Huis gekocht in 2019? Let op de aftrekposten eigen woning!

Op 1 mei is het weer zover: de deadline voor de belastingaangifte. Leuker kunnen we het niet maken. Of nou ja, misschien toch wel. Heb je in 2019 een woning gekocht? Dan profiteer je bij de belastingaangifte van de aftrekposten voor een eigen woning. Een mooi belastingvoordeel dus! Wij leggen je precies uit hoe jij daarvan kunt profiteren.

Belastingaangifte

Van 1 maart 2020 tot 30 april 2020 kun je aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Voor kersverse huisbezitters is er goed nieuws voor hun belastingaangifte. Zij profiteren van een mooie meevaller. Als je in 2019 een huis hebt gekocht, kun je namelijk meerdere kosten voor het krijgen van je hypotheek aftrekken. Dat betekent dat je minder hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Misschien krijg je zelfs een bedrag terug.

Hoe dat zit? Voor het afsluiten van een hypotheek betaal je verschillende kosten, zoals notariskosten en kosten voor hypotheekadvies. Een deel van die kosten is fiscaal aftrekbaar. Dat houdt in dat je de kosten eenmalig mag aftrekken bij de belastingaangifte over het afgelopen jaar.

Aftrekposten eigen woning

Heb je een woning gekocht in 2019? Dan profiteer je eenmalig van de volgende aftrekposten voor je eigen woning:

 • de kosten voor hypotheekadvies (voor advies én bemiddeling);
 • de notariskosten (zowel voor de hypotheekakte als voor de inschrijving van de hypotheek in het kadaster);
 • de taxatiekosten voor de woning (mits de taxatie nodig was om de geldlening te krijgen);
 • de kosten voor de aanvraag van NHG (lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie);
 • de borgtochtprovisie (eenmalige kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG);
 • de bereidstellingsprovisie (de kosten die je betaalt als je de geldigheid van je hypotheekofferte wilt verlengen, bijvoorbeeld als de overdracht nog een tijdje duurt);
 • de bouwrente (alleen als je deze hebt betaald ná het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst);
 • de kosten voor een verbouwingsdepot, verbouwingslening of nieuwbouwdepot.

Heb je in 2019 een hypotheek overgesloten? Dan mag je ook de boeterente voor het oversluiten aftrekken bij je belastingaangifte. En dat niet alleen. Ook voor oversluiters geldt dat zij de taxatiekosten en notariskosten voor de hypotheek, de bemiddelingskosten en de NHG-kosten mogen aftrekken.

Er is trouwens meer goed nieuws: ook in volgende jaren kun je nog profiteren van aftrekposten. Zolang je hypotheek loopt, heb je namelijk onder bepaalde voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek. Maximaal 30 jaar lang kan dat je een mooi belastingvoordeel opleveren.

Meer informatie over de verschillende aftrekposten kun je lezen op de website van de Belastingdienst.

Welke kosten mag je NIET aftrekken?

Helaas, het is niet altijd feest. Sommige kosten voor de aankoop van je huis zijn niet aftrekbaar. Dat geldt voor de volgende kosten:

 • de kosten voor de aankoopmakelaar;
 • de overdrachtsbelasting (en de btw daarover);
 • de notariskosten voor de koopakte (alleen de notariskosten voor de hypotheekakte zijn aftrekbaar; de kosten voor de leveringsakte van de notaris vallen daar niet onder);
 • de kosten voor je verbouwing of voor onderhoud van je woning;
 • de bouwrente die je hebt betaald vóór het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst;
 • de kosten voor een eventuele bankgarantie (voor betaling van de waarborgsom);
 • de afkoopsom voor erfpacht.

Hoe zit het precies met de aftrekposten eigen woning?

De aftrekposten eigen woning kun je niet één op één aftrekken van het totaalbedrag dat je aan belasting moet betalen. Een aftrekpost van € 5000 levert je dus niet meteen € 5000 aan belastingvoordeel op. Hoe het wel zit? De aftrekposten eigen woning mag je aftrekken van je belastbare inkomen in box 1. Daar staat tegenover dat je ook een bijtelpost hebt: het eigenwoningforfait. Hoeveel besparing het saldo van de aftrek- en bijtelposten je opleveren, hangt af van het belastingtarief dat jij in box 1 moet betalen. Dit tarief is weer afhankelijk van je leeftijd, je inkomen en jouw belastingschijf. Hoe meer je verdient, hoe meer je profiteert van de aftrekposten. Het maximale aftrekpercentage voor aftrekposten voor de eigen woning is gemaximeerd op 46% en wordt de komende jaren met 3% per jaar verlaagd.

Heb je het huis samen met een partner gekocht? En zijn jullie ook fiscale partners? Dan kun je handig gebruikmaken van deze regeling. Van de Belastingdienst mag je de aftrekposten namelijk verdelen over jezelf en je fiscale partner. En dat mag op de manier die voor jullie het gunstigst is. Zo kun je ervoor kiezen de kosten af te trekken voor de persoon met het hoogste inkomen. Dat scheelt weer!

Hoe trek je deze kosten af?

De aftrekposten voor je eigen woning geef je op bij de aangifte inkomstenbelasting (in Mijn Belastingdienst). Dit doe je in de categorie ‘Hypotheken en andere schulden’ onder het kopje ‘Financieringskosten’. Als je de gemaakte kosten invult, worden deze automatisch afgetrokken van het bedrag aan belasting dat je moet betalen.

Je moet trouwens zelf nagaan hoeveel je aan o.a. notaris- en taxatiekosten kwijt bent geweest. De aftrekposten staan niet vooraf ingevuld in je aangifte. Welke kosten je hebt gemaakt en hoeveel die kosten zijn, kun je waarschijnlijk terugvinden op de rekening van je notaris en hypotheekadviseur.

Overigens kan het ook zijn dat je de kosten al eerder hebt opgegeven bij een aanvraag of wijziging van de voorlopige aanslag. In dat geval moet je de kosten alsnog opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting voor 2019. Je hebt dan alleen waarschijnlijk al eerder het bedrag teruggekregen. Helaas pindakaas.

In 2020 een huis gekocht? Vraag een voorlopige aanslag aan!

Heb je dit jaar een woning gekocht? Of heb je grootse plannen om later in 2020 jouw droomwoning aan te schaffen? Dan profiteer je ook van deze eenmalige aftrekposten bij de aanschaf van een woning. Maar dan natuurlijk pas bij je belastingaangifte over 2020. Wil je de kosten al eerder terug ontvangen, bijvoorbeeld om je verbouwing te financieren? Vraag dan een voorlopige aanslag aan. Let wel op dat je de voorlopige aanslag voor het volgende jaar in januari op tijd wijzigt. Zo voorkom je dat je later veel moet terugbetalen.

Hypotheekadvies nodig?

Heb je behoefte aan persoonlijk hypotheekadvies? Bijvoorbeeld omdat je benieuwd bent of je op je hypotheek kunt besparen? Of omdat je verhuis- of verbouwplannen hebt? Onze Hypotheekexperts helpen je graag met deskundig én persoonlijke advies.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Onze adviseurs denken graag met je mee