopen doorgehakt? Weet je hoeveel je kunt lenen en hoe jouw droomwoning eruitziet? Mooi! Dan kun je nu funda gaan stalken in je zoektocht naar dé droomwoning. Ook kun je natuurlijk een bezichtiging plannen als een woning er voor jou écht uitspringt.

Het kan trouwens verstandig zijn om bij je zoektocht de helpende hand van een aankoopmakelaar in te schakelen. De makelaar kan met je meegaan naar een bezichtiging en kan je adviseren over bijvoorbeeld een goede biedingsstrategie.

Bezichtigen zonder makelaar kan natuurlijk ook. De belangrijkste tip? Bekijk de foto’s op funda goed en stel vooraf een lijst met vragen op voor de makelaar. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Stap 5: Breng een bod uit

Is een woning die je hebt bezichtigd helemaal naar wens? Mooi! Dan kun je een bod uitbrengen op het huis. Dit kun je door je aankoopmakelaar laten doen, maar je kunt ook zelf die spannende stap zetten. Zet je bod altijd op de mail, zodat je het zwart-op-wit hebt staan. Houd voor je bod rekening met hoeveel jij het huis maximaal waard vindt en met jouw budget. Het moet natuurlijk wel

haalbaar zijn, ook als er nog een verbouwing nodig is. Hoe het bieden op een huis in zijn werk gaat? Daarover kun je meer lezen op funda.nl.

Stap 6: Het hypotheekgesprek

Is je bod geaccepteerd? Yes! Dan mag jij je handtekening zetten onder het voorlopige koopcontract. Daarna breekt er een spannende periode aan: de hypotheekaanvraag. Daar komt heel wat uitzoekwerk bij kijken. Ook kom je voor een paar belangrijke keuzes te staan. Wil je je huidige hypotheek meenemen of juist een nieuwe hypotheek afsluiten? Waar vind je de voordeligste rente? Welke hypotheekverstrekker heeft voor mij de beste voorwaarden? En hoe zit het met eventuele verzekeringen of een verbouwdepot?

Nee, een hypotheek afsluiten is geen makkie, zeker niet bij een verhuizing. Daarom schakelen veel Nederlanders een hypotheekadviseur in. Die geeft vanuit zijn deskundigheid persoonlijk advies en zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes geregeld is. Kun jij met een gerust gevoel alvast de meubelboulevards afstruinen!

Stap 7: Verhuizen maar!

Is je huidige woning verkocht en is de hypotheek rond? Gefeliciteerd! Dan kun jij alvast beginnen met het inpakken van alle verhuisdozen. Geniet van het proces én van je nieuwe huis waar je hopelijk nog vele jaren met plezier zult wonen.

Wil je weten wat jouw opties zijn voor verhuizen?

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een ander huis te kopen? En hoeveel je maximale hypotheek bedraagt? Onze Hypotheekexperts laten je precies weten wat jouw opties zijn en geven je persoonlijk advies. Volledig vrijblijvend!

Wij staan voor je klaar bij jouw verhuisavontuur. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Onze adviseurs denken graag met je mee